Tip Simpan Pisang

Ada tip simpan pisang yang betul supaya ia tahan lebih lama di rumah. Buah pisang  yang lembut dan manis, seringkali menjadi kegemaran dalam hidangan sehari-hari kita.

Namun, kegembiraan makan pisang boleh singkat jika mereka cepat matang atau berubah warna.

Baca juga: Puding Pisang Sos Kastard, Guna Pisang Jenis INI Bagi Lagi Sedap!

Jadi, mari kita selami petua dan rahsia bagaimana menyimpan pisang dengan bijak, supaya kita boleh terus menikmati kelazatan isi dalam keadaan yang segar dan sempurna lebih lama.

Berikut adalah perkongsian tip dari Cik Puan Jue. H yang anda boleh ikuti.


TIP SIMPAN PISANG DENGAN LEBIH LAMA

Untuk menyimpan pisang lebih lama di rumah, anda boleh mengamalkan tip-tip berikut:

1. Jangan Terlalu Banyak Menyentuh Pisang

Menyentuh tangan boleh mempercepatkan pematangan pisang kerana minyak pada kulit tangan kita boleh menjejaskan buah. Cuba sentuh sedikit sebanyak mungkin.

2. Gunakan Bungkus Plastik

tip simpan pisang

Balut setiap pisang secara berasingan dalam bungkus plastik atau kerajang aluminium. Ini akan membantu mengelakkan gas etilena, yang dikeluarkan oleh pisang semasa masak, daripada menjejaskan buah lain yang berdekatan.

3. Asingkan Pisang Ranum dan Tidak Ranum Lagi

tip simpan pisang

Pisang masak akan mengeluarkan lebih banyak gas etilena, yang boleh mempercepatkan pematangan pisang lain dalam tempoh masa yang lebih singkat. Jadi, jika anda mempunyai pisang masak, asingkan daripada pisang yang belum masak.

4. Simpan pada Suhu Bilik

Simpan pisang pada suhu bilik, bukan di dalam peti sejuk. Penyejukan terlalu rendah boleh menjadikan kulit pisang menjadi hitam dengan lebih cepat.

5. Letakkan Pisang di Atas Rak

Jika anda meletakkan pisang di atas meja atau rak dan bukannya meletakkannya di dalam bakul, ini boleh membantu mengurangkan tekanan pada kulit pisang dan mengelakkannya daripada reput dengan cepat.

6. Gunakan Penutup untuk Bakul Buah

Jika anda meletakkan pisang dalam bakul buah bersama dengan buah lain, gunakan penutup pada bakul. Ini juga boleh membantu mengurangkan penyebaran gas etilena kepada buah-buahan lain.

7. Potong Pisang dan Bekukan

Jika anda menyedari bahawa pisang anda akan menjadi terlalu masak sebelum anda boleh memakannya, potong pisang dan bekukan kepingan. Anda boleh menggunakan pisang beku untuk membuat smoothie atau pencuci mulut beku.

8. Gunakan Kaedah Penyimpanan yang Betul

Pastikan anda mempunyai tempat penyimpanan yang sesuai. Pisang biasanya tahan lebih lama jika anda menggantungkannya di tempat yang kering dan sejuk.


Semoga perkongsian tip ini membantu anda menyimpan pisang lebih lama di rumah. Kena ingat, kualiti pisang juga memainkan peranan penting dalam berapa lama ia akan kekal segar.

Semoga bermanfaat.

Sumber: Jue. H

Baca juga: Manfaat Pisang Bertahi Lalat Yang Ramai Tak Tahu, JANGAN Buang!

Resipi Popular

Artikel Popular

Video Terkini

Restoran Pilihan JJCM

Laura Medina Cafe

Menyajikan "world menu", antaranya sajian Barat, Korea dan tempatan.

Mari Makan

Menyediakan pelbagai masakan Barat dan tempatan.

Restoran Gegey (Shah Alam)

Mula beroperasi sejak tahun 2016, Restoran Gegey menawarkan lima jenis hidangan nasi pada harga dibawah RM8.00!

RESTORAN PILIHAN