untuk yang baru nak belaja macam saya..asik frust jek kek coklat tak menjadi. kali ni InsyaAllah jadi….

PENULIS

myResipi

MASAKAN

Nusantara

TAHAP KESUKARAN

Medium

FAKTA MASAKAN

40 min
PENYEDIAAN

4 orang
HIDANGAN

kek coklat kukus mudah

untuk yang baru nak belaja macam saya..asik frust jek kek coklat tak menjadi. kali ni InsyaAllah jadi….

BAHAN-BAHAN

  • Bahan A
  • 1 cawan serbuk koko ( tak kisah jenama apa pun )
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan minyak masak
  • 1/2 cawan susu pekat
  • Bahan B
  • 11/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh bikarbonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 3 biji telur (suhu bilik)
CARA PENYEDIAAN
  • Masak Bahan A dalam periuk sampai sebati. Api kecil. Sejukkan. (sy guna cawan ni utk ukuran semua bahan. baru belaja lg ni)
  • Pukul telur sampai betul2 kembang (lebih kurang 5 minit ++) kemudian masukkan bahagian A.
  • Masuk esen vanilla. Pukul sampai sebati.
  • Masuk bahagian B sedikit demi sedikit. (seelok2nya tepung, bikarbonat dan baking powder diayak bersama terlebih dahulu). kacau sebati selama 5 minit ++
  • Masukkan adunan dalam loyang dan ikat dengan beg plastik. Boleh juga pakai kertas foil. Papepun pastikan wap air tak boleh masuk dalam adunan.
  • kukus selama 1 jam 10 minit dengan api yang sederhana. (pastikan air kukusan telah mendidih terlebih dahulu..). Jangan buka penutup kukus sampai cukup masa
  • angkat … tunggu sejuk baru boleh potong. kalau rajin boleh letak topping..

Sertai Kami & Kongsikan Resipi Anda

Daftar sekarang dan kongsikan resipi kebahagian anda dengan kami.

    Resipi 20 Minit Siap

    Resipi Trending