tip simpan brokoli

Ini tip simpan brokoli kekal rangup dan hijau dengan betul. Seringkali, sayur brokoli yang diletakkan dalam peti ais cepat mengalami kerosakan dan layu dengan pantas.

Terdapat cara penyimpanan yang betul untuk mengekalkan warna hijau dan kerangupan sayuran tersebut selama beberapa minggu.

Tip dan petua ini membantu ibu-ibu untuk menyimpan sayuran agar kekal segar selama satu hingga empat minggu dalam peti sejuk.

Baca juga: Tip Pokok Berbuah Lebat Dan Cepat, Petani Thailand Kongsi Rahsia

TIP SIMPAN BROKOLI KEKAL RANGUP DAN HIJAU

tip simpan brokoli

1. Basuh dengan Baik

Cuci brokoli di bawah air sejuk untuk menghilangkan tanah dan kotoran. Pastikan untuk membersih dengan lembut dan teliti.

2. Potong dan Susun

Potong brokoli kepada bahagian yang sesuai. Potong kepada kepingan kecil atau pisahkannya kepada kuntuman yang lebih kecil. Susun brokoli di dalam bekas penyimpanan.

3. Simpan dalam Bekas Berudara

Letakkan brokoli di dalam bekas berudara atau bekas penyimpanan makanan yang kedap udara. Pastikan bekas tersebut bersih dan kering sebelum digunakan.

4. Kain Lembut

Letakkan sekeping kain lembut atau tisu dapur di antara brokoli dan tutup bekas penyimpanan. Ini membantu menyerap kelembapan berlebihan yang boleh menyebabkan reput dan kekuningan.

5. Simpan di Peti Sejuk

Simpan bekas penyimpanan brokoli di bahagian peti sejuk yang sesuai. Pastikan suhu peti sejuk berada dalam julat yang sesuai untuk menyimpan sayuran segar.

6. Elakkan Kekurangan Oksigen

Elakkan menyimpan brokoli bersama dengan buah-buahan yang mengeluarkan gas etilena, seperti epal dan pisang. Gas ini boleh mempercepatkan kematangan dan memudaratkan kesegaran brokoli.

7. Gunakan Secepat Mungkin

Brokoli masih terbaik dimakan dalam tempoh masa yang sesingkat mungkin selepas dibeli atau dipetik. Semakin lama disimpan, kehilangan nutrien dan kualitinya boleh berkurangan.

Dengan mengikuti langkah-langkah ini, anda dapat menyimpan brokoli agar tetap hijau, segar, dan enak untuk dimakan dalam tempoh masa yang lebih lama. Semoga bermanfaat.

Sumber: Real Simple

Baca juga: Tip Tanam Kucai Merimbun Dan Berpasu-pasu, Wanita Ini Kongsi Cara

Resipi Popular

Artikel Popular

Video Terkini

Restoran Pilihan JJCM

Laura Medina Cafe

Menyajikan "world menu", antaranya sajian Barat, Korea dan tempatan.

Mari Makan

Menyediakan pelbagai masakan Barat dan tempatan.

Restoran Gegey (Shah Alam)

Mula beroperasi sejak tahun 2016, Restoran Gegey menawarkan lima jenis hidangan nasi pada harga dibawah RM8.00!

RESTORAN PILIHAN