Google+

oleh: pahbedah Roti Tawar Jagung Sis Jannah

10527759_427288067412824_6176779132228171765_n

sangat sedap dan gebu...perkongsian resepi dr Sis Nor Jannah https://www.facebook.com/ibu.khadijah/posts/427288404079457:0 TQ sis...


Created on : 24-07-2014

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi pahbedah

Bahan-bahan ( 1 biji besar )

  • 250 grm Tepung roti @ tpg high protein
  • 30gm gula
  • 25 grm marjerin
  • 15gm susu tepung
  • 3gm bread improver , 3gm garam
  • 4gm yis kering
  • 62gm jagung dlm tin (guna jagung krim)
  • 40gm ais kiub
  • 60 gm air

Cara-cara

  1. 1) Masukan bahan kering ke dalam bowl seperti tepung high protein, gula, garam, susu tepung, bread improver, jagung dalam tin dan yis
  2. Masukkan pula bahan basah seperti ais kiub dan air
  3. Mix sehingga elastik. Jika memakai mixer jenama The Baker 5 liter (Red Colour) seperti di dalam gambar. Mix menggunakan speed rendah 1 hingga 3 selama 20 minit. Kemudian guna speed 4 selama 15 minit.
  4. Jika mix menggunakan mixer heavy duty. Mix 20 minit atau sehingga elastik mengikut jenama mixer. Jika jenama Taiwan, doh akan cepat elastik. Elastik tu bermakna doh licin, berkilat dan tarik tak putus
  5. Selepas elastik, keluarkan dari bowl dan bulatkan. Kemudian canai memanjang dan bentukkan seperti membuat loaf. Cuma untuk Roti Tawar Jagung di hujung kedua-dua doh perlu lah di buat runcing. Perap sehingga dua kali ganda
  6. Selepas perap, ambil pisau dan lorekkan di atas doh.Sapu jagung dalam tin dan letak jagung di atas doh. Masukkan di dalam oven dan bakar dengan suhu 160'c atas bawah sehingga masak. Suhu bergantung pada oven masing-masing
  7. Jika nak belajar roti dgn sis jannah (berbayar ler) sila add dia https://www.facebook.com/ibu.khadijah Usahawan roti terkenal di Chepir Kedah..SEmoga Allah merahmati usaha murni Pn Jannah..


Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (0)

Untuk memberi komen terhadap resepi ini, klik di sini









Feed 5 Resipi Terbaru

10527759_427288067412824_6176779132228171765_n Resepi Roti Tawar Jagung Sis Jannah oleh: pahbedah

sangat sedap dan gebu...perkongsian resepi dr S...

Sarang_semut Resepi biskut sarang semut oleh: shaffiq

biskut raya tradisional

Uc_photo_0 Resepi semperit susu oleh: norfirman

resepi daripada rakan resepi rengkas

2589 Resepi lemak cili api ikan masin sepat nenas oleh: Zafelynda zana

Mudah ringkas dan sedap..

Img-20130523-00403 Resepi puding gula hangus oleh: sharifah hafizah

masa membuat dalam 45 minit sahaja,resepi mak

Senarai Resipi Terbaru >>




5 Laporan masakan terkini

Dsc04256
25-07-2014 Resipi Sirap Selasih Ais oleh : annis_lisa
buat buka semlm..tmbh susu cair hahaa... annis , dh jadi srap bandung selasih ais lah hihi.. tq2.
Laporan oleh: k.zila66
Dsc03588
25-07-2014 Resipi Kari Ikan Malayalam Style oleh : Mama Fayyadh
mcm rspi mak jgk ni...mmg best ! mekasih share :)
Laporan oleh: k.zila66
Dsc04144
25-07-2014 Resipi Asam pedas ikan merah oleh : Ain86
lauk fav keluarga ni...bunga kantan tak ada letk daun limau purut..sedap! mekasih share :)
Laporan oleh: k.zila66
Dsc00100
25-07-2014 Resipi Ikan masak santan oleh : Lynne
Assalam Lynne, rspi lynne lbih kurang sama cuma akaknya tak tumis n tmbh kunyit hidup...insyaAllah..nnti nk try jgk cara lynne.. mekasih slmt hari raya ;D
Laporan oleh: k.zila66
Image
24-07-2014 Resipi ♥Biskut Suji™ oleh : kak fida
taadaa!! cantik tk? black ikut resepi kak fida.. tepung tu black guna 600g & minyak sapi 400g. anak suka betul mummy dia buat suji.. terima kasih kak fida sbb share resepi best2. mudah2an kak fida sekeluarga dimurahkn rezeki. selamat hari raya! :)
Laporan oleh: black1205e

Senarai Laporan Masakan >>




Resepi mengikut kategori

Ayam Cookies Daging Dessert Ikan
Kek Kuih-muih Laksa Mee Minuman
Nasi Pencicah Roti Sayur Seafood
Snack Sup Tart Telur Western Food

Lain-lain kategori

. .. 1 10 minute 4 acar acar masak acar timun Acar Timun Express acara majlis.../malam/siang afternoon agak popular di terengganu agar agar agar-agar Agar2 air air asam air belimbing buluh air gula vanilla air milo blend

Senarai kategori >>



5 Komen Terkini

25-07-2014, noorsiah komen di Begedil daging cincang :
akk pernah buat tapi guna french fries.....tak payah susah2 nak kopek kentang..........sedap plak...


25-07-2014, noorsiah komen di Begedil daging cincang :
akk pernah buat tapi guna french fries.....tak payah susah2 nak kopek kentang..........sedap plak...


24-07-2014, pahbedah komen di Biskut Sampan Nestum :
NI PUN PAH BUAT JUGA...MAKLUMLA NESTUM JER LE PALING MURANG SEKANG..TP PAH BUAT DLM ACUAN TART,SB...


24-07-2014, pahbedah komen di Biskut Nestum :
SALAM CIKADAK..PAH DAH BUAT BISKUT NIH SEDAP SANGATTTTTTTTTTTTTTTTTT DH 3 BUTTER BUAT..SYUKRAN JA...


24-07-2014, UmmiAthirahh komen di Nasi goreng tom yam :
baru tahu nasi goreng tomyam tu macam mana. mcam sedap ! terima kasih !! :)


Senarai Komen >>