rahsia daun bawang

Ternyata, banyak rahsia daun bawang yang ramai tidak tahu. Daun bawang adalah tumbuhan yang sering digunakan sebagai perasa dalam hidangan masakan. Tanaman ini sering ditemui di kebanyakan rumah dan digunakan secara meluas dalam kepelbagaian hidangan.

Walaupun kebanyakannya menggunakannya semata-mata untuk menambah rasa kepada hidangan, namun tahukah anda bahawa daun bawang juga mempunyai pelbagai manfaat kesihatan yang penting bagi tubuh manusia?

Baca juga: Elak Makan 7 Jenis Ikan Ini, Rupanya Nombor 3 Tu Ramai Yang Suka

Terdapat beberapa kelebihan yang berkaitan dengan penggunaan daun bawang. Mari lihat apakah khasiat dan rahsia disebalik daun bawang ini.

6 RAHSIA DAUN BAWANG YANG RAMAI TAK TAHU

rahsia daun bawang

1. Sumber Nutrien

Daun bawang mengandungi pelbagai nutrien penting seperti vitamin C, vitamin K, dan folat. Nutrien-nutrien ini penting untuk kesihatan tubuh, termasuk sistem imun dan pembekalan darah yang sihat.

2. Rendah Kalori

Daun bawang adalah pilihan yang baik untuk mereka yang mengawal pengambilan kalori kerana ia rendah dalam kalori. Ini membolehkan anda menambahnya dalam hidangan tanpa meningkatkan jumlah kalori secara signifikan.

3. Antioksidan

Daun bawang mengandungi antioksidan seperti quercetin, yang membantu melindungi sel-sel tubuh daripada kerosakan akibat radikal bebas. Ini boleh membantu mengurangkan risiko penyakit kronik seperti penyakit jantung dan kanser.

Baca juga: Rahsia Bunga Cengkih Yang Ramai Tak Tahu, Memang Mujarab!

4. Sifat Anti-radang

Beberapa penyelidikan menunjukkan bahawa daun bawang mempunyai sifat anti-radang yang boleh membantu mengurangkan keradangan dalam tubuh. Ini adalah kelebihan penting kerana keradangan kronik berkait rapat dengan pelbagai penyakit kronik.

5. Rangsangan Penghadaman

Daun bawang mengandungi serat makanan yang membantu menggalakkan sistem pencernaan yang sihat. Serat membantu mempercepatkan pergerakan makanan melalui usus dan mengurangkan risiko sembelit.

6. Rasa dan Aroma

Daun bawang memberikan rasa dan aroma yang unik kepada hidangan. Ini tidak hanya menambahkan kepelbagaian rasa dalam masakan tetapi juga boleh mengurangkan keperluan garam, gula, atau bahan tambahan lain yang tidak sihat.

Kesimpulan

Dengan pelbagai kelebihan ini, daun bawang adalah tambahan yang baik kepada pelbagai hidangan dan makanan, memberikan manfaat nutrisi dan kesihatan yang penting.

Sumber: Gramedia

Baca juga: BAHAYA! Jangan Makan Telur Dengan 7 Jenis Makanan Ini

Resipi Popular

Artikel Popular

Video Terkini

Restoran Pilihan JJCM

Laura Medina Cafe

Menyajikan "world menu", antaranya sajian Barat, Korea dan tempatan.

Mari Makan

Menyediakan pelbagai masakan Barat dan tempatan.

Restoran Gegey (Shah Alam)

Mula beroperasi sejak tahun 2016, Restoran Gegey menawarkan lima jenis hidangan nasi pada harga dibawah RM8.00!

RESTORAN PILIHAN