PENULIS

myResipi

KATEGORI

Artikel

POSTED ON

2019-10-01 05:30:03

Kadang-kadang kita cuba untuk diet. Betul-betul kawal diri sewaktu nak makan dan mendisiplinkan diri untuk bersenam. Walaupun begitu, still ramai yang kecewa dengan hasil usaha mereka. Korang mesti tertanya-tanya, "apa yang aku buat salah?". Mungkin ia terletak pada jenis makanan yang korang ambil. Ini antara langkah dan barangan dapur yang diperlukan kalau nak kurus dengan cepat.

1. Utamakan "Real Food"

Photo Credit: sarahharringtonre.com

Masa shopping tu, elakkan pilih makanan dalam tin. Memang betul makanan tin lagi murah tapi kalau korang punya aim nak turunkan berat, seelok-eloknya pilih makanan segar. Makanan jenis "real food" kalau makan dalam kuantiti yang betul, membuahkan hasil yang cukup memuaskan.

2. Baca "Nutrition Facts"

Photo Credit: gomacro.com

Semak semua info yang diberi kat bahagian ni. Memang banyak nak baca tapi ini untuk pastikan apa yang korang beli sesuai dengan diet. Bandingkan dulu lemak, gula dan sodium dengan produk lain. Kemudian pilihlah yang paling sesuai dengan korang.

3. Minyak Zaitun

Photo Credit: oliviaevoo.com

Minyak zaitan ni semua serba boleh. Nak jadi dressing, untuk goreng atau untuk cicah pun okay. Tapi kalau nak goreng tu, ada tahap dia lah yang dia boleh panas. Kalau terlebih pulak, akan merosot kualiti dan khasiat dia. So waktu nak panaskan dan goreng, kena alert!

4. Garam

Photo Credit: gourmetfoodstore.com

Sebaiknya guna garam bukit daripada garam biasa. Garam bukit mengandungi lebih banyak mineral. Tapi jangan letak banyak pula. Garam tu stlll masin. So guna dalam secubit je. Hanya untuk menambah rasa.

5. Dressing Salad

Photo Credit: barefeetinthekitchen.com

Ramai yang tak suka salad mungkin sebab rasa dia agar "hambar" atau tawar. So dressing ni sangat lah penting dalam menambah perisa kepada salad korang. Ia akan menggalakkan korang untuk makan lebih. Tapi tak boleh tamak lah penggunaan tu. Letak dalam satu sudu sahaja untuk satu hidangan.

Harap-harap korang dapat manfaat daripada list ni. Ingat, nak dapat body goals tu bukan senang. So usaha tu sangatlah penting. Bak kata orang, "beauty is pain". 

Resipi Popular

Artikel Popular

Video Terkini

Restoran Pilihan JJCM

Laura Medina Cafe

Menyajikan "world menu", antaranya sajian Barat, Korea dan tempatan.

Mari Makan

Menyediakan pelbagai masakan Barat dan tempatan.

Restoran Gegey (Shah Alam)

Mula beroperasi sejak tahun 2016, Restoran Gegey menawarkan lima jenis hidangan nasi pada harga dibawah RM8.00!

RESTORAN PILIHAN