cara defrost lauk

Pelbagai kaedah yang digunakan oleh ibu bapa untuk mencairkan atau ‘defrost’ bahan basah yang beku seperti daging atau ayam sebelum ianya dimasak. Antaranya adalah dengan meletakkan ianya diluar seharian melebihi 4 jam untuk mencairkannya.

Namun, melalui perkongsian dari Puan Shahida Zahira, kaedah ini sebenarnya dapat memberi risiko keracunan. Justeru itu, mari lihat beberapa kaedah lain yang kurang betul dan kaedah sebenar untuk mencairkan ayam/daging yang beku.

Cara Defrost Lauk Yang Betul Elak Anak Keracunan

Mungkin ada dalam kalangan mommies yang meletakkan daging atau ayam beku di singki pada waktu pagi dan membiarkan ia seharian (melebihi 4 jam) untuk lembut dan boleh dimasak.

Yelah sementara nak tunggu defrost tu elok lah kita buat kerja lain kan. Tapi sebenarnya kaedah ini perlu dielakkan kerana ada risiko keracunan.

Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia, daging dan ayam mentah jika dibiar lama di luar adalah syurga buat kuman dan bakteria berkumpul sekali gus akibatkan keracunan.

@shahidahazira

Mungkin ada dlm kalangan mommies yang meletakkan daging atau ayam beku di singki pada waktu pagi dan membiarkan ia seharian (melebihi 4 jam) untuk lembut dan boleh dimasak. Yelah sementara nak tunggu defrost tu elok lah kita buat kerja lain kan. Tapi sebenarnya aedah ini perlu dielakkan kerana ada risiko keracunan. Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia, daging dan ayam mentah , jika dibiar lama di luar adalah syurga buat kuman dan bakteria berkumpul sekali gus akibatkan keracunanSo apa yg mommies boleh buat?1. Letakkan daging atau ayam beku di ruangan peti sejuk (bukan beku), ‘chiller’ seharian.2. Rendamkan dalam air pili yang bersih.3. Guna fungsi ‘defrost’ ketuhar gelombang mikro.4. Guna periuk tekanan tinggi

♬ original sound – Zira share tips baby makan – Zira share tips baby makan

Menerusi perkongsian video tersebut, terdapat beberapa kaedah yang kurang baik digunakan untuk mencairkan daging atau ayam yang beku. Antaranya ialah:

  • Letak diluar seharian untuk cairkan ayam yang beku.
  • Curahkan air panas untuk cepat cair
  • Masak dalam slow cooker

So apa yang mommies boleh buat?

  1. Letakkan daging atau ayam beku di ruangan peti sejuk (bukan beku), ‘chiller’ seharian.
  2. Rendamkan dalam air pili yang bersih. 
  3. Guna fungsi ‘defrost’ ketuhar gelombang mikro.
  4. Guna periuk tekanan tinggi.

Resipi Popular

Artikel Popular

Video Terkini

Restoran Pilihan JJCM

Laura Medina Cafe

Menyajikan "world menu", antaranya sajian Barat, Korea dan tempatan.

Mari Makan

Menyediakan pelbagai masakan Barat dan tempatan.

Restoran Gegey (Shah Alam)

Mula beroperasi sejak tahun 2016, Restoran Gegey menawarkan lima jenis hidangan nasi pada harga dibawah RM8.00!

RESTORAN PILIHAN