tip pokok bendi

Rupa-rupanya, ada rahsia pokok bendi berbuah dengan lebat, boleh ikuti teknik tanaman yang dikongsikan oleh Liyana Mohd Poad ini. 

Tanaman bendi orang lain seringkali berbuah banyak dan gemuk, tetapi bendi yang kita tanam jarang berbuah dan kurus. Fenomena ini sering kali berlaku.

Baca juga: Tip Pokok Berbuah Lebat Dan Cepat, Petani Thailand Kongsi Rahsia

Untuk memastikan pokok bendi kita memberikan hasil yang sama, Puan Liyana Mohd Poad berkongsi tips praktikal bagi mereka yang menanam bendi di rumah. Dengan mengikuti cara yang betul, pokok bendi akan berbuah banyak di setiap celah.

RAHSIA POKOK BENDI BERBUAH LEBAT 

rahsia pokok bendi

1. Pastikan pokok bendi mendapat air yang mencukupi dan cahaya yang mencukupi untuk pertumbuhan dan pembuahan yang baik.

2. Pemetikan bendi sebaik sahaja ia matang, kurang daripada seminggu selepas muncul buah. Ini akan mengelakkan bendi daripada menjadi keras. Gunakan baja tinja haiwan sebagai baja khusus untuk bendi, kerana bendi cenderung untuk berbuah dengan baik dan mudah dijaga.

3. Pilih benih bendi renek, seperti benih dari brand BABA yang berlabel bendi hijau di luar paket. Tanam bendi ini dalam polibeg saiz 14″.

4. Letakkan pokok bendi di tempat yang mendapat cahaya yang mencukupi, walaupun tingginya hanya kira-kira 2 kaki. Pindahkan pokok ke tempat yang penuh cahaya apabila daun sudah tumbuh sebanyak 3 helai.

5. Selepas memetik buah bendi, pastikan untuk membuang daun yang menyokong buah tersebut. Ini penting untuk memastikan semua zat nutrien sampai ke buah yang baru muncul.

Dengan mengikuti tips ini, diharapkan pokok bendi akan berbuah dengan banyak di setiap celahnya. Semoga tips ini bermanfaat untuk anda.

Sumber: Liyana Mohd Poad

Baca juga: Pokok Terung Dah Tua? Ini Cara Nak Rawat Bagi Berbuah Dan Subur Balik

Resipi Popular

Artikel Popular

Video Terkini

Restoran Pilihan JJCM

Laura Medina Cafe

Menyajikan "world menu", antaranya sajian Barat, Korea dan tempatan.

Mari Makan

Menyediakan pelbagai masakan Barat dan tempatan.

Restoran Gegey (Shah Alam)

Mula beroperasi sejak tahun 2016, Restoran Gegey menawarkan lima jenis hidangan nasi pada harga dibawah RM8.00!

RESTORAN PILIHAN