Google+

oleh: Lilydvalley Bread softener

Bread_softener

Rupanya seperti shortening. Boleh didapati di bahagian baking powder di supermarket.


Created on : 08-01-2007


Komen

09-01-2007, umi_e komen :

lily... apa beza bread softner dengan bread improver?


05-02-2007, tactical_sea komen :

lily ... bread softener nie sama ke dengan dough softener?


28-11-2007, suriz komen :

kalu x de bread softener bole ganti dgn apa ye.. kalu x bubuh terus pun bole jejaskan rasa n penampilan donut tu ke..


29-11-2007, edazman komen :

suriz...kalau tak bubuh pun tak apa.... suriz bubuh improver...


09-05-2009, shaz9lin komen :

sy da try wat roti buh shortening, roti mmg jadi lembut...


03-05-2010, zaryati komen :

pening ler...hari tu saya ada pergi kat kedai kek..mintak bread softner...so diberi yang macam tepung gitu.Ada jugak yang warna putih macam shortening...tapi vegetable fat special for pau.So mau tanya..bread softner yang betul camner rupanya yer...tq


06-06-2010, zethy305f komen :

bread softener ni tekster dia mcm marjerin tp putih melepak. klu bleh cuit dgn jari n rasa sikit dia ada rasa masam2 sikit.fungsi dia nk mnmbahkan lg kelembutn pau/donut/roti n sewaktu dgn nya.xbuh pun xpe,tp lembut gitu2 secara semulajdi je la.shortening ni plak ,yg sy tau buh dlm pau n donat.klu buh marjerin dlm pau,pau jd kuning,xcntik so gnti dgn shortening.fungsi sama kot dgn marjerin.tekster dia cam marjerin gak tp putih kekuningn cam ala2 kentang putar/lecek gitu n xde rasa ape2 just rasa cam marjerin jer.pasal bread improver (b.i) plak tekstur dia cam baking powder,serbuk.fungsi dia untuk memendek kn masa roti utk kembang.kn klu kita buat doh roti,pau kena tunggu dia kembang dlu.klu sblm ni nk tunggu dia kembang dlm 45 minit,maka klu buh b.i ni mgkin dlm 15-20 minit je kot.dlu2 org tua2 dlu mana ada bahan2 segera mcm ni,dlu perap pau sampai semalaman br bleh kukus.sy suka masak,ape2 jer resepi sy buat research.mgkaji dlu n search sbyk mungkin resepi yg berlainan,kumpul2,compile n br praktik.


08-01-2011, elly4498 komen :

tak bahaya ke penggunaan bread softener nie?


15-03-2011, izzann komen :

so bread softener ni berbeza dgn shortening ke?


28-04-2011, talhah komen :

apa beza antara super cream dgn bread softener?


08-12-2011, wanhusna komen :

saya ragui status halal dan haram bahan2 utk lembutkan roti jika ada ahli forum yg dpt cari yag halal tolonglah kongsikan di sini...wallahualam


08-12-2011, wanhusna komen :

di bakeri banyak yg saya jumpa xder logo halal, mereka packing semula dlm kuantiti kecil...banyak kedai di miliki oeh non-muslim...:(


29-12-2011, shahied komen :

wanhusna, sy stuju dgn anda..kdg2 rasa nk try mcm2 resepi, tp cr bahan plak, xjmp yg pasti halal..huhu.. untuk bread improver, sy baru jumpa yg ada halal jakim, jenama nona..beli kt pasaraya..


Isi komen :

Nama :
Komen :



Cari glossary


5 Komen terkini untuk glosari

11-01-2014, kak fida komen di ♥Acuan Apam/Bahulu Kukus™:
harap admin dapat membantu...terima kaseh... :)


11-01-2014, kak fida komen di ♥Acuan Apam/Bahulu Kukus™:
sape yer yg hntr komen 7/1/14...??? harap admin dpt membantu...


11-01-2014, kak fida komen di ♥Acuan Apam/Bahulu Kukus™:
maseh guna nama kak fida ker utk hntr komen???


07-01-2014, kak fida komen di ♥Acuan Apam/Bahulu Kukus™:
Askm....klu uat apam kukus tu mcm apam dot2 tu pakai acuan yg warna merah plastic kecik2 boleh kn...


05-09-2013, Ringo komen di Kitchen Aid Stand Mixer:
salam.. mixer cornell heavy duty punya tu.. warna merah.. bagus tak? harga murah.. watt pun tingg...


Senarai komen untuk glosari >>





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd