minyak zaitun

Tercari-cari jenis minyak zaitun yang ada di pasaran?

Minyak zaitun adalah sejenis minyak yang diperoleh dari buah zaitun. Ianya merupakan pokok tradisional dari lembah Mediterranean, jadi ianya sudah digunakan sejak berkurun dahulu.

Variasi minyak zaitun juga ada beraneka. Tertanya-tanya apakah jenisnya?

Artikel berkaitan: Bukan Semua Minyak Zaitun Sesuai Untuk Masak, Ini Cara Membezakannya

Berikut min senaraikan 9 jenis minyak zaitun untuk anda ketahui. Teruskan membaca!


1. Jenis Asli


Pure olive oil atau minyak zaitun asli ini merupakan variasi minyak zaitun yang agak murah berbanding yang lain.

Walaupun ianya tulen, minyak zaitun jenis ini kualitinya lebih rendah daripada minyak zaitun extra-virgin atau virgin.

Warnanya lebih cerah, rasanya lebih neutral, dan kandungan asid oleik berukuran antara 3-4% sahaja.

Antara kegunaan minyak zaitun asli ialah ianya boleh menjadi minyak serbaguna untuk menyediakan pelbagai jenis masakan. Contohnya sos, pasta dan kebanyakan jenis masakan.


2. Jenis Virgin

Kami yakin anda pasti biasa terdengar nama virgin olive oil ini, bukan? Ianya merupakan antara minyak zaitun yang terawal yang didapati, jadi versi ini boleh dikatakan agak lama.

Virgin olive oil ini merupakan minyak yang lebih rendah kualitinya, dengan keasidan bebas hingga 2.0% dan warnanya kuning kehijauan.

Penggunaan jenis minyak ini terhad kepada makanan sahaja, misalnya ianya boleh dijadikan spread untuk roti. Ianya tidak sesuai untuk dimasak menggunakan haba yang tinggi.

Disebabkan kualitinya yang tidak dijamin baik, lebih ramai orang menggemari jenis yang extra virgin oil kerana ianya versi yang ditambah baik dari segi kualiti dan khasiat.


3. Jenis Extra Virgin


Inilah jenis minyak yang sentiasa diburu orang ramai di pasar raya -minyak zaitun extra virgin.

Jenis ini merupakan jenis minyak yang berkualiti tinggi kerana ianya tidak melibatkan penambahan bahan-bahan kimia yang menjejaskan kualiti minyak zaitun.

Minyak zaitun extra virgin diperoleh dengan pengekstrakan mekanikal sejuk tanpa menggunakan pelarut atau kaedah penapisan.

Disebabkan kualitinya yang tinggi, minyak zaitun ini juga kaya dengan khasiat. Ianya berfungsi sebagai anti-radang, meningkatkan kesihatan rambut dan kulit serta melindungi daripada diabetes dan penyakit jantung.

Minyak ini juga selamat untuk diminum begitu sahaja dan boleh dijadikan rutin setiap hari. Jika anda ingin memanfaatkan khasiatnya, amalkanlah rutin ini!


4. Jenis Refined


Minyak zaitun refined ialah minyak yang diperoleh dari minyak zaitun dara dengan kaedah penyulingan yang tidak menyebabkan perubahan struktur gliseridik awal.

Minyak zaitun halus mempunyai keasidan bebas, dinyatakan sebagai asid oleik, tidak lebih dari 0.3%. Disebabkan ini, rasa minyak jenis ini tidak terlalu kuat.

Anda boleh mencampurkan minyak zaitun jenis refined ini dengan minyak zaitun yang lebih kuat rasanya bagi menjaga kualiti masakan supaya ianya tidak terasa tawar.

Untuk penggunaanya, minyak ini dapat digunakan untuk memanggang, menumis, memanggang, dan menggoreng.


5. Jenis Pomace


Minyak zaitun pomace mendapat nama dari “pomace” zaitun – ini adalah sisa kering buah zaitun, kulit dan lubang, setelah minyak zaitun dara dihasilkan.

Jenis ini mempunyai komposisi lemak yang sama dengan minyak zaitun biasa, jadi ianya memberikan manfaat kesihatan yang sama.

Ia juga mempunyai smoke point yang tinggi. Ini bermaksud bahawa tahap haba yang digunakan dalam memasak dan proses umum untuk membuat makanan tidak akan merosakkan kualiti minyak, termasuk rasa atau bau.


6. Jenis Ringan (Light)


Light olive oil atau minyak zaitun ringan dihasilkan menggunakan haba setelah penekanan minyak zaitun virgin yang pertama. Berbanding hijau tua, minyak zaitun ringan mempunyai warna kuning keemasan.

Disebabkan kualitinya yang rendah, minyak ini memiliki aroma yang tidak sekuat minyak zaitun yang lain. Jadi, ia lebih bagus digunakan untuk menggoreng atau memanggang.


7. Jenis Extra Light


Minyak zaitun extra light ini kelihatan hampir sama dengan minyak zaitun ringan, namun ia semestinya mempunyai perbezaan yang tersendiri.

Ianya berbeza dari segi kadar pengekstrakan minyak zaitun yang jauh lebih tinggi berbanding minyak zaitun yang jenis ringan.

Disebabkan smoke point yang lebih tinggi dari jenis minyak zaitun yang lain, minyak jenis ini boleh digunakan untuk memasak, memanggang dan deep frying.


8. Jenis Classico


Selain minyak zaitun extra virgin, minyak zaitun classico ini juga menyihatkan dan sesuai digunakan untuk yang berdiet.

Ini kerana ianya sendiri adalah campuran minyak zaitun refined yang telah ditambah dengan minyak zaitun extra virgin yang berkualiti tinggi.

Dengan warna kuning keemasan yang jelas, ianya dapat meningkatkan aroma makanan dan menjadikannya sesuai untuk digunakan dalam masakan Itali.

Minyak ini boleh digunakan untuk mengurut, memasak, disapu pada rambut, kulit dan juga boleh dimakan.


9. Jenis Cold-Pressed


Cold-pressed adalah cara untuk membuat minyak zaitun tanpa penggunaan haba atau bahan kimia.

Ia melibatkan proses menghancurkan biji zaitun menjadi pes dan kemudiannya, menggunakan mesin tekan untuk memisahkan minyak dari pulpa.

Rasa minyak zaitun ini lebih kuat dan kualitinya juga merupakan antara yang terbaik. Disebabkan itu, harganya agak mahal di pasaran.


Sumber: HealthifyMe

Resipi Popular

Artikel Popular

Video Terkini

Restoran Pilihan JJCM

Laura Medina Cafe

Menyajikan "world menu", antaranya sajian Barat, Korea dan tempatan.

Mari Makan

Menyediakan pelbagai masakan Barat dan tempatan.

Restoran Gegey (Shah Alam)

Mula beroperasi sejak tahun 2016, Restoran Gegey menawarkan lima jenis hidangan nasi pada harga dibawah RM8.00!

RESTORAN PILIHAN