lelaki buat roti jala

Baru-baru ini, satu video yang viral di TikTok apabil lelaki buat roti jala untuk rakan sepejabatnya yang berbangsa Korea. Video itu menunjukkan beberapa pekerja Korea Selatan mencuba roti jala dengan kari ayam. Hidangan tersebut disediakan oleh seorang lelaki Malaysia yang bernama Fikri Adam.

Selain kuih-muih popular di Malaysia seperti donat, karipap, dan ketayap, roti jala dicicah dengan kuah kari kini menjadi kegemaran ramai. Lazimnya, hidangan ini disajikan semasa jamuan atau kenduri.

Baca juga: Top 5 Ranking Dunia Oleh Taste Atlas, Ini Resipi Kuih Karipap Yang Boleh Cuba

Fikri, yang kini bekerja dan tinggal di Korea Selatan, ingin memberikan pengalaman unik kepada rakan sekerja dengan mengenalkan mereka kepada nikmat roti jala dan kari ayam. Beliau membuat hidangan tersebut di rumah dan menyajikannya dalam satu bekas untuk dibawa ke pejabat.

LELAKI BUAT ROTI JALA DAN KARI AYAM SENDIRI

@fikriakram91

Roti Jala + Kari Ayam dekat Korea? No hal! Lets goooo. Alhamdulillah, dapat officemate korea yang baik juga satu rezeki. Kalau boss tak sayang tak tahulah, kah! 😆 #korealife #malaysian #fyp #fypシ #southkorea #koreanpeople

♬ bunyi asal – nostalgia lagu lama&baru – M.Riduan_Oficial92

Fikri juga menyediakan bahan-bahan untuk membuat kuah kari ayam dan memasaknya dengan penuh kasih sayang. Setelah sebekas roti jala dan kuah kari ayam siap, Fikri membawanya ke pejabat.

Di pejabat, Fikri menyajikan hidangan tersebut kepada bos dan rakan sekerja. Sebelum makan, salah seorang dari mereka mencium aroma sedap dari kuah kari ayam.

Satu Pejabat Suka, Siap Makan Tambah Lagi!

Ketika menikmati hidangan tersebut, semua orang terlihat sangat teruja dan memuji kelazatan roti jala dan kuah kari ayam yang dimasak oleh Fikri. Beberapa dari mereka bahkan menambahkan hidangan tersebut, menunjukkan betapa mereka terkesan.

Di ruangan komen pula, netizen rata-rata terhibur melihat reaksi warga Korea yang mencicipi kuih Malaysia ini untuk pertama kalinya. Beberapa di antara mereka bahkan berseloroh mengenai kemungkinan menjadikan Fikri sebagai menantu.

Antara komen netizen

lelaki buat roti jala

lelaki buat roti jala

Sumber: Tiktok

Baca juga: Roti Jala Jelita Sukatan Cawan Cara Mudah, Memang Lembut Sampai Ke Malam!

Resipi Popular

Artikel Popular

Video Terkini

Restoran Pilihan JJCM

Laura Medina Cafe

Menyajikan "world menu", antaranya sajian Barat, Korea dan tempatan.

Mari Makan

Menyediakan pelbagai masakan Barat dan tempatan.

Restoran Gegey (Shah Alam)

Mula beroperasi sejak tahun 2016, Restoran Gegey menawarkan lima jenis hidangan nasi pada harga dibawah RM8.00!

RESTORAN PILIHAN