kain basuh pinggan

Isu terjumpa benda asing dalam makanan di kedai makan ini bukanlah satu perkara yang baru malah ada juga yang menjumpai ulat, lipas, tali mop, helaian rambut dan bermacam lagi.

Ini sekaligus mencetuskan tanda tanya ramai bagaimanakah tahap kebersihan sesetengah kedai makan? Apakah penyedia makanan langsung tidak menitik beratkan soal kebersihan?

Artikel berkaitan: Tak Nak Bebankan Ibu Bapa, Pelajar Perubatan Ini Sanggup Makan Sisa Makanan Orang

Seperti kisah yang tular baru-baru ini dimana seorang pemuda dan rakannya berkongsi pengalaman pahit ketika makan steamboat mencuri perhatian ramai.

 

Tangkapan layar dari Youtube South China Morning Post.

Menerusi video tular dari South China Morning Post, difahamkan mereka sedang menjamu selera di sebuah kedai makan namun terkejut apabila menjumpai kain basuh pinggan dalam steamboat yang dipesan.

Pada awalnya, mereka mencari kedai makan kerana agak lapar setelah perlu bekerja lebih masa pada hari tersebut.


Mereka memesan steamboat untuk dua orang makan yang berjumlah CNY213 (RM339).

Sebaik saja makanan itu sampai, mereka pun membuka bekas makanan tersebut. Rakan Ning mengesyaki warna supnya kelihatan lain daripada sebelum ini. Dia kemudian menanyakan rakannya sama ada mereka tersalah pesan sup cili kepada sup tomato, namun rakannya menidakkan.

Selepas itu, dia cuba minum sup itu. Kemudian, apabila dikacau supnya itu, dia mendapati adanya tekstur berat yang berbulu di dalam supnya itu.

Tidak mahu berfikiran negetif, mereka menganggap ianya daging lembu namun setelah di keluarkan, mereka terkejut rupa-rupanya itu adalah kain basuh pinggan!
Sekadar info, kini pekerja berumur 19 tahun yang membuat kesilapan itu telah dipecat. Pekerja itu dipercayai tidak sihat pada hari tersebut.

Meninjau di ruangan komen, rata-rata warga netizen akui geli melihat perkara tersebut malah seakan tidak percaya perkara seperti itu berlaku

Antara komen netizen:

Resipi Popular

Artikel Popular

Video Terkini

Restoran Pilihan JJCM

Laura Medina Cafe

Menyajikan "world menu", antaranya sajian Barat, Korea dan tempatan.

Mari Makan

Menyediakan pelbagai masakan Barat dan tempatan.

Restoran Gegey (Shah Alam)

Mula beroperasi sejak tahun 2016, Restoran Gegey menawarkan lima jenis hidangan nasi pada harga dibawah RM8.00!

RESTORAN PILIHAN