teknik betul bersihkan sayur

Rupa-rupanya ada teknik betul bersihkan sayur yang ramai tidak tahu. Membersihkan sayur-sayuran dengan betul adalah sangat penting untuk menghilangkan kotoran, racun perosak, dan bakteria yang mungkin ada padanya.

Ia juga penting untuk menyimpannya dengan betul selepas membersihkan dan memasaknya dengan betul untuk memastikan keselamatan makanan yang optimum. 

Baca juga: Tip Hilangkan Miang Sayur Keladi, Tak Gatal Tekak Dan Tangan Dah!

Berikut adalah beberapa teknik yang boleh anda ikuti untuk membersihkan sayur-sayuran dengan betul:


TEKNIK BETUL BERSIHKAN SAYUR

Mari guna teknik yang selalu digunakan untuk membersihkan sayur-sayuran. Mengunakan garam sahaja, dapat membasmi kotoran dan serangga yang ada pada sayur.

teknik betul bersihkan sayur

teknik betul bersihkan sayur

Cara-caranya:

1. Rendamkan sayuran yang sudah dipotong dalam air. Lepas itu, masukkan satu sudu garam dan biarkan sehingga 5 minit.

2. Selepas direndam, akan keluar segala kuman atau serangga yang hinggap pada sayur tadi. Kemudian, anda boleh bilas semula dengan air. Boleh memasak seperti biasa.

Teknik-teknik lain yang boleh dicuba:

1. Basuh tangan dahulu: Sebelum anda mula membersihkan sayur-sayuran, pastikan tangan anda bersih. Ini adalah langkah pertama yang sangat penting untuk mengelakkan pencemaran.

2. Sediakan peralatan: Anda memerlukan mangkuk besar, air bersih, dan bahan kimia penyingkiran racun perosak jika dikehendaki (pilihan).

3. Keluarkan bahagian yang tidak diingini: Jika sayur mempunyai bahagian yang tidak diingini seperti daun layu, batang keras atau bintik busuk, potong.

4. Rendam dalam air: Letakkan sayur-sayuran dalam mangkuk besar berisi air sejuk. Anda boleh menambah beberapa titis cuka makanan atau larutan air garam (1 sudu teh garam setiap liter air) jika anda ingin membantu menghilangkan bakteria dan kotoran.

5. Picit dan gosok: Rendam sayur dalam air selama beberapa minit sambil memerah dan gosok perlahan-lahan. Ini membantu menghilangkan kotoran dan racun perosak yang mungkin melekat pada permukaan.

6. Bilas dengan air bersih: Selepas proses merendam dan memerah selesai, bilas sayur dengan air bersih yang mengalir. Pastikan semua kesan cuka atau garam dibuang.

7. Gunakan berus: Untuk sayur-sayuran dengan kulit yang lebih tebal seperti kentang atau lobak merah, anda boleh menggunakan berus sayuran khas untuk membersihkannya dengan lebih baik.

8. Keringkan perlahan-lahan: Selepas bilas terakhir, keringkan sayur-sayuran dengan lembut dengan tuala kertas atau tuala bersih. Ini membantu mengurangkan risiko pencemaran silang daripada kotoran atau bakteria pada permukaan basah.

9. Simpan dengan betul: Simpan sayur-sayuran yang telah dibersihkan dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk (jika perlu). Pastikan ia tidak bersentuhan dengan daging mentah atau produk yang berpotensi mengandungi bakteria berbahaya yang lain.

10. Periksa semula sebelum digunakan: Sebelum memproses atau memakan sayur-sayuran ini, semak semula sama ada terdapat sebarang kesan kotoran atau benda asing lain yang mungkin tertinggal.


Dengan melaksanakan petua-petua ini, anda boleh memastikan makanan anda selamat dan sihat untuk dimakan. Semoga bermanfaat. 

Sumber: itslilykamal

Baca juga: Tip Sayur Cantik Berkilat Macam Kat Restoran, Buat INI Dulu Sebelum Goreng

Resipi Popular

Artikel Popular

Video Terkini

Restoran Pilihan JJCM

Laura Medina Cafe

Menyajikan "world menu", antaranya sajian Barat, Korea dan tempatan.

Mari Makan

Menyediakan pelbagai masakan Barat dan tempatan.

Restoran Gegey (Shah Alam)

Mula beroperasi sejak tahun 2016, Restoran Gegey menawarkan lima jenis hidangan nasi pada harga dibawah RM8.00!

RESTORAN PILIHAN