cara rebus ayam kampung

Tak ramai yang tahu cara rebus ayam kampung supaya menjadi cepat empuk. Bukan saja jimat masa dan tenaga, malah boleh menjimatkan gas.

Buat sesetengah orang, ada yang lebih suka ayam kampung berbanding ayam biasa. Walaupun teksturnya lebih keras, namun ayam kampung memiliki rasa yang jauh lebih sedap.

Daging ayam kampung juga didapati kurang berlemak dan lebih sihat berbanding ayam yang diternak secara komersial.

Baca juga: 5 Cara Pilih Ayam Segar Di Pasar, Baru Tak Rugi Kalau Terbeli Bangkai Ayam

CARA REBUS AYAM KAMPUNG

cara rebus ayam kampung

Tambahkan Halia

Cara pertama yang boleh dilakukan ialah dengan menambah potongan halia semasa merebus ayam kampung. Selain dapat mengurangkan bau hanyir ayam, halia juga boleh membuatkan daging ayam menjadi lebih lembut.

Potong Ayam Sebelum Direbus

Sebelum merebus ayam kampung yang ingin dimasak, sebaiknya ayam dipotong-potong terlebih dahulu. Pastikan juga ayam betul-betul tenggelam dalam air semasa mendidih. Jangan lupa masukkan ayam ke dalam air rebusan semasa air mendidih. Ini akan menjadikan ayam lebih empuk.

Tambahkan Garam

Cara seterusnya ialah masukkan garam ke dalam air masak. Garam bukan saja berguna untuk menjadikan rasa daging ayam lebih enak, malah turut membuatkan teksturnya lebih lembut. Garam yang ditambah ke dalam rebusan ayam juga boleh mengurangkan bau hanyir ayam.

Guna Kaedah 30-30-7

Gunakan kaedah 30 – 30 – 7 untuk merebus ayam iaitu rebus ayam dalam air mendidih selama 30 minit, kemudian tutup api dan tutup periuk selama 30 minit. Selepas itu, rebus ayam selama 7 minit lagi dengan periuk masih tertutup. Kaedah ini akan membantu menghasilkan daging ayam kampung yang lembut dan lembut.

Tambahkan Potongan Buah Nanas

Semakin tua usia ayam kampung, maka dagingnya juga akan semakin keras. Ia juga memerlukan masa mendidih yang lebih lama untuk ayam.

Jika anda ingin merebus ayam dalam masa yang singkat dan hasilnya lembut, anda boleh masukkan kepingan buah nenas ke dalam ayam yang telah direbus.

Sama seperti semasa merebus daging merah, kaedah ini juga menjadikan daging ayam lebih lembut.

Sumber: Fimela

Baca juga: Petua Cuci Kerang & Lala Supaya Mudah Terbuka, Hilang Segala Pasir & Selut

Resipi Popular

Artikel Popular

Video Terkini

Restoran Pilihan JJCM

Laura Medina Cafe

Menyajikan "world menu", antaranya sajian Barat, Korea dan tempatan.

Mari Makan

Menyediakan pelbagai masakan Barat dan tempatan.

Restoran Gegey (Shah Alam)

Mula beroperasi sejak tahun 2016, Restoran Gegey menawarkan lima jenis hidangan nasi pada harga dibawah RM8.00!

RESTORAN PILIHAN