roti canai

Roti Canai Malaysia menduduki tempat kedua dari senarai 50 ‘Street Food’ Terbaik Dunia oleh Taste Atlas, sebuah travel-guide yang gemar membuat ranking makanan di seluruh dunia.

Dikongsi di Instagramnya semalam, roti canai bagaimanapun berkongsi mata yang sama iaitu 4.8 dengan Guotie – sejenis dumpling ‘yang popular di China yang menduduiki tempat pertama untuk ranking street food tahun 2023 ini.

Baca juga: Buat Sendiri Roti Canai Homemade, Tak Perlu Tebar Tapi Tetap Nipis & Garing 

Menerusi tinjauan penulis dalam Instagram @thetasteatlas, mereka telah membuat satu posting tentang penilaian kepada makanan jalanan yang terbaik berdasarkan kajian maklum balas di kalangan umum.

Posting yang berbentuk grafik tersebut telah menunjukkan 50 senarai street food di dunia yang mendapat rating terbaik.

roti canai

Malah, roti canai juga berjaya mengalahkan beberapa pesaiang yang memiliki reputasi yang lebih mendunia. Antara makanan tersebut adalah espestos (Sepanyol), carnitas (Mexico), Ban Mi (Vietnam).

Bukan itu sahaja, roti canai juga berjaya mengatasi makanan jalanan yang lebih popular seperti taco (Mexico), kaarage (Jepun) dan kebab (Turkiye).

Berbeza dengan kedudukannya dalam Senarai Manisan Bergoreng Terbaik Dunia, pisang goreng asal Indonesia hanya menduduki tangga ke-40 dalam senarai kategori ini.

Kaarage Jepun menduduki tempat keenam.

Karaage ialah teknik menggoreng Jepun yang sering digunakan untuk menyediakan ayam. Ayam diperap dalam campuran kicap, sake dan gula, kemudian disalut dengan pati arrowroot dan digoreng.

Bánh mi Vietnam yang popular berada di tempat ketujuh, diikuti oleh peirogi, ladu yang disumbat dari Poland, dan esquites, makanan jalanan Mexico yang biasanya dimakan sebagai snek semasa dalam perjalanan.

Ia dibuat dengan biji jagung matang, epazote dan garam.

Cochinita pibil, hidangan daging babi Mexico yang berasal dari Yucatan meraih tempat ke-10.

Kegemaran popular lain dalam senarai ialah bubur ayam (bubur ayam), kebab doner, shawarma dan dosa.

Diklasifikasikan sebagai makanan jalanan Indonesia, bubur ayam berada di kedudukan ke-13. Kegemaran Indonesia lain ialah tempe mendoan (tempat ke-14), pempek (ke-37), pisang goreng (ke-40) dan serabi (ke-41).


Sumber: Taste Atlas

Resipi Popular

Artikel Popular

Video Terkini

Restoran Pilihan JJCM

Laura Medina Cafe

Menyajikan "world menu", antaranya sajian Barat, Korea dan tempatan.

Mari Makan

Menyediakan pelbagai masakan Barat dan tempatan.

Restoran Gegey (Shah Alam)

Mula beroperasi sejak tahun 2016, Restoran Gegey menawarkan lima jenis hidangan nasi pada harga dibawah RM8.00!

RESTORAN PILIHAN