bekas chef

Seorang bekas chef ini berjaya menepis pandangan bahawa bunga kantan tidak memiliki potensi untuk komersialisasi apabila dia berjaya menghasilkan keuntungan daripada ladang kantan di Bangi sejak sembilan tahun lalu.

Malah, kejayaan dalam menguruskan ladang seluas 1.2 hektar itu turut mendorong Saqdam Zaim Arffain, 33 tahun, untuk berkongsi pengetahuannya dengan orang ramai supaya lebih ramai usahawan dapat mengusahakan tanaman tersebut.

BEKAS CHEF RAIH UNTUNG JUAL BUNGA KANTAN

bekas chef

Sumber: Sinar Harian

Menurut Saqdam, pengusaha dapat memperoleh pendapatan yang baik terutamanya semasa musim perayaan kerana harga bunga kantan boleh mencapai sehingga RM5 sebatang.

Baca juga: Perak Cipta Sejarah, Berjaya Hasilkan Bawang Tempatan Sebanyak 2.3 Tan

Beliau menyatakan bahawa walaupun di luar musim perayaan, harga bunga kantan masih kompetitif iaitu sekitar RM1.50 hingga RM2 sebatang.

“Saya berani untuk mengusahakan tanaman bunga kantan walaupun ada yang mengatakan bahawa permintaan terhadapnya rendah dan tiada potensi, tetapi setelah saya membuat kajian sendiri terhadap tanaman ini, saya nekad untuk melakukannya.

“Saya bermula hanya dengan lapan rumpun pokok kantan, dan kemudian seluruh kawasan ladang dipenuhi dengan tanaman ini,” katanya.

Ladang bunga kantannya sebelum ini mempunyai kira-kira 800 rumpun yang menghasilkan jualan bunga kantan dan benih bernilai sekitar RM5,000 hingga RM10,000 sebulan.

Berikutan pencapaiannya ini, Saqdam yang mempunyai Diploma Pengajian Hotel dan Katering daripada Politeknik Sultan Idris Shah, Sabak Bernam, memulakan kursus penanaman kantan pada tahun lalu.

Beliau menyatakan bahawa dia berasa terpanggil untuk berkongsi ilmu melalui kursus sebegini setelah ramai datang untuk belajar daripada pengalaman beliau dalam membangunkan ladang kantan.

PERNAH MENGALAMI FASA KEJATUHAN

Walau bagaimanapun, setiap usahawan mengalami fasa jatuh dalam perniagaan yang dijalankan, dan hal yang sama berlaku kepada Saqdam.

“Tahun ini adalah tahun yang mencabar bagi saya apabila tanaman kantan diserang penyakit. Hampir semua tanaman kantan di ladang saya terjejas.

“Tanda-tanda penyakit itu termasuk hujung pucuk pelepah bertukar warna menjadi kekuningan, layu, dan mati. Selain itu, terdapat kesan lebam pada bahagian dalam pelepah dan umbut teras pelepah juga mula membusuk. Ini menunjukkan bahawa pokok sudah dijangkiti secara meluas dan boleh menyebabkan kematian,” jelasnya.

Beliau menyatakan bahawa ini adalah pengalaman baru baginya sejak mula menjadi usahawan bunga kantan pada tahun 2015.

“Ini menunjukkan bahawa masih banyak perkara yang perlu saya kaji untuk modul kajian saya.

“Keadaan seperti ini menambahkan lagi pengetahuan saya dalam bidang tanaman ini,” katanya.

 

Baca juga: “You Know Khairul Aming?” – Tukang Masak London Kenal KA, Ramai Bangga

Sumber: Sinar Harian, APHD

Resipi Popular

Artikel Popular

Video Terkini

Restoran Pilihan JJCM

Laura Medina Cafe

Menyajikan "world menu", antaranya sajian Barat, Korea dan tempatan.

Mari Makan

Menyediakan pelbagai masakan Barat dan tempatan.

Restoran Gegey (Shah Alam)

Mula beroperasi sejak tahun 2016, Restoran Gegey menawarkan lima jenis hidangan nasi pada harga dibawah RM8.00!

RESTORAN PILIHAN