rahsia bunga telang

Banyak rupa-rupanya rahsia Bunga telang  yang ramai tidak tahu. Selain digunakan untuk membuat nasi kerabu, ia juga ada manfaat untuk kesihatan. Ia dikatakan berguna untuk membantu pesakit kencing manis.

Bunga Telang, atau Clitoria Ternatea, terkenal kerana mempunyai beberapa manfaat dan sifat yang telah lama digunakan dalam pelbagai budaya tradisional.

Baca juga: Rahsia Telur Burung Puyuh Yang Ramai Tak Tahu, Banyak Manfaatnya

Berdasarkan kajian, bunga telang mampu menstabilkan kadar gula dalam darah. Malah, ia juga dapat mengurangkan risiko penyakit diabetes dan simptom yang berkaitan.

Selain itu bunga telang ini juga berguna untuk kecantikan rambut dan juga kulit wajah. Ia berkemampuan membuat kulit tampak lebih sihat dan rambut jadi berkilat.

Ini beberapa khasiat dan rahsia bunga telang yang ramai tidak tahu. 


RAHSIA BUNGA TELANG YANG RAMAI TAK TAHU

rahsia bunga telang

1. Bersifat Antioksidan

Bunga ini mengandungi sebatian antioksidan, seperti flavonoid, yang boleh membantu melawan radikal bebas dalam badan. Antioksidan ini boleh membantu mengekalkan sel dan tisu badan yang sihat.

2. Dapat Meningkatkan Kesihatan Jantung 

Beberapa kajian menunjukkan bahawa ekstrak bunga telang boleh membantu menurunkan tekanan darah dan kolesterol LDL (kolesterol jahat), yang merupakan faktor risiko penyakit jantung.

3. Bersifat Anti-keradangan

Bunga ini juga mempunyai sifat anti-radang yang boleh membantu mengurangkan keradangan dalam badan.

4. Bersifat Antidiabetik

Beberapa kajian awal mencadangkan bahawa bunga telang boleh membantu mengawal paras gula dalam darah dan berpotensi sebagai suplemen dalam pengurusan diabetes.

5. Beri Kesan Pada Kesihatan Otak

Bunga ini juga diketahui mengandungi sebatian yang boleh menyokong kesihatan otak dan meningkatkan daya ingatan. Ini boleh memberi manfaat dalam mencegah penyakit neurodegenerative seperti Alzheimer.

6. Bersifat Detoksifikasi

Sesetengah orang menggunakan bunga telang sebagai agen detoksifikasi untuk membersihkan badan daripada bahan berbahaya.

7. Memberi Warna Pada Masakan

Bunga ini juga sering digunakan dalam masakan sebagai pewarna semula jadi, terutamanya dalam hidangan seperti nasi biru atau minuman sejuk. Ia memberikan penampilan yang menarik dan tidak mengandungi pewarna tiruan.

8. Dapat Faedah Kecantikan

Ia banyak digunakan dalam produk penjagaan kulit dan rambut. Bunga ini didakwa mempunyai manfaat untuk merawat masalah kulit dan rambut tertentu.


Walaupun bunga telang ini mempunyai beberapa potensi manfaat, penting untuk diingat bahawa hasil penyelidikan masih dalam peringkat awal, dan lebih banyak penyelidikan diperlukan untuk mengesahkan manfaat ini.

Oleh itu, sebaiknya berunding dengan pakar kesihatan sebelum mengambil atau menggunakan produk berasaskan bunga, terutamanya jika anda mempunyai keadaan perubatan tertentu atau sedang mengambil ubat.

Sumber: Hello Doktor, The Shaxfeen

Baca juga: Rahsia Air Beras Yang Ramai Tak Tahu, Orang Dedulu Selalu Guna

Resipi Popular

Artikel Popular

Video Terkini

Restoran Pilihan JJCM

Laura Medina Cafe

Menyajikan "world menu", antaranya sajian Barat, Korea dan tempatan.

Mari Makan

Menyediakan pelbagai masakan Barat dan tempatan.

Restoran Gegey (Shah Alam)

Mula beroperasi sejak tahun 2016, Restoran Gegey menawarkan lima jenis hidangan nasi pada harga dibawah RM8.00!

RESTORAN PILIHAN