Google+

oleh: skyblue Tawas (Alum)

Imgp0966a

Sejenis garam, ada pelbagai kegunaan seperti untuk menghasilkan Baking Powder. Dapat dlm bentuk macam garam atau serbuk.


Created on : 23-03-2007


Komen

30-01-2008, nethna komen :

nie yg nak guna buat cakoi tu kan ingatkan tawas nie cecair


31-01-2008, roshidah komen :

sy tggl di miri, swk. nak tanya sesapa yg tahu katna kita boleh dptkan tawas ni? ingat nak try resepi cakoi jgk le


31-01-2008, cerry_s komen :

roshidah,kiter rase kalau tak bubuh tawas pun tak per kot..cube tanyer tuang punya resepi


07-06-2008, conanx komen :

skyblue, saya ni org sabah, first time dengar tawas (alum). Boleh kah awak ambik gambar peket atau botol tawas ni? pastu masukkan dalam ruang ni. tq


10-07-2008, kucing komen :

maf yek,sy dari pahang.. nak tau camnner kiter nak kenal tawas tue? n cam ner bentuk peket dier? sy pn 1st dgr sejenis tws nie...


26-10-2008, aynmanheav komen :

mane nak cari tawas ni?yang saya tau tawas ni buat bersihkan muka je..


02-12-2008, aynmanheav komen :

saya xtau la betul ke x..tapi kat sabah ni, orang panggil air abuk or air sotong...saya tanye orang kedai tu tawas die xtau..tapi die kate, air ni la yang gune bikin cakoi..sy rase kat sini mmg panggil air tu la..tapi mmg tawas kot..kalo xdpt cari tawas kat kedai,try tanye gune name ni..


26-09-2009, ikmal komen :

saya dah lama teringin nak buat kueh cakoi ni tapi x tahu mana nak beli alum(tawas). ada sesiapa yang sudi bagi tahu mana nak dapatkan nya.


04-12-2009, Quyin komen :

salam... saya dari KK, Sabah, smlm kaklong saya beli alum ni di Bake With Me..RM 2 sebotol.


11-10-2010, yie66 komen :

setahu saya tawas(aluminium sulphate) adalah sejenis bahan untuk menjernihkan air di loji2 penapis air...betul tak??kalau tawas ni leh tak guna untuk wat cakoi??


07-11-2010, cikmar komen :

tak pernah jumpa la tawas ni..yg ada ammonium je...


23-07-2011, pagekhas komen :

mana nak beli tawas ni?


Isi komen :

Nama :
Komen :



Cari glossary


5 Komen terkini untuk glosari

11-01-2014, kak fida komen di ♥Acuan Apam/Bahulu Kukus™:
harap admin dapat membantu...terima kaseh... :)


11-01-2014, kak fida komen di ♥Acuan Apam/Bahulu Kukus™:
sape yer yg hntr komen 7/1/14...??? harap admin dpt membantu...


11-01-2014, kak fida komen di ♥Acuan Apam/Bahulu Kukus™:
maseh guna nama kak fida ker utk hntr komen???


07-01-2014, kak fida komen di ♥Acuan Apam/Bahulu Kukus™:
Askm....klu uat apam kukus tu mcm apam dot2 tu pakai acuan yg warna merah plastic kecik2 boleh kn...


05-09-2013, Ringo komen di Kitchen Aid Stand Mixer:
salam.. mixer cornell heavy duty punya tu.. warna merah.. bagus tak? harga murah.. watt pun tingg...


Senarai komen untuk glosari >>





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd