tip bungkus beras

Untuk simpanan jangka panjang atau darurat, mari ikuti tip bungkus beras supaya tahan lebih lama tanpa ada gangguan kutu beras.

Membungkus beras dengan betul, boleh membantu memanjangkan jangka hayatnya, terutamanya dalam situasi kecemasan atau untuk penyimpanan jangka panjang. 

Baca juga: Harga Beras Terkini Bagi 1KG, 5KG & 10KG Di Malaysia (September 2023)

Terlalu lama menyimpan beras, kadang-kala menyebabkan kutu beras ini akan memakan isi beras. Nak mudah guna plastik vakum saja, ini tip yang dikongsikan oleh Cik Puan Fadzielah Ayub ini.


TIP BUNGKUS BERAS TAHAN LAMA 

Ini cara saya untuk simpan beras supaya tahan lebih lama.

Hari-hari biasa saya masak guna beras putih biasa. Basmathi hanya guna untuk masak nasi minyak, beriani, nasi ayam dan lain-lain.

Suami pulak tersalah beli saiz besar walaupun saya pesan beli pek 1kg sahaja. Jadi, caranya saya simpan dalam plastik vakum ini supaya beras tahan lama dan tidak rosak. Nak masak, baru buka.

Bila krisis beras tengah melanda, tak salah kalau kita nak beli beras lebih dan simpan untuk keperluan masa hadapan.

Tapi pastikan cara simpanan tu betul supaya tak rosak dimakan bubuk/kutu beras. Bila beras rosak, sayang pulak terbazir kan?

tip bungkus beras

ANTARA CARA LAIN YANG BOLEH DICUBA

1. Pilih bekas simpanan yang sesuai

Gunakan bekas plastik kedap udara atau bekas bertutup untuk menyimpan beras. Anda juga boleh menggunakan beg plastik atau beg kertas yang kukuh jika anda tidak mempunyai bekas plastik yang sesuai.

2. Pastikan nasi benar-benar kering

Sebelum menyimpan beras, pastikan ia benar-benar kering. Kelembapan boleh menyebabkan nasi menjadi berkulat atau basah.

3. Gunakan beg plastik vakum (jika ada):

Jika anda mempunyai akses kepada pembungkus vakum, gunakannya untuk mengeluarkan udara daripada bekas simpanan. Ini akan membantu mencegah pengoksidaan dan pertumbuhan bakteria.

4. Elakkan pendedahan cahaya langsung

Simpan bekas beras di tempat yang gelap atau sekurang-kurangnya elakkan pendedahan cahaya langsung. Cahaya boleh merosakkan kualiti beras dan menjadikannya lebih cepat basi.

5. Letakkan di tempat yang sejuk dan kering

Simpan bekas beras di tempat yang sejuk, kering dan stabil suhu. Elakkan penyimpanan di tempat yang panas atau lembap.

6. Pertimbangkan penggunaan oksigen absorber

Jika anda ingin meningkatkan jangka hayat jangka panjang beras, anda boleh mempertimbangkan untuk menggunakan penyerap oksigen. Penyerap oksigen ialah beg yang boleh menyerap oksigen dalam bekas penyimpanan, yang membantu mencegah pengoksidaan.

7. Semak dengan kerap

Periksa beras anda secara berkala untuk memastikan tiada tanda-tanda kerosakan atau kemasukan lembapan. Jika ada, segera gantikan bekas atau beg penyimpanan.

8. Stok rotation

Untuk memastikan nasi kekal segar, amalkan penggiliran stok. Gunakan beras lama sebelum yang baru untuk memastikan tiada beras yang disimpan terlalu lama.


Dengan mengikuti langkah-langkah di atas, anda boleh membungkus beras untuk menjadikannya tahan lebih lama dalam situasi kecemasan atau penyimpanan jangka panjang.

Pastikan sentiasa memeriksa dan memastikan kebersihan bekas penyimpanan dan beras secara berkala bagi memastikan kualiti terjaga.

Semoga bermanfaat.

Sumber: Facebook Fadzielah Ayub

Baca juga: Rahsia Air Beras Yang Ramai Tak Tahu, Orang Dedulu Selalu Guna

Resipi Popular

Artikel Popular

Video Terkini

Restoran Pilihan JJCM

Laura Medina Cafe

Menyajikan "world menu", antaranya sajian Barat, Korea dan tempatan.

Mari Makan

Menyediakan pelbagai masakan Barat dan tempatan.

Restoran Gegey (Shah Alam)

Mula beroperasi sejak tahun 2016, Restoran Gegey menawarkan lima jenis hidangan nasi pada harga dibawah RM8.00!

RESTORAN PILIHAN