cara simpan ikan bilis

Mari kita belajar cara simpan ikan bilis yang betul supaya tahan lama dan tidak berkulat. Tip ini sangat penting untuk anda yang ingin berjimat cermat dan tidak membazir.

Dengan ekonomi yang agak ‘keras’ hari demi hari ini, memang kena bijak merancang perbelanjaan dapur sekaligus dapat menyimpan ikan bilis dengan lebih lama dan kekal segar, garing dan enak.

Baca juga: Sambal Bunga Kantan Ikan Bilis, Lauk Penambah Selera Orang Dulu-Dulu

Untuk mencegah ikan bilis agar tidak berkulat sejak awal, berikut adalah perkongsian dari @itslilykamal yang anda boleh ikuti.


CARA SIMPAN IKAN BILIS SUPAYA TAK BERKULAT

Anda boleh ikuti cara-cara Lily simpan ikan bilis dengan betul.

cara simpan ikan bilis

1. Asingkan ikan bilis kering dari batang dan kekotoran yang lain. Jika ada ikan bilis yang terlalu kecil, boleh juga dibuang.

2. Basuh ikan bilis kering dengan air bersih untuk menghilangkan garam atau habuk yang masih melekat. Bilas beberapa kali sehingga air basuhan menjadi jernih. 

cara simpan ikan bilis

3. Selepas mencuci, toskan ikan bilis menggunakan colander atau kain bersih. Pastikan ikan bilis benar-benar kering sebelum disimpan. 

4. Sediakan bekas simpan kedap udara seperti balang kaca atau bekas plastik yang ketat. Pastikan bekas bersih dan kering sebelum digunakan.

5. Masukkan ikan bilis ke dalam bekas simpaan. Pastikan untuk menutup bekas dengan ketat untuk menggelakkan udara daripada masuk dan kelembapan daripada memasuki bekas.

6. Simpan bekas penyimpanan di tempat yang sejuk, kering dan gelap. Penyimpanan di dalam almari dapur atau di tempat yang terdedah kepada cahaya matahari langsung tidak digalakkan kerana ia boleh menjadikan ikan bilis lembap dan cepat rosak.

7. Periksa ikan bilis secara berkala untuk memastikan tiada kelembapan atau tanda-tanda reput. Jika ia kelihatan lembap atau berbau busuk, buang segera.

 


Dengan langkah di atas, anda boleh menyimpan ikan bilis kering dengan betul dan boleh bertahan untuk jangka masa yang lebih lama. 

Penting untuk menjaga kebersihan dan kekeringan ikan bilis agar kekal segar dan tahan lebih lama.

Semoga bermanfaat.

Sumber: @itslilykamal

Baca juga: Sambal Belacan Ikan Bilis Petai, Resipi Ketagih Sampai Bertambah Nasi Dibuatnya

Resipi Popular

Artikel Popular

Video Terkini

Restoran Pilihan JJCM

Laura Medina Cafe

Menyajikan "world menu", antaranya sajian Barat, Korea dan tempatan.

Mari Makan

Menyediakan pelbagai masakan Barat dan tempatan.

Restoran Gegey (Shah Alam)

Mula beroperasi sejak tahun 2016, Restoran Gegey menawarkan lima jenis hidangan nasi pada harga dibawah RM8.00!

RESTORAN PILIHAN