pulut panggang bazar

Seorang lelaki merasa kecewa ketika pulut panggang bazar ramadan yang dibelinya ternyata keras seperti kayu.

Menurut kisah yang dikongsikan dalam satu video di laman TikTok @kanda.nismilan, lelaki tersebut telah mengeluarkan sebanyak RM13 untuk membeli 10 batang pulut panggang tersebut untuk juadah berbuka puasa.

Baca juga: Senarai Bazar Ramadan Sekitar Shah Alam (2024), Ini Antara Lokasi Popular

Dengan kemeriahan menjelang bulan Ramadan, isu berkaitan makanan yang dijual di bazar Ramadan menjadi tumpuan utama. Selain dari isu harga yang tidak munasabah, sering kali kualiti juadah yang dijual turut menjadi perbualan hangat.

PULUT PANGGANG KERAS SEPERTI KAYU

Dalam video tersebut, lelaki tersebut dengan jelas menyatakan rasa kecewanya apabila pulut panggang yang dibelinya tidak mempunyai rupa yang sama seperti yang dijangkakan. Lebih memilukan, beliau telah menghabiskan sebanyak RM13 untuk 10 batang pulut panggang tersebut sebagai hidangan berbuka puasa.

Dalam rakaman, pulut panggang tersebut nampak hangit dan teksturnya agak keras, sehingga beliau terpaksa mengetuk kuih tersebut beberapa kali di dalam pinggan.

“Al-kisah pada 1 Ramadan saya, saya tidak pasti sama ada untuk ketawa atau menangis. Saya beli pulut panggang, tetapi isinya keras seperti kayu,” katanya.

@kanda.nismilan

alkisah 1 ramadhan .. tak tahu la nk gelak ke nk nangis .. dah mcm kayu 🤣🤣 #kongsibersama #ramadhan2024 #puasa #fyp #berbukapuasa

♬ Marhaban ya ramadhan – Nay🕊

Beliau juga terpaksa menekan dan menggelecek kuih tersebut untuk membuktikan bahawa pulut panggang tersebut tidak dapat dimakan. Walaupun begitu, beliau tidak mengesyorkan lokasi bazar di mana kuih tersebut dijual.

ANTARA REAKSI NETIZEN 

Di dalam ruangan komen, banyak netizen turut menyuarakan rasa kecewa mereka setelah melihat keadaan kuih tradisional tersebut. Ada yang mendakwa bahawa pulut panggang tersebut mungkin telah dimasak berulang kali.

Banyak di antara mereka juga berkongsi pengalaman mereka yang pahit ketika membeli makanan di bazar Ramadan, menyebabkan kebimbangan yang serupa semakin tersebar di kalangan masyarakat.

Isu kualiti makanan di bazar Ramadan adalah sesuatu yang tidak boleh diabaikan, terutamanya ketika ramai yang bergantung kepada bazar tersebut untuk memenuhi keperluan berbuka puasa.

Diharapkan dengan penekanan kepada kualiti dan kebersihan, pengusaha bazar dan pihak berkuasa tempatan dapat bekerjasama untuk memastikan kepuasan dan keselamatan pelanggan.

Sumber: Kosmo!

Baca juga: Cara Nak Tahu Kedai Mamak Muslim Atau Tidak, Semak 6 Ciri Ini

Resipi Popular

Artikel Popular

Video Terkini

Restoran Pilihan JJCM

Laura Medina Cafe

Menyajikan "world menu", antaranya sajian Barat, Korea dan tempatan.

Mari Makan

Menyediakan pelbagai masakan Barat dan tempatan.

Restoran Gegey (Shah Alam)

Mula beroperasi sejak tahun 2016, Restoran Gegey menawarkan lima jenis hidangan nasi pada harga dibawah RM8.00!

RESTORAN PILIHAN