jenis cili kisar

Selain dari cili kisar yang ada di Malaysia, ternyata terdapat perbagai jenis cili kisar yang wujud di seluruh dunia. Sebagaimana yang kita ketahui, cili boh ini merupakan salah satu bahan utama dalam masakan Melayu, berfungsi sebagai penambah citarasa.

Sama ada untuk menyediakan sambal belacan atau sambal merah, kedua-duanya memanfaatkan cili kering yang telah digiling atau dalam istilah moden dikenali sebagai ‘dikisar’.

Cili giling atau kisar ini pada dasarnya dibuat daripada cili kering yang sebelumnya direbus. Namun, tahukah anda bahawa amalan mengisar cili ini juga berlaku di negara dan budaya lain?

Baca juga: ‘First Time Tengok’ – Macam Ini Rupanya Cara Ketam Salin Kulit

Jangan terkejut apabila mengetahui bahawa pes cili kisar mempunyai pelbagai jenis dan nama, bergantung kepada budaya atau negara tertentu. Proses penghasilannya juga berbeza, mulai dari pes pekat hingga cair yang dapat dituangkan ke dalam bekas.

Jenis cili kisar bervariasi mengikut tradisi masakan, kesukaan rasa, dan bahan tempatan. Mari kita terokai lapan jenis cili kisar popular dari seluruh dunia ini.

8 JENIS CILI KISAR YANG WUJUD DI SELURUH DUNIA

1. Sambal Oelek (Indonesia)

jenis cili kisar

Merupakan cili kisar asli Indonesia yang terdiri daripada cili merah, garam, dan kadang-kadang cuka. Ia sering digunakan sebagai bahan asas dalam masakan Indonesia.

2. Harissa (Afrika Utara)

Sos pedas asal dari Maghribi (Afrika Utara), terutamanya di Tunisia. Ia mengandungi cili merah, bawang putih, minyak zaitun, dan pelbagai rempah seperti kummin dan koriander.

3. Gochujang (Korea)

jenis cili kisar

Cili kisar Korea yang popular, dibuat daripada cili merah, beras, gula, dan garam. Ia memberikan perisa pedas, manis, dan sedikit masam.

4. Sriracha (Thailand)

Sos pedas yang berasal dari Thailand, terkenal dengan botol berwarna merah dan penutup hijau. Ia diperbuat daripada cili merah, bawang putih, gula, garam, dan cuka.

Baca juga: Ambil Tahu Jenis Telur Ayam Ikut Gred, Elak Kena Tipu Dengan Penjual

Baca juga: Beza Serai Wangi Dan Serai Dapur, Mari Kenali 5 Perbezaannya

5. Salsa (Mexico)

Cili kisar asal dari masakan Mexico yang terdiri daripada tomat, bawang, cili, dan herba segar seperti koriander. Terdapat pelbagai jenis salsa, termasuk salsa verde (dengan tomat hijau) dan salsa roja (dengan tomat merah).

6. Zhug (Yaman dan Israel)

Sos pedas dari Yaman yang juga popular di Israel. Ia mengandungi cili hijau, bawang putih, koriander, dan rempah kering lain.

7.  Adjika (Kaukasia)

Cili kisar yang berasal dari kawasan Kaukasia, melibatkan bahan-bahan seperti cili merah, bawang putih, garam, dan rempah-rempah kering. Ia boleh ditemui di negara-negara seperti Georgia dan Armenia.

8. Chimichurri (Argentina dan Uruguay)

Sos hijau segar yang terdiri daripada daun-petroselin, bawang putih, cuka, minyak zaitun, dan cili merah. Ia sering digunakan sebagai penyaji untuk daging panggang.

Jenis cili kisar ini adalah hanya beberapa contoh, dan terdapat banyak lagi versi mengikut tradisi masakan setempat di seluruh dunia. Setiap jenis mempunyai ciri-ciri unik yang menyumbang kepada pelbagai rasa dan tekstur dalam hidangan mereka.

Sumber: Serious Eat, Ceria Sihat

Baca juga: Kenali Jenis Cili Benggala Yang Ada Di Pasaran, Banyak Khasiatnya!

Resipi Popular

Artikel Popular

Video Terkini

Restoran Pilihan JJCM

Laura Medina Cafe

Menyajikan "world menu", antaranya sajian Barat, Korea dan tempatan.

Mari Makan

Menyediakan pelbagai masakan Barat dan tempatan.

Restoran Gegey (Shah Alam)

Mula beroperasi sejak tahun 2016, Restoran Gegey menawarkan lima jenis hidangan nasi pada harga dibawah RM8.00!

RESTORAN PILIHAN