tip bekukan buah

Mari belajar tip bekukan buah, herba masakan, dan bawang dalam peti sejukbeku.  Dulu, kita biasanya hanya menyimpan ikan dan daging dalam peti beku.

Namun, beberapa tahun belakangan ini, kita telah mempelajari cara untuk membekukan herba masakan. Serai, halia, lengkuas, kantan, kesum, daun bawang, lobak merah, dan banyak lagi.

Baca juga: 9 Tempat Paling KOTOR Dekat Dapur, Ini Cara Bersih Dengan Betul

Ikuti perkongsian tips dari Noor Hafiza Mohamad di Facebook ini. Memang berguna dan rasanya lebih sedap!

TIP BEKUKAN BUAH, HERBA MASAKAN DAN BAWANG

tip bekukan buah

Enam tahun yang lalu, saya menerima tip untuk membekukan buah dari seorang rakan yang bekerja sebagai pegawai teknologi makanan. Pada masa itu, saya tidak mengaplikasikannya kerana peti sejuk saya terlalu kecil.

Setelah pulang ke kampung, saya baru mula mengamalkan cara tersebut kerana mendapat banyak buah-buahan dari ibu bapa, jiran, dan saudara-mara. Dari hanya memiliki satu peti sejuk, saya kemudian membeli peti beku 100 liter.

Saya juga telah mula menanam sendiri buah-buahan, terus memetiknya dan menyimpannya dalam peti sejuk. Kadang-kadang, saya malas untuk pergi ke belakang rumah untuk memetik daun pandan, serai, atau lengkuas.

Saya percaya anda faham bahawa wanita perlu bersiap sedia dengan memakai kardigan dan tudung sebelum keluar dari rumah. Terdapat banyak alasan untuk perkara tersebut yang anda perlu fahami.

Noor Hafiza juga turut berkongsi bahawa selain daripada satu peti sejuk untuk menyimpan bahan makanan sejuk, dia menambah dengan deep freezer 100 liter untuk menyimpan lebih banyak lagi bahan makanan sejuk beku.

tip bekukan buah

Dalam pada itu, saya juga mula menanam sendiri, tetap memetik dan menyimpan dalam peti sejuk. Kadang-kadang, saya malas untuk pergi ke belakang rumah memetik daun pandan, serai, atau lengkuas. Fahamlah bahawa wanita perlu bersiap dengan betul sebelum keluar rumah.

Selain daripada itu, beliau berkongsi beberapa jenis buah yang bukan sahaja sesuai, malah enak apabila dibekukan.

Selain daripada nanas, buah naga, nangka, tembikai potong juga boleh dibekukan. Untuk mengelakkan buah pisang menjadi lebam, taburkan sedikit gula sebelum dibekukan.

Beliau menyarankan agar buah-buahan dan sayur-sayuran yang hendak dibekukan dibasuh bersih terlebih dahulu supaya dapat digunakan dan dimakan dengan segera.

Baca juga: Wanita Kongsi Cara Betul Simpan Tepung Supaya Tiada Ulat Dan Tahan Lama

Sumber: Noor Hafiza Mohamad

Resipi Popular

Artikel Popular

Video Terkini

Restoran Pilihan JJCM

Laura Medina Cafe

Menyajikan "world menu", antaranya sajian Barat, Korea dan tempatan.

Mari Makan

Menyediakan pelbagai masakan Barat dan tempatan.

Restoran Gegey (Shah Alam)

Mula beroperasi sejak tahun 2016, Restoran Gegey menawarkan lima jenis hidangan nasi pada harga dibawah RM8.00!

RESTORAN PILIHAN