kuala lumpur

Pergh! Kuala Lumpur telah dipilih sebagai salah satu destinasi terbaik 2023 untuk makananlah!

Setiap orang memiliki alasan, pilihan serta selera tersendiri apabila melancong. Ada yang mengembara untuk destinasi cantik, ada pula yang mencari keunikan budaya serta makanan dan bermacam-macam lagi.

Sekiranya korang merupakan mereka yang travel untuk mencari kepuasan dan pengalaman gastronomi yang terbaik atau sedang merancang perjalanan untuk tahun 2023, buku panduan pelancongan terkenal Lonely Planet baru-baru ini telah menyenaraikan 5 destinasi terbaik untuk pengalaman tersebut.

Artikel berkaitan: 5 Restoran ‘Family-Friendly’ Di Kuala Lumpur, Sesuai Untuk Yang Ada Anak Kecil

Senarai yang dikeluarkan secara tahunan ini akan mengumpulkan destinasi terbaik untuk pelbagai kategori dan akan dijadikan panduan oleh para penggembara dan pemain industri pelancongan di seluruh dunia.

Menariknya untuk tahun 2023, Kuala Lumpur telah tersenarai sebagai salah satu destinasi terbaik untuk kategori ‘Makanan’ yang membariskan 5 destinasi yang menawarkan pengalaman gastronomi yang berbaloi untuk dicuba.

Destinasi lain yang disebutkan dalam senarai berkenaan termasuklah Lima di Peru, Umbria di Itali, Fukuoka di Jepun, Montevido di Uruguay dan negara Afrika Selatan.

Menariknya, ulasan yang diberikan Lonely Planet untuk Kuala Lumpur menggambarkan ibu negara Malaysia ini kaya dengan pelbagai jenis makanan yang pastinya tidak mengecewakan.

@lonelyplanet

Kuala Lumpur is one of our #BestInTravel picks for 2023. Perfect for waterfall hikes, markets, and late-night snacks — local chef, Darren shows us around.

♬ original sound – Lonely Planet

Antara yang disebutkan adalah kepelbagaian ‘makanan jalanan’ atau street food yang ada di sini, pasar-pasar malam dengan pelbagai juadah ringan dan tidak dilupakan kehidupan malam yang meriah.

Selain itu, dalam panduan yang sama, Lonely Planet telah memaparkan dua artikel berkaitan dengan Kuala Lumpur iaitu panduan untuk menikmati makanan di Kuala Lumpur dalam satu hari, yang mana artikel tersebut menyentuh pelbagai topik menarik tentang makanan-makanan tempatan yang disumbangkan oleh warga tempatan yang arif tentang Kuala Lumpur.

Dalam masa yang sama, penulis turut menyenaraikan jenis makanan yang perlu orang ramai cuba kalau datang ke Kuala Lumpur seperti nasi lemak, kari ala Pulau Pinang dan juga Sup Perut Ikan Peranakan.

Untuk pengetahuan, senarai ‘Best in Travel’ yang dikeluarkan oleh Lonely Planet ini telah dipilih oleh pakar pengembaraan dan juga pemain industri seluruh dunia serta melibatkan sumbangan orang tempatan untuk setiap destinasi.

Budaya dan masakan Malaysia yang pelbagai pasti menjadikannya destinasi gastronomi yang menarik.

Resipi Popular

Artikel Popular

Video Terkini

Restoran Pilihan JJCM

Laura Medina Cafe

Menyajikan "world menu", antaranya sajian Barat, Korea dan tempatan.

Mari Makan

Menyediakan pelbagai masakan Barat dan tempatan.

Restoran Gegey (Shah Alam)

Mula beroperasi sejak tahun 2016, Restoran Gegey menawarkan lima jenis hidangan nasi pada harga dibawah RM8.00!

RESTORAN PILIHAN