khairul aming cetus trend

Tatkala isu makanan di bazar ramadan masih lagi hangat, Khairul Aming cetus trend masakan di rumah dan ramai orang mengambil inisiatif untuk mencuba resipi dari pempengaruh ini.

Ramai orang telah menyuarakan ketidakpuasan hati mereka terhadap makanan bazar Ramadan tahun ini, mengambil kira harga yang tinggi dan tahap kepuasan yang rendah.

Ada yang meluahkan pengalaman negatif mereka di media sosial, dengan sesetengah memilih untuk memboikot bazar sama sekali dan memasak di rumah.

Makanan di bazar dikatakan terlalu mahal kerana pada zaman ini orang dengan mudahnya membelanjakan RM100 untuk beberapa hidangan, sama dengan harga bufet ramadhan kelas pertengahan.

Baca juga: Ayam Bakar Kewpie Cara Khairul Aming, Perap Guna 4 Bahan Je

Kandungan memasak viral Khairul Aming cetus trend, terutamanya siri “30 Hari, 30 Resepi” beliau, telah memainkan peranan penting dalam menggalakkan perubahan perilaku ini.

Melalui siri beliau, beliau berkongsi resipi untuk berbuka puasa atau hidangan sebelum fajar yang mudah untuk ditelusuri oleh penonton dan dijamin lazat.

@iamjoelee berkongsi tentang kandungan memasak Khairul Aming di X, menyatakan bahawa orang akan lebih selesa mencuba resipinya di rumah daripada membeli barang yang berharga mahal dari bazar.

“Dengan pengaruh Khairul Aming, orang memilih untuk mencuba resipinya dan tidak kisah untuk membeli dari bazar,” – @Syfq_H

“Khairul Aming terlalu berpengaruh. Beliau berkongsi resipi, dan esok bahan-bahannya mesti akan habis dijual.” – @tattyhassan

“Kerana segala yang beliau kongsi lazat dan mudah dibuat,” – @kupiusedtobe

Ini adalah beberapa komen yang boleh ditemui berkaitan dengan isu tersebut dari akaun lain di X.

@lelakibeshe2 berkongsi pendapatnya di X kepada orang ramai yang banyak mengeluh tentang harga makanan bazar bahawa mereka sepatutnya mengikut resipi Khairul Aming.

Populariti resipinya telah menyebabkan permintaan yang meningkat untuk bahan-bahan yang beliau gunakan, menyebabkan mereka terjual habis di pasaran. Beliau mempunyai lebih daripada 6.7 juta pengikut di pelbagai laman media sosial.

Ini menunjukkan bahawa beliau adalah figura yang berpengaruh yang pendapatnya dapat memberi kesan besar kepada kedua-dua pengikutnya dan komuniti yang lebih besar.

Sumber: New Straits Times

Baca juga: Khairul Aming Kongsi Cara ‘Declare’ Bahan Masakan, Mudahkan Kerja Imigresen

Resipi Popular

Artikel Popular

Video Terkini

Restoran Pilihan JJCM

Laura Medina Cafe

Menyajikan "world menu", antaranya sajian Barat, Korea dan tempatan.

Mari Makan

Menyediakan pelbagai masakan Barat dan tempatan.

Restoran Gegey (Shah Alam)

Mula beroperasi sejak tahun 2016, Restoran Gegey menawarkan lima jenis hidangan nasi pada harga dibawah RM8.00!

RESTORAN PILIHAN