Ikan Stim Ala Chinese Style.

Kategori: Asian, Masakan Cina
Masa Penyediaan: 0 Jam 0 Minit
Hidangan: 1 Orang

Inilah masakan stim kegemaran kami...sangat mudah dan senang untuk disediakan..dan yang penting sangat sedap...


Bahan-bahan diperlukan:

  • (lkut sukatan yang saya guna tapi kalau berat ikan kurang, kurangkanlah bahannye ye)
  • Ikan Merah 1 1/2 kilo (lkan lain pun boleh dan berat tak kisah). Halia muda sebesar 2 ibu jari dipotong memanjang dan halus halus. Daun bawang 2 - 3 tangkai lebih pun okay (dipotong kasar kasar). Bawang putih 5 biji potong halus halus
  • Minyak bijan 2 camca besar. Minyak masak 2 camca besar (saya guna minyak matahari) . Kicap cair 2 - 3 camca besar. Garam dan serbuk lada putih (serbuk lada hitam atau sulah pun boleh juga)

Cara menyediakan dan memasak:

  1. Ikan merah yang telah dibersihkan di belah tepi nya 3 bahagian. Kemudian sapukan garam dan serbuk lada ke seluruh ikan termasuk bahagian perutnya. Daun bawang,halia dan bawang putih letakkan setengahnya kedalam perut ikan dan selebihnya letak di atas ikan dan belahan ikan. Kemudian stimkan ikan tersebut di atas kuali yang bertutup. Dalam bekas kecil masukkan minyak bijan,kicap cair dan minyak masak sekali dan gaulkan. Setelah ikan separuh masak atas kuali buka penutupnya dan tuang sedikit demi sedikit bahan yang digaul tadi ke atas ikan. Kemudian tutup kembali kuali tadi. Selepas beberapa minit ikan pun masak boleh lah di hidangkan.

Leave a comment