Roasted Duck with Pancake

Kategori: Timur Tengah, Mediterranien
Masa Penyediaan: 0 Jam 0 Minit
Hidangan: Orang

Ubahsuai dari peking duck pancake sabab takde peking duck kat my area. Kalau tak suka itik, boleh diganti dgn ayam panggang aje, mesti sedap juga.


Bahan-bahan diperlukan:

  • 1/2 ekor Itik Panggang (dibuang tulang dan dipotong siaz kecil 1 x 3cm approx)
  • 1 Timun Jepun
  • 2 pokok Daun Ketumbar
  • 2 sb Hoisin Sos (Chinese seafood sauce)
  • *Bahan2 utk Pancake - 20 to 25 pancakes*
  • 1 cawan Tepung Gandum
  • 1/2 cawan Air
  • 1/4 sk Garam
  • 1sk Minyak Masak

Cara menyediakan dan memasak:

  1. Masukkan bahan2 pancake di dalam mangkuk dan gaul sehingga sebati.
  2. Buat pancake macam kulit popiah tu, tapi saiz dia kecil sikit (D: 10cm).
  3. Susun semua bahan2 dalam pinggan besar bila nak makan, self-service nanti.
  4. Bila nak makan, ambil satu keping pancake, sapu dgn hoisin sos lepas tu letak satu keping itik, timun dan daun ketumbar ke atas nya. Gulung pancake tu terus makan!

Leave a comment