tanda makanan sudah basi

Pentingnya untuk kenali tanda makanan yang sudah basi kerana ia juga berkaitan dengan keselamatan dan kesihatan.  Bukan itu saja, ia juga melibatkan aspek kehidupan harian seperti ekonomi, keselesaan, dan dapat mengurangkan sampah makanan untuk kelestarian alam.

Jika anda selalu masak dan kerap ke dapur, keupayaan untuk mengenali tanda-tanda makanan yang sudah basi adalah sesuatu kemahiran yang tidak ternilai.

Baca juga: Anda Hantu Durian? Elakkan 9 Makanan Ini Selepas Makan Raja Buah

Dalam artikel ini, kita akan meneroka betapa pentingnya pengetahuan mengenai tanda-tanda ini, sekaligus dapat menghindari diri dari termakan makanan yang sudah basi. 

KENALI TANDA MAKANAN SUDAH BASI

tanda makanan sudah basi

Untuk mengenali ciri-ciri makanan yang sudah basi, perhatikan beberapa tanda berikut:

1. Bau yang tidak biasa

Bau yang busuk atau hamis adalah petanda makanan mungkin sudah basi. Sentiasa perhatikan bau makanan sebelum memasak atau memakannya.

2. Warna yang berubah

Makanan yang sudah basi mungkin mengalami perubahan warna yang tidak biasa. Contohnya, daging yang menjadi kelabu atau buah yang bertukar warna.

3. Tekstur yang tidak betul

Makanan yang sudah basi mungkin mempunyai tekstur yang tidak biasa. Daging yang lembik, sayuran yang layu, atau roti yang keras boleh menjadi petunjuk.

4. Rasa yang tidak sedap

Jika makanan mempunyai rasa yang tak sedap, pahit, atau tajam, ini mungkin menandakan bahawa ia sudah basi.

5. Bekas-bekas pertumbuhan kulat atau kulapuk

Perhatikan adakah terdapat bekas-bekas pertumbuhan kulat, kulapuk, atau tanda-tanda lain yang menunjukkan pembusukan pada makanan.

6. Tarikh luput

Semak tarikh luput pada bungkusan makanan. Jika makanan sudah melepasi tarikh luput, lebih baik untuk tidak mengambil risiko dan membuangnya.

7. Kekeringan atau kelembapan berlebihan

Kekeringan yang berlebihan atau kelembapan yang tidak sepatutnya pada makanan boleh menunjukkan masalah penyimpanan atau kerosakan.

8. Perubahan rasa atau bau dalam minuman

Minuman yang sudah basi mungkin mempunyai rasa yang berubah atau bau yang tidak menyenangkan. Ini termasuk susu yang asid atau air yang berbau apek.

9. Perhatikan perubahan pada penampilan bungkusan

Jika ada kemasan makanan yang bengkak, berkarat, atau rosak, ini mungkin menunjukkan makanan di dalamnya sudah tidak selamat.

10. Tanda-tanda pembusukan jelas

Tanda-tanda seperti bulu-bulu halus pada buah-buahan atau sayur-sayuran, atau bintik-bintik berwarna pada daging, boleh menandakan pembusukan.

Antara makanan yang selalu basi:

Sentiasa berhati-hati dan lebih baik untuk membuang makanan yang mencurigakan untuk mengelakkan masalah kesihatan. Selalu amalkan kebersihan dan penyimpanan yang betul untuk makanan.

Sumber: Royal Snack Box

Baca juga: 10 Rahsia Kubis Ungu Yang Ramai Tak Tahu, Sesuai Untuk Turunkan Berat Badan

Resipi Popular

Artikel Popular

Video Terkini

Restoran Pilihan JJCM

Laura Medina Cafe

Menyajikan "world menu", antaranya sajian Barat, Korea dan tempatan.

Mari Makan

Menyediakan pelbagai masakan Barat dan tempatan.

Restoran Gegey (Shah Alam)

Mula beroperasi sejak tahun 2016, Restoran Gegey menawarkan lima jenis hidangan nasi pada harga dibawah RM8.00!

RESTORAN PILIHAN