Kek Lumut

Kategori: Resipi Ringkas, Eksotik
Masa Penyediaan: 3 Jam 30 Minit
Hidangan: 10 Orang

dah lame nak try kek nie.. sejak 1st time rasa.. memang sedap! dan yang tekejut tu bile tau ramuannyer termasuk seri kaya dan horlicks.. lain dari yang lain.. kalau tak silap resepi asal dari Indonesia.. dan asalnyer jugak tak gune horlicks.. tapi tepung almond.. tapi sekarang sangat popular sebagai kek dari sarawak.. tau - tau jer la kalau kek dari sana.. sure marvelous.. tapi ape pun resepi nie memang menarik.. cume dulu mase browse cari resepi manjang dpt yang kene kukus sampai 4 jam.. mmg potong la.. dah ntah macam mane dapat kat email rasanya.. katanya 1/2 adunan, dan hanya memerlukan masa selama 2 1/2 jam untuk mengukus.. itu memang menarik.. so maka haruslah dicuba kan...


Bahan-bahan diperlukan:

  • 1 cawan horlicks
  • 1 cawan tepung gandum
  • 4 biji telur (gred A)
  • 250 gram butter
  • 1/4 cawan susu pekat manis
  • 4 sudu besar seri kaya
  • 3/4 gula halus (saya kurangkan pada 1/2 cup sahaja)
  • 1 sudu besar pewarna hijau
  • 1 sudu kecil perisa pandan
  • 1 sudu kecil esen vanila

Cara menyediakan dan memasak:

  1. pukul butter dengan gula halus sehingga kembang dan berkrim (macam nak buat buttercream tu), kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji dan kacau hingga sebati. masukkan lagi susu dan seri kaya, kacau sehingga rata, kemudian masukkan bahan A dan gaulkan hingga sebati..
  2. masukkan pewarna dan esen pandan & vanilla dan kacau sehingga bercampur sebati semuanya..
  3. tuangkan adunan ke dalam loyang dan kukus selama 2 1/2 jam (tambahkan air ke dalam pengukus dari semasa ke semasa)
  4. keluarkan, sejukkan dan hidangkan...

Leave a comment