lemang perak

Lemang Perak merupakan variasi lemang yang unik, di mana ia merupakan campuran antara lemang pulut hitam dan jagung. Lemang ini telah menjadi antara variasi yang paling laris dan mendapat perhatian dari pelbagai pihak, termasuk kerabat di Istana Perak dan selebriti.

Kepelbagaian jenis lemang yang dijual oleh Shamsur Ezam Mohd Afandi, 38 tahun, seperti lemang pulut hitam, lemang jagung, dan keunikan ‘lemang Perak’ (campuran lemang pulut hitam dan jagung) menjadikan ‘Lemang Klebang Putra’ antara pilihan penggemar hidangan Aidilfitri.

WARISI PERNIAGAAN LEMANG PERAK SEJAK TAHUN 2000

lemang perak

Perniagaan yang diwarisi sejak tahun 2000 dari keluarganya mempunyai ratusan pelanggan tetap setiap tahun yang ingin menikmati lemang tersebut menjelang Aidilfitri, dan juga menerima tempahan di luar musim perayaan.

Baca juga: Cara Panaskan Lemang Yang Betul Agar Lembut & Tak Keras Walaupun Dah Berhari

“Bagi saya, saya tidak menggunakan bahan-bahan istimewa. Saya hanya menggunakan bahan seperti garam, santan, dan beras pulut, sama seperti peniaga lain. Mungkin teknik kawalan api yang saya gunakan membuat lemang saya masak dengan sempurna. Selain itu, saya sangat menekankan penggunaan sukatan dan kualiti bahan-bahan, contohnya saya tidak menggunakan santan kotak untuk memastikan kualiti lemang saya sentiasa terbaik,” katanya kepada Bernama di gerainya di Klebang Putra di sini.

Menurut Shamsur Ezam, dalam penyediaan lemang, dia tidak mengambil jalan pintas dengan merebus terlebih dahulu pulut lemangnya sebelum disalai di atas api. Sebaliknya, lemangnya dibakar dengan kawalan api yang betul untuk mengelakkan daripada menjadi garing atau berkerak serta tidak cepat basi.

“Untuk memastikan lemang tidak berkerak atau garing, caranya mudah. Saya perlu rajin untuk membalikkan lemang. Jika api besar, setiap lima minit perlu membaliknya supaya tidak garing dan anggaran masa memasak adalah kira-kira dua jam setengah,” katanya.

TERCETUS IDEA NAK BUAT GABUNGAN RASA LEMANG

lemang perak

Sumber gambar: BERNAMA

Mengenai lemang Perak, idea untuk menciptanya timbul apabila terdapat lebihan pulut daripada setiap jenis lemang sedia ada iaitu lemang jagung dan pulut hitam. Hasilnya, lemang tersebut menjadi antara pilihan paling popular dan mendapat perhatian dari kerabat di Istana Perak dan juga selebriti.

“Alhamdulillah, lemang Perak sangat digemari oleh Raja Muda Perak, Raja Jaafar Raja Muda Musa sejak tiga tahun lalu, dan kita juga menerima tempahan dari artis seperti Ibnor Riza, Salleh Yaakob, dan beberapa tokoh politik lain.

Shamsur Ezam yang hanya menerima tempahan dari pelanggan tetapnya, berkata bahawa pada malam raya dia menjual hampir 2,000 batang lemang yang telah ditempah tiga hari sebelumnya, dan terpaksa menolak lebih daripada 1,000 batang tempahan kerana risau tidak mampu menyiapkannya.

“Mula-mula kami hanya menerima tempahan dua bulan sekali sebelum lemang dibakar. Namun, apabila tempahan semakin meningkat, kami beralih kepada sebulan sekali, kemudian dua minggu sekali, dan sekarang tiga kali seminggu,” katanya, yang juga menjual rendang ayam dan daging, serta menyediakan perkhidmatan penghantaran ke kawasan sekitar dengan kadar caj yang munasabah.

Katanya, harga lemang biasa adalah RM17, lemang jagung RM18, lemang pulut hitam RM19, dan lemang Perak RM20 di kedainya yang beroperasi tiga kali seminggu mengikut tempahan sepanjang tahun.

Shamsur Ezam juga menyatakan bahawa sebahagian daripada hasil jualannya, RM1 akan didermakan dan dikumpulkan untuk diberikan kepada pusat tahfiz, pertubuhan anak yatim, dan golongan yang memerlukan.

“Alhamdulillah, selama tiga tahun lepas, kami telah berjaya menyumbangkan kira-kira RM50,000 kepada golongan yang memerlukan agar mereka juga mendapat manfaatnya.

“Kita tidak akan menjadi miskin dengan bersedekah, dan itulah yang kami lakukan sebagai keluarga, supaya konsep berniaga sambil bersedekah sentiasa mendapat keredaan Ilahi,” katanya.

Baca juga: 5 Jenis Lemang Yang Popular & Unik, Kalau Pernah Cuba Semua Memang Foodie Lah!

Sumber: Harian Metro

Resipi Popular

Artikel Popular

Video Terkini

Restoran Pilihan JJCM

Laura Medina Cafe

Menyajikan "world menu", antaranya sajian Barat, Korea dan tempatan.

Mari Makan

Menyediakan pelbagai masakan Barat dan tempatan.

Restoran Gegey (Shah Alam)

Mula beroperasi sejak tahun 2016, Restoran Gegey menawarkan lima jenis hidangan nasi pada harga dibawah RM8.00!

RESTORAN PILIHAN