Project Description

payah nk cari cream cheese??atau ade cheese2 nk dekat expired?cubelah..heheh

PENULIS

myResipi

MASAKAN

Asian

TAHAP KESUKARAN

Medium

FAKTA MASAKAN

40 min
PENYEDIAAN

4 orang
HIDANGAN

cheese cake senang tanpe cream cheese

payah nk cari cream cheese??atau ade cheese2 nk dekat expired?cubelah..heheh

BAHAN-BAHAN

  • 8 cheese slice(ikot la cheesedale ke ape,nak lg cheesy tambah lagi)
  • 200ml susu segar
  • 70gram butter
  • 4 kuning telur
  • 70gram atau 3/4 cawan tepung gandum atau cake flour
  • 65gram atau kurang sikit 3/4 cawan gula dikisar
  • 1 sudu besar essence vanilla
  • 4 putih telur
CARA PENYEDIAAN
  • letak greaseproof paper atau rajin sikit wat la cookies crumb sbagai base.
    preheat oven sampai 170degree.
  • tuang susu segar dalam pan atau periuk dan panaskan.
    ambil semua cheese slice kemudian koyakkan jadi slice kecil2.
    kacau sampai jangan jadi berketul.
    masukkan pula 1 sudu besar essence vanilla
  • bila cheese dah cair,tutup api dapur dan masukkan butter.
    kacau sehingga cair.
  • dalam bekas lain,pukul 4 kuning telur bersama gula sampai kembang.
    kemudian masukkan mixture susu+cheese+butter+essence vanilla dalam telur yang dah dipukul
  • dalam bekas lain lepas tu,pukul 4 putih telur guna mesin mixer tu.kalau yang takde mesin tu mcm saye yang masih student ni boleh la guna egg whisker,tapi kene pukul dengan bersemangat sikit la..heheh.
    pukul sampai bile kita tonggeng bekas white egg tu x jatuh
  • bila dah siap,masukkan 1/3 dari telur putih yang da pukul2 tu ke dalam mixure tadi.
    kemudian,ayak 3/4 cawan tepung gandum dalam mixture.kacau2
  • dan letakkan selebihnya telur putih tu.hati2 jangan curah terus je sebab yang akhir2 kat bawah berair.kacau2 lagi..dan siapp
  • bakar secara bain marie iaitu loyang kek ni diletakkan dalam lagi 1 loyang yang besar sikit dan dibubuh air.
    bakar selama 20 minit dengan suhu 170degree..
    dan perlahankan kepada 120degree selama 50 minit
  • untuk sauce 2 saya guna jem yang terlebih.letak atas pan,kemudian tambah sikit air.kacau2…biarkan sejuk dan pekat..
    dan boleh serve atas kek yang dah siap.

    selamat mencuba!!!

Sertai Kami & Kongsikan Resipi Anda

Daftar sekarang dan kongsikan resipi kebahagian anda dengan kami.