Categories: Infomasi

Bermula Dari TikTok, Wanita Ini Bawa ‘Rasa’ Sabah ke Ibu Kota Melalui Seri Semporna

Bagi usahawan, sebahagian perjalanan dalam memulakan perniagaan adalah pada awal pagi dan lewat malam. Contohnya, Azreena Salleh iaitu Pengasas Seri Semporna yang bekerja selama 15 jam sehari yang bermakna beliau tidur pada pukul 6 pagi sebelum bangun semula pada tengah hari.

Lebih mesra disapa sebagai Kak Azreen oleh pengikut dan pelanggannya, wanita yang berusia 35 tahun ini membina dua perniagaan F&B yang berjaya hasil kreativiti dan usaha beliau dalam mempromosikan perniagaan melalui platform TikTok.

Baca juga: 5 Port Kedai Makanan Laut Di Kuantan, Dijamin Semuanya Segar-Segar!

INSPIRASI DARI KELUARGA

Keluarga yang menjadi sistem sokongan utama dan mempengaruhi Kak Azreen sejak dari awal lagi. Berasal dari bandar Semporna, hidupnya berubah apabila ibu yang dikasihi disahkan menghidap penyakit kanser, menyebabkan mereka sekeluarga berpindah ke semenanjung untuk meneruskan rawatan. 

Setiap perjalanan kehidupan perlukan pengorbanan. Begitu juga mereka yang meninggalkan kehidupan di Semporna termasuklah perniagaan F&B yang dibina oleh ibu bapanya dari awal.

Perginya ibu tercinta menghadap Ilahi, keluarganya memutuskan untuk terus menetap di Kuala Lumpur. Bermulalah episod Kak Azreen meneruskan minat terhadap makanan dan bakat yang diwarisi oleh kedua orang tuanya serta pengalaman ketika mengikut bapanya ke pasar basah. 

Didikan bapanya yang mengajar untuk berdikari dengan bekerja sendiri menjadi pemangkin motivasi kepada Kak Azreen untuk memberanikan diri membuka perniagaan beliau sendiri.

DARI SABAH KE SEMENANJUNG

Menjaga tiga anak yang sedang meningkat remaja dan menjaga kakak yang memerlukan rawatan dialisis secara berkala menjadi peniup semangat Kak Azreen sebagai pencari nafkah tunggal kepada keluarga untuk membuka Seri Semporna.

Seri Semporna, sebuah restoran yang menyajikan hidangan auntentik Sabah. Restoran ini bukan sahaja menarik warga Sabah yang merindui rasa kampung halaman bahkan penduduk ibu kota mula mencintai masakan Negeri di Bawah Bayu ini.

Mereka yang mencari rasa autentik Semporna pasti akan menyukai menu Seri Semporna terutama ikan bakar yang menjadi hidangan popular di restoran tersebut. Rasa makanan laut segar yang dibakar atas batu arang, memang menaikkan selera!

KEJAYAAN DI TIKTOK

Menunjukkan keenakan hidangannya melalui skrin kecil bukanlah tugas mudah, namun Kak Azreen berjaya melakukannya melalui akaun TikTok perniagaannya – Seri Semporna. Sejak tahun 2020, beliau secara konsisten memuat naik resipi klasik Sabah, menarik perhatian warga Sabah yang merindui rasa kampung halaman.

 Dalam tempoh enam hingga lapan bulan, videonya menjadi ciri tetap di laman For Your Page (FYP) TikTok, yang mana video-videonya memperkenalkan rasa Borneo kepada pengguna di seluruh Malaysia dan luar negara.

Keperibadiannya yang menarik dan frasa “Hello Sabahan” menjadikannya dekat di hati peminat dan pengikut baharu. Kak Azreen dengan jujur berkongsi bahawa kandungannya di TikTok membantu restoran Seri Semporna sentiasa penuh dengan pelanggan setiap hari.

Selain perniagaan F&B, Kak Azreen juga mula menjual makanan laut beku yang diimport dan buah-buahan Borneo kepada pelanggan di restorannya, permintaan yang meningkat dari kandungan yang dikongsinya di TikTok.

MASA DEPAN SERI SEMPORNA

Dengan rendah hati, Kak Azreen berkongsi bahawa kejayaan  TikTok Seri Semporna dicapai secara perlahan tetapi konsisten, perlu dengan kesungguhan berkongsi dengan orang lain, cinta kepada makanan dan mempengaruhi penggemar makanan di TikTok.

Walaupun jadualnya sibuk menguruskan perniagaan, Kak Azreen meluangkan masa pada waktu malam menghasilkan kandungan bersama kakaknya yang bertindak sebagai Pengarah Kreatif perniagaan, membolehkannya bekerja rapat bersama keluarga.

Bersama pasukan kreatif, mereka mencipta kandungan strategik yang memperkenalkan penduduk Semenanjung Malaysia kepada tanah kelahirannya dan membawa rasa nostalgia kepada warga Sabah yang meninggalkan kampung halaman untuk mengejar kehidupan dan kerjaya di bandar besar Kuala Lumpur.

Hari ini, Seri Semporna telah berkembang dari perniagaan keluarga kecil menjadi pasukan 27 orang dan tiada rancangan untuk menghentikan pengembangan dalam masa terdekat.

Rancangan Masa Depan untuk Seri Semporna

Kak Azreen tidak hanya menikmati populariti yang dinikmati Seri Semporna sekarang, tetapi juga mempunyai cita-cita untuk masa depan Seri Semporna, termasuk harapan untuk memulakan kedai runcit khusus untuk barang kering dan makanan dari Sabah. Beliau berhasrat membawa Semporna ke Kuala Lumpur, sekali gus membolehkan keluarga tempatan di sini menikmati rasa makanan Sabah di rumah mereka.

Buat masa ini, beliau mengajak rakyat Malaysia untuk menyertai perjalanannya memperkenalkan mereka kepada hidangan Sabah satu demi satu.

Selari dengan kata Kak Azreen, “Jika anda tidak tahu di mana untuk memulakan dengan makanan Sabah, mulakan dengan ikan bakar signature Seri Semporna”; hidangan yang pasti akan memikat hati anda.

Baca juga: Jom Food Hunting Ke 13 Kedai Makan Famous Di Kelantan Ini, Sedap-Sedap ‘Belako’!

Aisha Qistina

Recent Posts

Sup Telur Suun Kegemaran Anak, Resipi Mudah Dimasak & Cepat Siap

Resepi sup telur suhun adalah hidangan yang mudah disediakan dengan bahan-bahan yang biasanya sudah ada…

2 hours ago

Resipi Sup Ikan Merah, Makan Bertambah Pun Tak Rasa Bersalah!

Hujung minggu ini rasa nak makan sesuatu yang ringan tapi berkhasiat. Sup ayam dah cuba,…

3 days ago

Resepi Kuih Serabai Kuah Durian, Cara Paling SIMPLE Tapi ‘Best’

Resepi kuih serabai ini kalau sekali tengok bentuknya seperti apam. Namun, bukan dimakan bersama kelapa…

3 days ago

Idea 10 Menu Untuk Bekal Sekolah Anak, Bila Balik Nampak Bekas Dah Licin!

Setiap ibu mesti mahu berikan yang terbaik dalam segi pemakanan anak terutama sekali ketika di…

3 days ago

Restoran Makanan Eksotik Di Sekinchan Yang Wajib Cuba, Memang ‘Rare’!

Sekinchan merupakan destinasi yang berdekatan dengan laut, sudah tentu makanan laut antara yang makanan yang…

3 days ago

Resipi Kuih Peneram 4 Bahan Sahaja, Kena Ikut PETUA Ini

Kuih peneram merupakan satu kuih tradisi yang mempunyai peminatnya tersendiri. Kalau dulu kuih ini hanya…

3 days ago