Daging Masak Merah version Mama

Kategori: Nusantara, Masakan Indonesia
Masa Penyediaan: 0 Jam 0 Minit
Hidangan: Orang

Nak masak tapi tak tau menu apa yang patut di masak? Cik Dila nak kongsi 1 menu istimewa di blog HK nih... Resipi daging masak merah ni kidnap dengan permisi dari my Mama lepas dah siap masak untuk lunch semalam... Hebat kan Cik Dila wat proses kidnap?? Sila2 lah cuba yaa... .::Resipi asal di Blog Homemade Kek => http://homemade-kek.blogspot.com/::.


Bahan-bahan diperlukan:

  • Penyediaan daging Bahan-bahan: + 1kg daging (sedap guna daging batang pinang) + 1 tin kecil tomato puri + 1 sudu besar gula + 1 cawan sos cili + 2 sudu besar sos tiram - atau secukup rasa + Air secukupnya untuk merebus + Sedikit pewarna merah (optional)
  • Daging Masak Merah Bahan-bahan: + 1kg daging - yang telah direbus seperti di atas + Beberapa ulas bawang putih - diketuk + Minyak untuk menumis + Bawang besar - dimayang + Daun sup & Daun bawang - dipotong kasar + Garam secukup rasa + Cili merah (opt

Cara menyediakan dan memasak:

  1. Cara-cara penyediaan daging: 1. Campurkan semua bahan kecuali air di dalam periuk. Gaul rata. 2. Biarkan 15 minit dan masukkan air hingga menutupi 3/4 daripada daging. 3. Rebus daging sehingga air menjadi pekat dan sedikit. 4. Boleh di simpan di dalam peti sejuk atau terus di masak.
  2. Cara-cara Daging Masak Merah: 1. Potong daging yang telah direbus dan gaulkan kembali dengan lebihan air rebusan. 2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih. 3. Masukkan bawang besar diikuti daging dan kacau rata. 4. Masukkan cili padi dan perasakan dengan garam. 5. Daun sup dan daun bawang boleh dimasukkan semasa sedang masak ataupun ditabur semasa dihidangkan.

Leave a comment