senarai makanan

Terdapat 10 senarai makanan yang baru-baru ini telah diiktirafkan sebagai makanan warisan negara kita. Daripada 10 hidangan tersebut, empat di antaranya ialah burasak, mi kolok, nasi ambeng, dan air katira.

Menurut Sinar Harian, 10 senarai makanan ini telah diwartakan dalam Pengisytiharaan Objek Warisan 2024. Pengisytiharaan 10 hidangan sebagai makanan warisan negara ini disampaikan oleh Mohamad Muda Bahadin, Pesuruhjaya Warisan Jabatan Warisan Negara.

ANTARA SENARAI MAKANAN YANG DIWARTAKAN SEBAGAI WARISAN NEGARA

senarai makanan

Burasak | Gambar sekadar hiasan.

Selain burasak, mi kolok, nasi ambeng, dan air katira, beberapa makanan lain yang termasuk dalam senarai 10 makanan warisan ini adalah jeruk tuhau (makanan tradisional Kadazan-Dusun), uthappam, kuih genggang atau lapis, karas, dan dodol kukus tahi minyak.

Baca juga: 10 Tempat Makan Menarik Di Putrajaya, Banyak ‘Hidden Gems’ Boleh Diteroka

Turut tersenarai dalam senarai tersebut adalah makanan herba tradisi Cina iaitu Bak Kut Teh.

Nasi ambeng, sebuah makanan tradisi etnik Jawa, amat popular di Johor dan Selangor, khususnya kerana terdapat komuniti Jawa yang besar di negeri-negeri tersebut.

Sementara itu, mi kolok yang popular di Sarawak dan nasi ambeng dimasukkan dalam kategori makanan ruji. Manakala dalam kategori kuih-muih, terdapat hidangan seperti kuih genggang, karas, dan dodol kukus tahi minyak.

senarai makanan

Air Katira | Gambar sekadar hiasan.

Air katira yang terkenal di Johor dimasukkan dalam kategori minuman warisan, manakala jeruk tuhau diletakkan dalam kategori makanan pembuka selera. Bak kut teh pula dianggap sebagai makanan dalam kategori sup.

Adalah menyeronokkan untuk menikmati air katira semasa berbuka puasa, dan tidak lama lagi kita mungkin dapat membelinya di bazar Ramadan.

Sumber: Free Malaysia Today, Sinar Harian

Baca juga: Stanley Tumbler: Kisah Jenama 110 Tahun Ini Menjadi ‘Mega Viral’ Sekelip Mata

Resipi Popular

Artikel Popular

Video Terkini

Restoran Pilihan JJCM

Laura Medina Cafe

Menyajikan "world menu", antaranya sajian Barat, Korea dan tempatan.

Mari Makan

Menyediakan pelbagai masakan Barat dan tempatan.

Restoran Gegey (Shah Alam)

Mula beroperasi sejak tahun 2016, Restoran Gegey menawarkan lima jenis hidangan nasi pada harga dibawah RM8.00!

RESTORAN PILIHAN