tip simpan sayur

Mengetahui tip simpan sayur dengan betul adalah penting kerana ia memainkan peranan utama dalam mengekalkan kualiti, rasa, dan nilai nutrisi sayuran.

Ikuti perkongsian dari Shuhada Alim tentang mengapa anda perlu tahu cara menyimpan sayuran dengan betul.

Baca juga: Tip Pilih Barang Basah Yang Segar, Bila Nak Masak Baru Lebih ‘Confident’


TIP SIMPAN SAYUR TAHAN LAMA DALAM PETI SEJUK

tip simpan sayur

Untuk menyimpan sayur-sayuran agar tahan lama dalam peti sejuk, anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut:

1. Cuci dan Keringkan

Sebelum menyimpan sayur-sayuran dalam peti sejuk, pastikan untuk mencuci dengan bersih di bawah air yang mengalir. Selepas dicuci, pastikan untuk mengeringkannya dengan tisu dapur atau kain bersih.

Ada yang perlu dibalut dengan tisu lembap, ada yang memerlukan air, dan ada yang perlu diletakkan tisu untuk menyerap wap air.

2. Pilih Bekas yang Sesuai

Gunakan bekas penyimpanan yang sesuai seperti bekas plastik khas untuk menyimpan sayur-sayuran. Pastikan bekas tersebut bersih dan kering sebelum digunakan.

3. Pisahkan Sayuran

Pisahkan sayur-sayuran yang boleh menyebabkan penyebaran bau, seperti bawang dan bawang putih. Ini akan membantu mencegah bau yang tidak diingini pada sayur-sayuran yang lain. 

4. Simpan dalam Bekas Kedap Udara 

Pastikan bekas penyimpanan adalah kedap udara untuk mengelakkan udara dan kelembapan dari meresap. Ini dapat membantu memperlambat proses pembusukan. 

Jika peti sejuk kecil dan tidak muat untuk dimasukkan dalam bekas, tidak mengapa, anda boleh menggunakan kaedah menyimpan dalam plastik putih.

Balut setiap sayur dengan surat khabar atau tisu sebelum dimasukkan dalam plastik. Susun dengan kreativiti masing-masing dalam peti sejuk.

5. Gunakan Kertas Tisu

Letakkan sehelai kertas tisu di dalam bekas penyimpanan. Kertas tisu dapat menyerap kelembapan berlebihan yang boleh menyebabkan sayuran cepat rosak.

Cara menyimpan kubis, brokoli, dan seangkatan dengannya agar tahan lama ialah dengan melapiknya dengan tisu basah di bahagian ‘akar’, kemudian dibungkus dengan plastik wrap. 

Yang penting, jangan biarkan sayur-sayuran ini terdedah atau hanya dimasukkan dalam plastik ketika dibeli di pasar. Jika anda mengikuti cara ini, sayur salad atau sayur hijau boleh kekal segar selama tiga hari atau lebih.

tip simpan sayur


Dengan mengikuti langkah-langkah ini, anda dapat menyimpan sayur-sayuran dalam peti sejuk dengan lebih berkesan dan mengekalkan kualiti dan nutrien sayuran tersebut.

Semoga bermanfaat.

Sumber: Shuhada Alim

Baca juga: Tip Hilangkan Kesan Kunyit Pada Tangan, Memang Tak Kuning Dah

Resipi Popular

Artikel Popular

Video Terkini

Restoran Pilihan JJCM

Laura Medina Cafe

Menyajikan "world menu", antaranya sajian Barat, Korea dan tempatan.

Mari Makan

Menyediakan pelbagai masakan Barat dan tempatan.

Restoran Gegey (Shah Alam)

Mula beroperasi sejak tahun 2016, Restoran Gegey menawarkan lima jenis hidangan nasi pada harga dibawah RM8.00!

RESTORAN PILIHAN