kenali jenis kopi

Mari kenali jenis kopi yang paling mahal di dunia. Selalunya ia datang daripada jenis kopi yang jarang ditemui, diproses dengan teliti, atau dihasilkan menggunakan kaedah khas.

Untuk pengetahuan anda, kopi mula terkenal apabila kopi liar, Coffea Arabica yang dibawa dari Ethiopia ke Arab untuk ditanam pada abad ke-15. Sejak itu, kopi telah tersebar ke seluruh pelusuk dunia dan popularitinya terus berkembang.

Baca juga: Korang Pencinta Kopi? Kajian Mengatakan Kopi Dapat Kurangkan Risiko Kematian

Jadi, tidak hairanlah mengapa ada segelintir individu sanggup mengeluarkan modal yang banyak untuk membeli kopi mahal.

Malah, ini bukan benda baru tapi merupakan simbol kemewahan dan status sosial. Ini beberapa contoh jenis kopi yang paling mahal di dunia menurut portal Wionews.


KENALI JENIS KOPI PALING MAHAL DI DUNIA

1. Black Ivory Coffee

kenali jenis kopi

Black Ivory Coffee diperbuat daripada biji kopi yang dimakan oleh gajah Asia dan kemudiannya ditemui di dalam tahinya. Proses pencernaan gajah dipercayai memberikan biji kopi rasa unik mereka. Kopi ini dihasilkan terutamanya di Thailand dan biasanya dijual pada harga yang sangat tinggi.

2. Luwak

Kopi Luwak ialah biji kopi yang dimakan oleh musang dan kemudian ditemui di dalam najisnya. Proses pencernaan musang dipercayai memberikan rasa halus pada biji kopi. Kopi ini berasal dari pelbagai negara di Asia Tenggara.

3. Black Blood of the Earth

Kopi ini dibuat menggunakan kaedah pengekstrakan sejuk yang sengit dan mempunyai tahap kafein yang sangat tinggi. Harganya tinggi kerana pemprosesan khas dan tahap kafein yang lebih tinggi.

4. St. Helena

Kopi ini berasal dari pulau Saint Helena di Lautan Atlantik dan merupakan salah satu kopi yang paling jarang ditemui di dunia. Biji kopi ini tumbuh pada ketinggian yang tinggi, dan pengeluarannya sangat terhad.

5. Hawaii Kona

Kopi Kona berasal dari Hawaii, di mana biji kopi tumbuh di kawasan Kona yang subur. Harga kopi ini tinggi kerana kualiti yang sangat baik dan pendapatan yang terhad.

6. El Injerto

El Injerto Coffee ialah jenama kopi dari ladang kopi El Injerto di Guatemala. Ladang ini terkenal dengan pengeluaran biji kopi berkualiti tinggi dan terkenal di seluruh dunia dengan kopi Arabica yang mereka hasilkan. Biji kopi El Injerto sering dianggap sebagai antara yang terbaik di dunia, dan biji kopinya selalu digunakan dalam pelbagai pertandingan kopi.


Harga kopi yang paling mahal boleh berubah-ubah mengikut masa bergantung pada bekalan, permintaan dan faktor lain. Biji kopi daripada jenis atau kawasan yang jarang ditemui selalunya mempunyai harga jualan yang lebih tinggi.

Semoga bermanfaat.

Sumber: Wionews.com

Baca juga: Korang Penggemar Kopi? Wajib Cuba Kopi Tenggek Jika Singgah ke Pontian

Resipi Popular

Artikel Popular

Video Terkini

Restoran Pilihan JJCM

Laura Medina Cafe

Menyajikan "world menu", antaranya sajian Barat, Korea dan tempatan.

Mari Makan

Menyediakan pelbagai masakan Barat dan tempatan.

Restoran Gegey (Shah Alam)

Mula beroperasi sejak tahun 2016, Restoran Gegey menawarkan lima jenis hidangan nasi pada harga dibawah RM8.00!

RESTORAN PILIHAN