PENULIS

myResipi

KATEGORI

Artikel

POSTED ON

2019-11-14 04:34:36

Nasi adalah satu kewajiban untuk rakyat Malaysia. Tak complete sehari makan kalau tak makan nasi. Dari sarapan pagi, hinggalah makan malam, mesti ada nasi dalam hidangan. So sini dikongsi beberapa jenis hidangan popular yang korang pasti dah makan.

1. Nasi Goreng Kampung

Photo Credit: serembanmyexpress.com

Siapa je tak suka nasi goreng kampung ni? Hidangan paling standard yang kita boleh makan walaupun tak de selera atau tak tahu nak makan apa. Jarang nak muak kalau bab nasi goreng kampung. Ada juga yang tambah rasa dengan letakkan sos tomato atau cili.

2. Nasi Lemak

Photo Credit: thestar.com.my

Kalau Malaysia ada nasi rasmi, status itu mungkin diberi kepada nasi lemak. Hidangan nasi yang cukup ikonik untuk rakyat Malaysia. Mood tak kena kalau tak makan nasi lemak untuk sarapan pagi.

3. Nasi Ayam

Photo Credit: friedchillies.com

Hidangan yang tak perlu hari istimewa untuk dihidang. Hidangan simple nasi, ayam, timun, tomato dan salad yang cukup lazat. Tambahan sos kicap dan sup menambah lagi rasanya.

4. Nasi Tomato

Photo Credit: lunch2u.com.my

Ia antara nasi favourite Admin juga. Rasa tomato dan herba nasi ini membuatkannya enak dimakan walaupun begitu sahaja tanpa lauk atau kuah. Bayangkan kalau ada lauk. Lagilah sedap!

5. Nasi Minyak

Photo Credit: nyonyacooking.com

Ini dia, nasi rasmi kenduri. Tak jalan kenduri kalau tak de hidangan ni. Dihidangan dengan macam-macam jenis lauk sewaktu kenduri. Tak de masalah dari segi rasa!

Untungnya kita sebagai rakyat Malaysia. Banyak pilihan untuk makan terutamanya bila pilih nasi. Takkan bosan selera makan. Hari-hari boleh makan nasi lain jenis!

Resipi Popular

Artikel Popular

Video Terkini

Restoran Pilihan JJCM

Laura Medina Cafe

Menyajikan "world menu", antaranya sajian Barat, Korea dan tempatan.

Mari Makan

Menyediakan pelbagai masakan Barat dan tempatan.

Restoran Gegey (Shah Alam)

Mula beroperasi sejak tahun 2016, Restoran Gegey menawarkan lima jenis hidangan nasi pada harga dibawah RM8.00!

RESTORAN PILIHAN