PENULIS

myResipi

KATEGORI

Artikel

POSTED ON

2019-11-07 04:13:39

Roti merupakan satu jenis makanan asas kita. Malangnya ia tidak tahan lama kalau ingin disimpan. Kalau kita beli roti yang dah siap dipotong, mungkin dia tahan dalam dua hari. So macam mana nak simpan roti so dia bukan sahaja tahan lama, tapi juga segar?

1. Jaga Suhu 

Photo Credit: thoughtco.com

Jangan biarkan korang roti tu ditinggalkan di kawasan suhu bilik (20°) lebih dari dua hari. Kalau korang duduk di tempat yang mempunyai kelembapan yang tinggi, bekukan roti itu untuk mengelakkan kulat bertumbuh.

2. Balut Roti

Photo Credit: food52.com

Plastik atau aluminium dapat memerangkap roti korang dengan kelembapannya. Elakkan guna beg kertas kerana udara berlebihan dalam beg itu dapat mengeringkan roti.

3. Letak Dalam Freezer

Photo Credit: food-hacks.wonderhowto.com

Bukan peti ais okay tapi freezer. Ini cara paling selamat lepas korang dah tak sentuh roti itu. Dalam freezer, roti akan menjadi keras macam batu di mana ia selamat untuk disimpan untuk masa yang lama. Waktu nak makan, cuma panaskan je dalam oven atau toaster.

4. Bread Box

Photo Credit: piperclassics.com

Untuk solution masa panjang, belilah bread box. Kotak khas untuk menyimpan roti. Bread box yang sangat berkesan dibuat dari logam tapi versi kayu juga berbaloi kalau nak yang murah sikit.

5. Cara Panaskan

Photo Credit: williams-sonoma.ca

Kalau roti yang dah beku tak nampak fresh, panaskan dalam microwave selama 10 saar berlapitkan tuala kertas lembap sebelu masukkan dalam oven atau toaster. Kaedah ini akan melembutkan bahagian dalam roti.

Semoga cara-cara ini memberi manfaat kepada korang. Yang penting, kita tak suka pembaziran!

Resipi Popular

Artikel Popular

Video Terkini

Restoran Pilihan JJCM

Laura Medina Cafe

Menyajikan "world menu", antaranya sajian Barat, Korea dan tempatan.

Mari Makan

Menyediakan pelbagai masakan Barat dan tempatan.

Restoran Gegey (Shah Alam)

Mula beroperasi sejak tahun 2016, Restoran Gegey menawarkan lima jenis hidangan nasi pada harga dibawah RM8.00!

RESTORAN PILIHAN