makanan pelik

Makanan pelik boleh ditemui di pelbagai tempat di seluruh dunia, tidak hanya di Malaysia. Bahkan, keinginan untuk mencuba makanan yang unik telah menghasilkan pelbagai hidangan yang pelik ini.

Oleh itu, tidak menghairankan jika sesetengah masyarakat gemar mencuba makanan yang pelik dalam kehidupan mereka. Ini kerana setiap individu mempunyai pandangan dan keinginan yang berbeza.

Antara makanan yang disebutkan di bawah mungkin anda pernah mencubanya dan bagi anda, tiada yang pelik. Tetapi, perlu diingat bahawa pandangan setiap orang berbeza.

Berikut adalah beberapa jenis makanan pelik yang terdapat di seluruh dunia, bukan hanya di Malaysia. Walau bagaimanapun, terdapat makanan pelik yang tidak sesuai untuk dimakan oleh orang Islam kerana bertentangan dengan ajaran agama.

Baca juga: 13 Jenis Makanan Rendah Kalori, Boleh Makan Tanpa Risau Gemuk!

26 MAKANAN PELIK DI MALAYSIA

1. Kopi Luwak

makanan pelik

Kopi luwak ini dikenali sebagai kopi yang paling mahal di dunia. Biji kopi ini dihasilkan dari haiwan yang dikenali sebagai ‘luwak’ yang hidup di Asia Tenggara.

2. Jeli Hidung Moose

makanan pelik

Kredit gambar: Pinterest

Hidung moose (keluarga rusa) merupakan hidangan pelik tapi sangat digemari oleh masyarakat Kanada. Hidung haiwan itu dimasak dengan rempah-rempah dan bawang untuk menghilangkan bulu-bulunya.

Selepas bulu-bulu itu telah tertanggal, hidung moose itu akan direbus sehingga menjadi lembut dan empuk. Kemudian, ia dicampurkan ke dalam sup jeli.

3. Boshintang

Kredit gambar: Wikipedia

Di Korea, makanan yang popular termasuk boshintang atau sup daging anjing. Boshintang dikatakan bermanfaat untuk kesihatan, terutama bagi warga tua.

Biasanya hidangan ini dimasak dengan bunga dandelion, daun bawang, dan bahan lain untuk menghasilkan rasa yang unik. Namun, boshintang ini dikatakan mempunyai bau yang kuat.

4. Huitlacoche

Kredit gambar: Huitlacoche

Orang Mexico menjadikan jagung yang telah busuk dan berkulat sebagai hidangan istimewa. Jagung ini dikenali sebagai huitlacoche dan mempunyai rasa yang unik seperti kayu.

5. Snake Wine atau Arak Ular

Arak ular ini berasal dari China. Ia dibuat dengan merendam sekumpulan ular yang dijeruk dan direndam dalam arak beras atau gandum.

Rasanya seperti sake yang telah direndam selama beberapa bulan. Walaupun ular yang digunakan biasanya berbisa, namun kerana dicampurkan dengan ethanol, arak ini selamat diminum dan dikatakan baik untuk kesihatan.

6. Surstromming

makanan pelik

Kredit gambar: Mediamatic

Pernah tak makan makanan yang basi? Namun, masyarakat di Sweden menganggap ia perkara biasa. Hal itu kerana di negara mereka memang sudah ada hidangan ikan basi dari ikan lauk Baltik yang digaramkan sebelum ditinkan.

Ikan ini perlu digaramkan supaya ianya tidak basi. Sewaktu membuka tin ini, pastikan ianya dibuka di kawasan yang bebas pengaliran udara kerana aromanya begitu kuat dan tajam.

7. Rocky Mountain Oysters

Rocky Mountain Oysters bukanlah hidangan berasaskan tiram. Sebaliknya, ia adalah testis lembu yang digoreng kering. Hidangan aneh ini berasal dari Kanada dan dikatakan memiliki rasa yang lemak dan sedap.

8. Tauhu Busuk

makanan pelik

Tauhu busuk bukanlah tauhu yang luput tarikh atau tidak disimpan dalam peti ais. Sebaliknya, ia adalah tauhu yang telah mengalami proses penapaian. Tauhu busuk sangat popular di China, Taiwan, dan Hong Kong. Baunya sangat kuat dan menusuk, tetapi masih disukai oleh ramai orang, bahkan ada yang ketagihan memakannya.

9. Isaw Manok

Sate perut mungkin menjadi kegemaran ramai di Malaysia, tetapi pernahkah anda mencuba sate yang diperbuat daripada usus ayam?

Orang Filipina sangat menggemari hidangan sate usus ayam yang dihancurkan lalu dicampur dengan sos pedas dan bahan-bahan lain, kemudian dibakar seperti biasa.

10. Testikel Ayam Jantan

makanan pelik

Kredit gambar: Twitter

Hidangan testikel ayam jantan ini berasal dari Taiwan. Biasanya berukuran agak besar dan dimakan dengan cara direbus dan disajikan begitu sahaja.

Tetapi, ia juga boleh dimasak dalam stew pedas atau digoreng bersama bawang putih. Bahagian luar testikel ini agak kenyal, namun isinya lembut seperti tauhu.

11. Makanan pelik – Beondegi

Beondegi, juga dikenali sebagai larva ulat sutera, sangat popular di Korea Selatan. Biasanya, larva ulat sutera ini dimasak dengan cara direbus atau dikukus sebelum dicampur dengan serbuk perasa.

Apabila dimakan, beondegi ini mempunyai rasa yang hampir sama dengan kekacang dan rangup ketika digigit. Bahagian dalamnya juga mempunyai rasa yang unik.

12. Tarantula Goreng

Tarantula goreng merupakan snek ringan yang popular di masyarakat Kemboja. Sebelum menyediakan hidangan ini, bulu halus yang terdapat pada kaki tarantula akan dicabut terlebih dahulu.

Tarantula kemudian direndam dalam air yang dicampur dengan gula, garam, dan serbuk perasa selama semalaman. Setelah proses perendaman, tarantula tersebut digoreng bersama bawang putih dan biasanya dimakan bersama sos pencicah.

13. Makanan pelik –  Sosej Darah

makanan pelik

Sosej darah ini popular di Afrika, Amerika, Eropah, dan Asia. Ia diperbuat daripada darah yang dibekukan, kemudian dicampur dengan bahan-bahan lain sebelum dimasukkan ke dalam sarung sosej.

Setelah itu, sosej ini dimasak dengan pelbagai cara untuk dinikmati oleh para penggemarnya. Ia dikatakan enak, sedap, dan berlemak, dan sangat digemari oleh banyak orang.

14. Sambal Taun Kulit Lembu

Kredit gambar: Modirosa

Kulit lembu bukan sahaja digunakan untuk membuat kompang atau gendang, tetapi juga boleh dimakan. Di kalangan masyarakat Jawa, kulit lembu sangat sedap apabila dijadikan sambal taun. Namun, untuk mendapatkan kulit lembu, ia melalui pelbagai proses yang memerlukan masa yang agak lama.

Mula-mula, kulit lembu disiat dan kemudian dijemur sehingga kering. Selepas itu, kulit lembu dibakar dan dikikis. Akhir sekali, ia direbus sehingga lembut sebelum dicampurkan ke dalam hidangan. Biasanya, hidangan ini disajikan semasa majlis istimewa seperti majlis perkahwinan.

15. Gulai Batang Pisang

Kredit gambar: Cookpad

Gulai batang pisang merupakan hidangan yang lazim di kalangan masyarakat Melayu. Ia tidak melibatkan keseluruhan batang pisang, tetapi hanya bahagian dalam yang digunakan.

Biasanya, batang pisang yang digunakan adalah yang lembut dan sesuai untuk dimasak gulai. Hidangan ini sering disajikan semasa majlis kenduri di kampung-kampung kerana agak sukar untuk diperolehinya. Gulai batang pisang amat popular di negeri-negeri sebelah utara Malaysia.

16. Makanan pelik – Lidah Lembu

makanan pelik

Mungkin ada yang baru tahu bahawa lidah lembu boleh dijadikan hidangan istimewa. Memang agak pelik ada yang memakan lidah lembu kerana ia mempunyai tekstur yang aneh.

Namun, lidah lembu menjadi kegemaran sebahagian masyarakat Malaysia dan sering dijumpai di restoran Melayu serta restoran mamak.

Sebelum dimasak, lapisan kulit luar lidah lembu akan dibuang. Hanya isi di bahagian dalam yang digunakan untuk hidangan.

Rasanya tidak jauh berbeza dengan daging lembu, sehingga sukar untuk membezakan antara lidah dan daging lembu. Biasanya lidah lembu dimasak dengan sup, rendang, kicap, dan lain-lain lagi.

17. Otak Lembu

Makanan ini bukan sesuatu yang pelik bagi penggemarnya. Namun, ia mungkin dianggap pelik oleh sesetengah orang.

Otak lembu dikatakan mempunyai rasa yang lemak dan teksturnya yang lembut. Ia sangat sesuai dimasak dalam gulai lemak cili api. Walaupun boleh dimakan, namun tidak ramai yang bersedia untuk mencuba hidangan otak lembu ini.

18. Makanan pelik –  Telur pindang

Telur pindang dikatakan berasal dari China, juga sangat popular di negeri Johor dan beberapa kawasan lain di selatan Malaysia.

Biasanya, telur pindang diperbuat daripada telur ayam mentah yang diproses dan dimasak dengan pelbagai herba sehingga warna kulitnya berubah. Ia perlu direbus selama beberapa hari bagi mendapatkan rasa yang sedap.

elur pindang boleh disimpan sehingga 2 minggu tanpa masalah.

19. Kerabu Ikan Mentah

Kerabu ikan mentah, yang juga dikenali sebagai hinava, adalah makanan tradisional kaum Kadazan. Ia terdiri daripada kepingan ikan mentah yang diperap bersama jus limau.

Hinava boleh dimakan bersama nasi dan disajikan bersama pelbagai jenis sayuran.

20. Telur 1000 tahun

makanan pelik

Telur 1000 tahun ini bukanlah telur yang telah disimpan selama beribu tahun. Sebaliknya, ia merupakan telur yang dijeruk dengan menggunakan campuran tanah liat, kapur, dan serbuk abu, dan diperam selama beberapa bulan.

Proses peraman ini mengakibatkan telur bertukar warna dari kuning kepada kehijauan. Telur ini juga mempunyai bau yang agak kuat, sama seperti sulfur dan ammonia.

21. Makanan pelik – Vegemite

makanan pelik

Vegemite kelihatan seperti sapuan coklat Nutella, tetapi ia sebenarnya sangat berbeza. Vegemite adalah sapuan yang boleh dimakan dengan roti, pastri, atau biskut.

Vegemite diperbuat dari sisa yis yang digunakan dalam pembuatan bir. Rasanya agak masin, pahit, dan beraroma malt. Produk ini hanya boleh didapati di Australia.

22. Itali – Casu Marzu

Keju memang merupakan snek yang enak dan boleh dimakan dengan pelbagai cara. Namun, di Itali, terdapat cara unik dalam menyantap keju. Orang Itali gemar memakan keju basi, yang merupakan antara makanan tradisional mereka.

Casu Marzu adalah sejenis kek keju yang sangat istimewa. Ia bukanlah kek keju biasa kerana mengandungi ulat larva yang masih hidup. Kehadiran larva ini memberi rasa unik pada keju tersebut dan dikatakan lebih enak dimakan bersama.

Keju ini akan ditapai sehingga ulat berengga muncul. Kaedah ini membantu mengurangkan lemak yang terdapat di dalam keju. Ada juga yang memilih untuk makan kek keju ini bersama ulat yang terdapat di dalamnya.

23. Makanan pelik – Haggis

Di Scotland, haggis adalah hidangan kegemaran ramai. Ia adalah campuran hati, jantung, paru-paru, dan perut kambing yang dimasak bersama dengan bawang dan rempah ratus.

24. Makanan pelik – Tofu Darah

makanan pelik

Tofu darah dihasilkan dari campuran darah ayam, lembu, atau babi. Gabungan ketiga bahan ini menghasilkan warna merah coklat pada tofu, yang berbeza dengan tofu biasa yang berwarna putih kekuningan.

Tofu darah ini sangat popular di Hong Kong dan selatan China. Biasanya dimasak bersama sayuran dan boleh disajikan bersama mee atau nasi.

25. Zakar Lembu

Zakar lembu boleh dijadikan sebagai hidangan yang menjadi kegilaan ramai. Restoran mamak menjadikannya sebagai hidangan wajib di restoran mereka.

Hidangan yang menggunakan zakar lembu ini dikenali sebagai sup torpedo. Ia dikatakan dapat meningkatkan kesihatan kaum lelaki. Oleh sebab itu, ia sering dinikmati oleh golongan lelaki yang sangat menggilai hidangan ini.

26. Makanan pelik – Kaki Ayam

makanan pelik

Walaupun sesetengah orang anggap kaki ayam jijik, sebenarnya ia kaya dengan kolagen yang baik untuk kulit dan tulang.

Kaki ayam boleh dimasak dalam pelbagai cara seperti sup, kerabu, goreng, masak kicap, gulai, atau kari. Kebanyakan orang suka teksturnya yang lembut dan kenyal.

Sumber: Saji

Baca juga: Jangan Ambil Mudah, Pesakit Tiroid ‘Wajib’ Elak 4 Jenis Makanan Ini Supaya Tak Melarat

Resipi Popular

Artikel Popular

Video Terkini

Restoran Pilihan JJCM

Laura Medina Cafe

Menyajikan "world menu", antaranya sajian Barat, Korea dan tempatan.

Mari Makan

Menyediakan pelbagai masakan Barat dan tempatan.

Restoran Gegey (Shah Alam)

Mula beroperasi sejak tahun 2016, Restoran Gegey menawarkan lima jenis hidangan nasi pada harga dibawah RM8.00!

RESTORAN PILIHAN