tip elak membazir

Alamak! Raya Lagi?!? Rendang hangus dalam kuali? Jangan risau, jom MyResipi kongsikan tip elak membazir ketika membuat rumah terbuka.

Hari Raya merupakan masa yang penuh kegembiraan dan kebersamaan di mana ramai orang mengadakan rumah terbuka untuk menjamu sanak saudara, jiran tetangga, dan rakan-rakan.

Baca juga: Teknik Cuci Pinggan Mangkuk Lekat Lemak Sup, Guna Satu Bahan Ini

Walau bagaimanapun, aktiviti rumah terbuka ini boleh menjadi sumber pembaziran makanan dan sumber daya lain jika tidak diurus dengan baik. Berikut adalah beberapa tips untuk membantu anda mengelakkan pembaziran semasa menganjurkan rumah terbuka pada Hari Raya.

5 TIP ELAK MEMBAZIR KETIKA MEMBUAT RUMAH TERBUKA RAYA

tip elak membazir

1. Perancangan Menu

Sebelum majlis dimulakan, rancang menu dengan teliti berdasarkan kepada bilangan tetamu yang dijangka. Pertimbangkan pelbagai pilihan hidangan, tetapi pastikan untuk mengambil kira jumlah yang mencukupi dan mengelakkan daripada membeli makanan berlebihan yang mungkin tidak habis dimakan.

2. Saiz Hidangan

Apabila memasak, ambil kira saiz hidangan dan perbelanjaan. Cubalah untuk menyediakan hidangan dalam saiz yang bersesuaian dengan bilangan tetamu yang dijangka.

Ini membantu mengelakkan pembaziran makanan kerana hidangan yang besar mungkin tidak habis dimakan.

3. Galakkan Tetamu Berkongsi

Galakkan tetamu untuk membawa hidangan untuk berkongsi. Ini bukan sahaja membantu mengurangkan bebanan memasak anda, tetapi juga menambahkan kepelbagaian kepada hidangan yang disajikan.

Pastikan untuk berkomunikasi dengan tetamu anda tentang jenis hidangan yang dikehendaki untuk mengelakkan pembaziran.

4. Penyimpanan dan Penggunaan Semula

Sediakan bekas penyimpanan yang sesuai untuk menyimpan makanan yang berlebihan selepas acara. Ini membolehkan anda menggunakan semula makanan untuk beberapa hari selepasnya, mengurangkan pembaziran.

Selain itu, gunakan kreativiti dalam menyediakan semula hidangan, contohnya, gunakan sisa-sisa daging untuk membuat hidangan baru seperti sandwich atau nasi goreng.

5. Mengetahui Kadar Makanan

Berusaha untuk mengetahui jumlah makanan yang biasa dimakan oleh tetamu anda. Dengan mengetahui trend pengambilan makanan, anda dapat menyediakan jumlah yang mencukupi tanpa membuang-buang sumber.

Dengan merancang dan menguruskan acara rumah terbuka dengan bijak, anda dapat mengelakkan pembaziran makanan dan sumber daya lain semasa menyambut Hari Raya. Selamat menyambut dan selamat menjamu selera kepada semua tetamu!

Baca juga: Teknik Sukat Beras Basmathi Yang Betul, Baru Elok Berderai & Cantik!

Sumber: Norbaya Dahalan

Resipi Popular

Artikel Popular

Video Terkini

Restoran Pilihan JJCM

Laura Medina Cafe

Menyajikan "world menu", antaranya sajian Barat, Korea dan tempatan.

Mari Makan

Menyediakan pelbagai masakan Barat dan tempatan.

Restoran Gegey (Shah Alam)

Mula beroperasi sejak tahun 2016, Restoran Gegey menawarkan lima jenis hidangan nasi pada harga dibawah RM8.00!

RESTORAN PILIHAN