makanan cegah kanser ovari

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan pemergian selebriti, Allahyarhamah Adibah Noor pada Sabtu lalu akibat menghidap kanser ovari tahap empat.

Berita duka tersebut turut mengejutkan semua rakyat Malaysia kerana beliau seorang selebriti tanah air yang berbakat dan disegani ramai.

Menurut Kementerian Kesihatan Malaysia, gejala kanser ovari ini tidak dapat dikesan di peringkat awal hingga kini dan kebanyakan pesakit yang menghidapnya sering mengalami gejala seperti di bawah:

Cegah Risiko Menghidap Kanser Ovari Dengan ‘8 Makanan’ Ini

Bagi mengurangkan risiko penyakit kanser ini, ada 8 pilihan makanan yang boleh anda amalkan bagi mengurangkan risiko terkena kanser ovari.

1. Blueberry

Blueberry mengandungi antioksidan yang membantu mencegah perkembangan pelbagai bentuk kanser. Ia juga salah satu daripada beberapa jenis beri yang boleh memberi impak yang sangat positif terhadap kesihatan individu.

Jadi, apa yang membuat blueberries seperti pejuang kanser yang berkesan? Ini kerana mereka mengandungi fitokimia kuat yang dikenali sebagai antosianin, komponen yang sebenarnya memberikan mereka warna yang unik.

Secara ringkasnya, blueberry dipenuhi dengan agen kanser, dari vitamin yang sihat seperti vitamin C dan K, khususnya kepada mangan dan serat makanan. Paling baik adalah blueberry menjadi tambahan hebat untuk apa-apa makanan, dari bijirin sarapan hingga salad waktu makan siang.

2. Bayam

Sayur bayam juga elok untuk mencegah kanser ovari. Bayam mengandungi agen kaempferol yang melawan kanser, yang mempunyai potensi untuk membunuh sel-sel kanser.

Bayam juga kaya dengan antioksidan yang kuat, vitamin dan mineral yang berkesan untuk memerangi dan mencegah kanser.

Boleh dikatakan, bayam lebih fleksibel daripada kale atau endive. Kerana rasa yang agak ringan kerana kedua-dua kale dan endive mempunyai rasa yang lebih pahit.

Bayam mudah ditambahkan kepada hampir mana-mana hidangan. Sebenarnya, bayam mempunyai rasa yang baik dan lembut yang menjadikannya tambahan yang baik untuk pelbagai makanan.

3. Endive

Salah satu pejuang kanser baru yang paling hangat adalah sayur-sayuran, sayuran yang anda mungkin tidak pernah dengar. Endive sering dijumpai dalam salad, ia mempunyai rasa dan tekstur kubis ringan dan sedikit pahit.

Sesetengah kajian menunjukkan bahawa memakannya dengan kerap dapat mengurangkan peluang wanita untuk mendapat kanser ovari. Hal ini kerana ia mengandungi agen kanser semula jadi yang dikenali sebagai kaempferol, yang sebenarnya mampu membunuh sel-sel kanser.

Selepas ini anda boleh pertimbangkan untuk menambahkan endive dalam hidangan anda.

4. Kale

Sama seperti endive, kale juga mengandungi kaempferol ejen yang dapat melawan kanser.

Ramai pakar percaya ia berkesan membunuh sel-sel kanser dan menjadi salah satu cara mencegah kanser ovari. Kale juga dimuatkan dengan antioksidan kuat, vitamin, dan besi.

5. Bawang

Bawang adalah salah satu makanan paling tidak diinginkan untuk dimakan. Mengapa? Kerana ia boleh menyebabkan nafas mulut dan bau yang kurang menyenangkan.

Namun begitu, bawang dapat mengurangkan risiko beberapa jenis kanser, termasuk kanser ovari. Secara khusus, bawang mengandungi pelbagai agen kanser, dari apigenin, anthocyanin, dan myricetin untuk quercetin.

Jika anda tertanya-tanya jenis bawang yang mana satu, bawang merah secara teknikalnya mempunyai lebih banyak agen kanser. Bawang yang dimasak atau mentah, ia tetap mempunyai keupayaan untuk mengurangkan risiko mendapat kanser ovari.

6. Ikan

Ikan adalah salah satu makanan paling sihat yang anda boleh makan. Bukan sahaja ia dipenuhi dengan protein, tetapi ia sangat rendah lemak dan kalori.  Walau bagaimanapun, ia bergantung pada jenis ikan yang anda makan.

Walaupun ikan yang agak tinggi lemak seperti salmon, ia tetap boleh dimakan kerana mengandungi asid lemak omega-3, yang bagus untuk meningkatkan kesihatan otak dan mengurangkan risiko penyakit jantung serta penyakit lain yang serius.

Ikan yang mengandungi asid lemak omega-3 turut membantu menghalang perkembangan kanser dengan mengehadkan bekalan darah ke sel-sel kanser.

Namun ada satu perkara yang anda perlu tahu iaitu banyak jenis ikan yang tinggi asid lemak omega-3  seperti ikan salmon, sardin, makarel, dan herring mempunyai merkuri yang tinggi, yang mana boleh jadi beracun jika dimakan jumlah yang tinggi.

Namun, itu tidak bermakna anda harus mengelakkan jenis ikan ini. Sebaliknya, hanya hadkan makan mereka untuk beberapa kali setiap minggu.

7. Tomato

Tomato juga sebenarnya sangat berkesan dalam mencegah perkembangan kanser ovari. Itu kerana tomato mengandungi lycopene anti-angiogenik, pigmen yang memberikan buah-buahan dan sayur-sayuran merah warna tersendiri.

Ia juga mempunyai antioksidan yang melawan radikal bebas yang boleh memainkan peranan penting dalam perkembangan kanser seperti kanser ovari. Tomato boleh didapati secara meluas di mana sahaja dengan harga yang berpatutan.

8. Garam buluh

Garam buluh telah terbukti dari segi saintifik dapat mencegah kanser dan juga penyakit-penyakit kronik yang lain. Amalan pengambilan garam buluh dalam kehidupan seharian dapat membantu wanita mencegah kanser ovari lebih awal.

Kalia amat disyorkan untuk mengambil garam buluh kerana sumber mineral yang terkandung didalamnya diperlukan oleh tubuh badan anda. Ini secara tidak langsung merawat anda dari dalam badan. Garam buluh juga telah diamalkan oleh penduduk korea yang juga menjadi rahsia rawatan tradisional mereka sejak beribu tahun dulu hingga kini.

Resipi Popular

Artikel Popular

Video Terkini

Restoran Pilihan JJCM

Laura Medina Cafe

Menyajikan "world menu", antaranya sajian Barat, Korea dan tempatan.

Mari Makan

Menyediakan pelbagai masakan Barat dan tempatan.

Restoran Gegey (Shah Alam)

Mula beroperasi sejak tahun 2016, Restoran Gegey menawarkan lima jenis hidangan nasi pada harga dibawah RM8.00!

RESTORAN PILIHAN