jenis ulam

Mari kenali jenis ulam yang popular di Malaysia. Banyak rupanya khasiat ulam-ulaman yang ramai tidak tahu. Antaranya ialah muka sentiasa awet muda. 

Patutlah orang dulu-dulu sentiasa awet muda, rupa-rupanya mereka masukkan ulam-ulaman dalam hidangan harian.

Ulam adalah sebahagian daripada tradisi makanan di Malaysia dan negara-negara serantau seperti Indonesia dan Brunei. Ia juga sering dijumpai dalam masakan tempatan di Thailand, Filipina, dan Singapura.

Baca juga: Teknik Betul Bersihkan Sayur, Tambahkan 1 BAHAN Ini Semasa Cuci

Selalunya ulam dimakan bersama sambal belacan dan ia memberikan rasa pedas pada hidangan.

Ulam-ulaman bukan sahaja menambahkan rasa kepada hidangan, tetapi juga memberikan pelbagai nutrien penting seperti vitamin dan serat. 

Mari kenali antara ulam yang popular serta khasiatnya menerusi perkongsian dari Nor Baya Dahalan ini.


6 JENIS ULAM YANG POPULAR DI MALAYSIA

1. Ulam Raja

jenis ulam

Biasanya digunakan dalam hidangan ulam, kerabu, atau dimakan sebagai sayur hijau mentah. Ulam Raja diberi nama demikian kerana ia dianggap sebagai “raja” ulam-ulaman tempatan kerana keindahannya.

2. Pucuk Gajus

jenis ulam

Pucuk gajus biasanya dimakan sebagai ulam atau dicampurkan ke dalam masakan seperti kerabu atau sup. Ia mempunyai tekstur yang lembut dan rasa sedikit pahit dan segar.

Lazimnya, pucuk gajus dimakan bersama sambal belacan. Ia juga mengandungi khasiat yang baik untuk kesihatan seperti vitamin dan mineral. Penggunaannya dalam masakan tempatan menambah kepelbagaian dan rasa unik pada hidangan.

3. Daun Selom

Daun selom digunakan dalam hidangan seperti kerabu dan sup. Ia mempunyai rasa yang unik dan harum. Antara khasiatnya ialah boleh kurangkan rasa letih, baik untuk kesihatan otak dan jantung. 

4. Serai Kayu

Dalam perubatan tradisional, serai kayu ini selalu digunakan untuk merawat pelbagai masalah kesihatan terutama yang berkaitan dengan sistem pernafasan.

Daunnya dihancurkan atau direnung dan digunakan untuk merawat batuk, selsema, dan masalah pernafasan lain. Selain itu, daun serai juga boleh digunakan sebagai antiseptik tempatan untuk merawat luka kecil.

5. Pucuk Putat

Biasanya direbus atau digunakan dalam hidangan seperti masak lemak, gulai, atau ulam. Ia mempunyai rasa yang segar dan sedikit pahit.

Pucuk Putat juga dikenali kerana dianggap sebagai makanan yang berkhasiat dan mengandungi pelbagai nutrien seperti vitamin dan mineral.

6. Pucuk Paku

Pucuk paku biasanya dimasak sebagai gulai atau dijadikan ulam. Antara khasiatnya ialah dapat menurunkan kolestrol, baik untuk mata serta kaya dengan serat.


Ini hanya beberapa contoh ulam-ulaman yang sering digunakan dalam masakan Malaysia. Terdapat banyak lagi jenis ulam-ulaman tempatan yang digunakan dalam hidangan tradisional di seluruh Malaysia, dan setiap negeri mungkin mempunyai ulam-ulaman yang unik kepada kawasannya.

Semoga bermanfaat.

Sumber: Nor Baya Dahalan

Baca juga: Tip Hilangkan Miang Sayur Keladi, Tak Gatal Tekak Dan Tangan Dah!

Resipi Popular

Artikel Popular

Video Terkini

Restoran Pilihan JJCM

Laura Medina Cafe

Menyajikan "world menu", antaranya sajian Barat, Korea dan tempatan.

Mari Makan

Menyediakan pelbagai masakan Barat dan tempatan.

Restoran Gegey (Shah Alam)

Mula beroperasi sejak tahun 2016, Restoran Gegey menawarkan lima jenis hidangan nasi pada harga dibawah RM8.00!

RESTORAN PILIHAN