jangan panaskan nasi

Jangan panaskan nasi terlalu kerap, bahaya! Memanaskan semula beras berulang kali boleh meningkatkan risiko pertumbuhan bakteria berbahaya dan penyakit makanan.

Baca juga: Tip Masak Nasi Briyani Elok Berderai, Guna Cara Chef Papa Ini

Ikuti perkongsian dari Cik Puan Awyn Othman (@AwynOthman) ini kenapa anda perlu berhenti panaskan nasi berulang kali.


JANGAN PANASKAN NASI BERULANG KALI, INI SEBABNYA

Terdapat beberapa sebab mengapa lebih baik untuk mengelakkan memanaskan semula nasi berulang kali:

1. Pertumbuhan Bakteria

jangan panaskan nasi

Apabila nasi sejuk disimpan pada suhu bilik atau tidak cukup panas, bakteria seperti Bacillus cereus boleh tumbuh dengan cepat. Bakteria ini boleh menghasilkan toksin yang boleh menyebabkan keracunan makanan jika nasi dimakan.

2. Pemanasan Tidak Sekata

Apabila nasi dipanaskan semula, pemanasan tidak sekata mungkin berlaku, supaya sesetengah bahagian nasi boleh kekal sejuk manakala yang lain menjadi terlalu panas. Ini boleh menyebabkan bakteria bertahan di kawasan sejuk dan berkembang dengan lebih baik.

3. Perubahan Tekstur dan Rasa

Beras yang dipanaskan berulang kali cenderung menjadi keras, kering atau melekit. Ini boleh mengurangkan kualiti tekstur dan rasa nasi.

jangan panaskan nasi

Sekiranya anda ingin menyimpan lebihan nasi untuk dimakan nanti, terdapat beberapa langkah yang boleh anda ikuti untuk mengurangkan risiko pertumbuhan bakteria dan mengekalkan kualiti beras:

  • Simpan Beras Dengan Cepat: Selepas memasak nasi, sejukkan dengan cepat, contohnya dengan meletakkannya di dalam peti sejuk. Simpan dalam bekas kedap udara atau balut dengan bungkus plastik.
  • Jangan Biarkan Pada Suhu Bilik Lama: Jangan biarkan lebihan nasi berada pada suhu bilik terlalu lama. Cuba panaskan atau makan dalam masa 2 jam selepas memasak.
  • Panaskan Semula Dengan Selamat: Jika anda perlu memanaskan semula sisa nasi, pastikan anda memanaskannya pada suhu yang selamat, sekurang-kurangnya 74 darjah Celsius (165 darjah Fahrenheit), untuk membunuh bakteria. Pastikan pemanasan sekata.
  • Gunakan beras yang tidak disimpan terlalu lama: Beras yang telah disimpan di dalam peti sejuk selama beberapa hari sebaiknya tidak disimpan terlalu lama sebelum dipanaskan semula.
  • Jangan Panaskan Semula Lebih Dari Sekali: Sebaiknya elakkan memanaskan semula nasi berulang kali. Panaskan hanya sebanyak yang anda perlu makan.

Dengan mengikuti garis panduan ini, anda boleh mengurangkan risiko penyakit makanan dan mengekalkan kualiti sisa nasi yang anda makan.

Semoga bermanfaat!

Sumber: Awyn Othman

Baca juga: Makan Nasi Sejuk Baik Untuk Kesihatan Rupanya, Lelaki Ini Beri Penjelasan Sebabnya

Resipi Popular

Artikel Popular

Video Terkini

Restoran Pilihan JJCM

Laura Medina Cafe

Menyajikan "world menu", antaranya sajian Barat, Korea dan tempatan.

Mari Makan

Menyediakan pelbagai masakan Barat dan tempatan.

Restoran Gegey (Shah Alam)

Mula beroperasi sejak tahun 2016, Restoran Gegey menawarkan lima jenis hidangan nasi pada harga dibawah RM8.00!

RESTORAN PILIHAN