Google+

oleh: skyblue Dorayaki

Dorayaki1

Kuih kegemaran doraemon, dibuat dgn kasutera (kek sponge jepun) yang telah diubahsuai sikit. Sesuai untuk sarapan pagi atau minum petang, bila dah sejuk pun masih lembut. oec...


Created on : 30-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi skyblue




Bahan-bahan ( 10 biji )

  • 100gm tepung kek atau tepung gandum
  • ½ sudu kecil baking soda
  • 60gm gula halus
  • 2 sudu besar madu
  • 2 biji telur
  • ½ sudu besar minyak masak
  • ½ sudu kecil esen vanilla
  • Inti:1½ cawan kacang merah yg manis

Cara-cara

  1. Dalam mangkuk besar, pukul telur bersama gula sehingga kembang.
  2. Masukkan madu, minyak dan esen vanilla. Kacau sehingga sebati.
  3. Masukkan tepung dan baking soda yg telah diayak ke dalam campuran telur. Kacau adunan secara kaup balik. Boleh tambah sedikit susu segar/cair jika adunan terlalu pekat.
  4. Panaskan kuali yg tidak melekat (non-stick pan) dengan api kecil, masukkan 1/4 cawan adunan buat bulatan bersaiz 4".
  5. Masakkan sebelah bawah sehingga berwarna perang, masak sebelah atas pula sehingga adunan nampak masak. Ulang sampai habis (20 keping).
  6. Letak 1 sudu besar kacang merah ditengah sekeping pan-cake, tutup dgn satu keping pan-cake. Tekan dgn tangan pelahan-lahan untuk meratakan kacang merah.
  7. Imgp0117
    Bagi yg tinggal kat Jepun, boleh guna sup kacang merah ini, tambah sedikit tepung gandum dan panaskan untuk memekatkan nya. 3pkt x 180gm cukup untuk 10 biji.

Laporan Masakan Bergambar (23)

Dora
12-04-2007
tak lawo mcm sky buat..tp rase ttp sedap
Laporan oleh: mrsdayat

dah lawa tu, mrsdayat ada lukis muka doremon tak?

Dscn0866
04-05-2007
best!thks 4 the recipe
Laporan oleh: checkmate

yrw. sedapnya.... nak makan!

Dsc01110
16-05-2007
Intinya ada di dlm..saya buat dlm snack maker..yum! tq sky
Laporan oleh: zaliana

lagi senang nak buat dgn snack maker eh.

S4021910
11-09-2007
Jeng...jeng...dah jadi Dorayaki ni..2nd. time buat baru leh ambik gambar, itupun dah separuh habis dimakan.time kasih bebanyak share resepi ni.tq
Laporan oleh: rabiatun

cantik dorayaki ni... macam yg jual kat kedai!!

Dorayaki
17-12-2007
buat petang semalam, aduana terlembik sikit sebab tambah lebih susu, sebab tu tak bulat elok, anyway it nice
Laporan oleh: sofinar
Dorayaki
13-01-2008
Ada byk inti red beans, so cuba resipi ni.
Laporan oleh: AlongRoz
Image_411_
02-02-2008
Dah banyak kali cuba, memang sedap... guna filling peanut butter + strawberry jam je.... TQ
Laporan oleh: nOOrsha
Picture_193
26-05-2008
sedap..anak n hubby pon suka...TQ 4 da recipe...
Laporan oleh: liana_pg
Dsc_1937
28-01-2009
emmm.....yummy,kata si abang long.buat untuk breakfast tadi.letak inti kacang hitam ja.
Laporan oleh: zaina
Pa310342
02-11-2009
Best.....rugi x cuba resipi ni...dah 2 kali buat, ni baru sempat ambil gambar...anak2 ckap sedap siap bawa bekal sekolah lagi, TQ sky kongsi resipi ni
Laporan oleh: zida_idah
Dorayaki1
03-01-2010
anak2 suker... tenkiu yer!
Laporan oleh: hana6877
Dsc_1167
04-01-2010
buat lagi atas permintaan my kids,macam biasa letak inti kacang hitam.
Laporan oleh: zaina
12022010571
12-02-2010
Buat utk kids pagi td.....thanks...sedap sgt!
Laporan oleh: ztutie
Dorayaki13
21-08-2010
nak makan dorayaki kena nyanyi lagu doraemon. muehehehe... tq lydia.. sedap dan wangi
Laporan oleh: 14sept
Imgs_690_
22-08-2010
hehe da jadiiii
Laporan oleh: juita ulala
Cimg1924
18-01-2011
dorayaki...pertama kali buat..mmang sedap..lembut. terima kasih sky
Laporan oleh: cikliz
P2100076
20-01-2011
kueh doremon... buat untuk bekal ke sekolah. letak inti kacang merah banyak2. sedap. mudah. cepat. tq resepi
Laporan oleh: CheqSueCommot
Dorayaki
14-03-2011
Nah amik ni Doraemon!
Laporan oleh: emmawithu@blogspot.com
Dorayaki
08-07-2011
macam mana nak buat warna coklat licin bahagian luar dorayaki tu? boleh bagi tips x?
Laporan oleh: umikun
Kacangmerah
09-07-2011
nk tanya, macam mana nak masak kacang merah tu? saya guna kacang yg ni..
Laporan oleh: umikun
Dsc00524
15-07-2011
Tkz skyblue... mudah seperti wat pankek.. cuma dia rasa manis skit.. anak2 memg suka kalau gi Giant pasti beli... so skrg xperlu lagi coz mummy dia dah pandai buat jugak... tkz alot coz share d resepi.
Laporan oleh: atieshah
Dsc_0969
26-03-2012
kali kedua buat ni...letak inti nutella...sedap...tq skyblue...
Laporan oleh: cikliz
20130122_131957
03-03-2013
berjaya akhirnya..tapi anak dan suami x suka sbb ada madu.boleh x klau madu tu diganti dengan barang lain?memang gebu..
Laporan oleh: eyssa


Komen (55)

30-01-2007, Lilydvalley komen :

ni bila makan kuih ni kena nyanyi lagu doraemon, totemo daisuki doraemon. I biasa nampak red beans paste kat kedai... leh guna buat inti ke?


30-01-2007, skyblue komen :

i rasa boleh juga... cuba lah. Inti lain pun boleh.


30-01-2007, Mat Gebu komen :

Seakan2 macam apam balik pun ada. Doraemon tulah watak kartun paling cute, Kerap makan benda nie leh jadi macam "Doraemon" nanti....


30-01-2007, akak noor komen :

nampak macam kuih serabai.......leh makan dgn bubur durian ...tak...


30-01-2007, skyblue komen :

cik mat... i dah jadi pink doraemon dah. eh... pink doraemon makan ni tah??


30-01-2007, skyblue komen :

akak noor, tak pernah pula i makan ni dgn bubur durian. apa2 pun cuba dulu...


30-01-2007, Mat Gebu komen :

kak noor bila sebut serabai teringat "Melaka" laa sebab kat sana "serabai" popular...


31-01-2007, umi_e komen :

mat... umie lak bila sebut serabai teringat masa umie kecik2 makan serabai dengan kuah durian... kat spore masa umie kecik2 memang ada orang jual serabai kuah durian... sekarang ni ada lagi tak eehhh orang jual? zara ke sayang tau tak?


31-01-2007, zara_klate komen :

erm.. serabai susah nak jumpa la umie, kalo ada pun maybe kat pasar geylang.. gandus n ketupat palas pun ada..


31-01-2007, Mat Gebu komen :

Zara.. leh tanya skit tak.....Istana Kampung Glam tu sekarang dah jadi tempat apa ek?......


31-01-2007, zara_klate komen :

mat.. istana kampong glam nie dia da jadi mcm museum utk kebudayaan melayu.. ianya dipanggil 'malay heritage centre'..


31-01-2007, aie01 komen :

selain dr kacang merah boleh pakai aper lagi?


31-01-2007, skyblue komen :

aie01, cubalah dgn inti yg disukai... kaya, jem, dll


01-02-2007, yani komen :

sky.. kat jepun ni dah ada kacang merah yg dah siap utk buat inti.. tak payah nak tambah apa2 dah.. memang dah pekat.. i selalu beli utk buat inti roti.. nanti u bolehlah suruh ur tunang beli..


01-02-2007, skyblue komen :

inti tu sama tak inti untuk kuih yg disalut dgn serbuk almond? eer.... rupanya tiga segi, macam wantan, ada kacang merah dan buah belangan kat dlm. Tunang i selalu belikan i kuih tu... sedap, kalau guna inti yg sama, i suruh dia belikan, boleh buat kuih tu juga.


02-02-2007, yani komen :

emm.. tak dpt nak bayangkanlah kuih tu macam mana sky.. mungkin i tak pernah makan lagi kot.. tapi inti yg dijual tu boleh guna utk buat macam-macam.. kalau nak makan dgn mochi kena beli macam yg dlm gambar u tu la..


05-03-2007, nadiah komen :

nanti nak cubelah resipi nie huhu sedapnyer


26-03-2007, mrsdayat komen :

dh try pg ni..wat utk bekfas.sdp...pancake die pun naik elokk jer..thanx.ni le resepi dorayaki yg di cari slame nih..:)nnt bile ade gambar,kite wat laporan bergambo ek..heheh


05-05-2007, eleven komen :

rasa cam nak buat lah....nak cuba rasa dorayaki tu camana....but,I really x suka kacang merah...fikir2 nak guna jagung manis dlm tin tu leh tak...rasa dia lain ke sama?


07-05-2007, eyla5152 komen :

skyblue, saye ni tak penah beli madu, so leh advice tak madu yg mcm mane harus dibeli, Kalau tak letak madu tu tak boleh ke??? tq


07-05-2007, skyblue komen :

>> eleven, cuba n report apa rasa dia. >> eyla, madu apa2 pun boleh. klu ada maple syrup ke syrup lain pun boleh. klu takde semua tu, letak je gula, tapi rasa dia lain sikit.


19-05-2007, yusztiey komen :

saya masak dorayaki tak sempat nak masuk inti kacang habis disapu anak n suami...deme kater sedapp ummmi...tak yah buh inti la katernya dah sedap dah


04-09-2007, arnafiz komen :

apa benda serabai tu x pernah dengarlah kalau ada resipenyer tolong la post kat sini


04-09-2007, skyblue komen :

arnafiz, adake serabai dlm resepi i ni? hmmm... i tak tau apa tu serabai lah... u kena post soalan kat resepi yg ada serabai barulah tuan dia boleh jawap.


12-09-2007, rabiatun komen :

sky...camne yek..dorayaki yg saya buat tak lembut..dlmnye cam kering..ke sbb api terlalu kecik..???walaupun ianye agak kering tp rasenye tetap sedap.tq


12-09-2007, skyblue komen :

rabiatun, u pan-fry dua2 belah sampai perang ke? klu dua2 belah dah perang... dia jadi kering sikit sbb moist dah kurang. tapi, kering macam mana eh? kuih ni sepatutnya macam kek sponge... kering sikit berbanding dgn pancake lain, rasa juga macam sponge kek gitu. lain kali u cuba dgn apa yg besar sikit, kurangkan masa pan-fry... tengok apa bezanya.


12-09-2007, rabiatun komen :

oooo...camtu ke..ha'ah., mase saya pan-fry tu tunggu perang dua belah baru angkat..walaupun kurang moist tp rasenye tetap sedap...next time buat saya akan kurangkan masanye..smlm buat hr ni anak mintak lagi kuih ni..laku betul..terima kasih sky..


17-09-2007, azizahis komen :

memang sedap kegemaran anak2. Ada orang dingapore ke? Saya dulu tinggal dekat istana kg gelam di pahang street. skang dah pindah kat debelah masjid sultan-kedai makan nasi padang, restoran pariaman.


24-09-2007, mariya komen :

cam na nak buat inti kacang merah tu. x pandai lah


12-12-2007, NAFIZA komen :

MELIUR SAYA TGKKKKKKKKKKKKKK


22-01-2008, atoi komen :

pangil nobita dan kwn2 nya mkn sekali


06-05-2008, MaKiNo komen :

wahhh!! arigatou skyblu San, kawaiii!!!itadakimasu...


16-05-2008, noma.tpw komen :

ari ni je dah 2 kali buat, anak2 i suka sangat, buat pun x susah jap aje dh siap. thanks a lot skyblue!


03-06-2008, Nenie komen :

Baru berexsperiment td pg utk Breakfast.Sedap.Lembut dan gebu walau pun dah sejuk n makan kat office,tapi tak sempat ambil gambar sebab dah lewat sgt td.Cuma lain kali saya tak nak masukkan gula ke dalam adunan supaya balance dengan filling kacang yang sedia manis.Btw thanks sky for the nice resipi.


16-06-2008, kakzah komen :

sejak jumpa mrc nie baking soda cepat habis, selama nie asik buat product household ngan massage oil je..... nak buat kuih x reti dpt resepi blk keja terus buat kuih


25-07-2008, nurzie komen :

nyam... sedap... zie dah buat byk kali.. tapi x amik gamba.. sedappppp...


14-09-2008, pinksakura komen :

macam mana dorayakI tuh bebetul bulat cam roda.....bagikla tau saya


13-11-2008, dollface komen :

nampak macam sedap..saya akan cuba buat ni malam ni nanti..saya akan laporkan selepas buat ni..:> kalau tak tahu macammana buat ni, ada video tunjukkan cara buat dorayaki. http://japanesefood.about.com/od/japanesecake/ss/makingdorayaki_4.htm


28-12-2008, kecumnenek komen :

kuih koroke kegemaran korosuke xde ke?


04-01-2009, siha komen :

untuk owg yg xley mkn telor,nak gantikan telor tu ngan mende ape yer?? inti kalo nak wat sendiri ape resepinyer???


14-04-2009, eastna komen :

ermm if gune pan biasa je leh x erk? xpun gune toaster bread


21-02-2010, charisazney komen :

hye..sy da buat kueh ni ptg semalam..sedap ler..tp sy pki peanut butter je


22-08-2010, juita ulala komen :

yum yumm! mcm sedap je na masak la buat buka nanti hehehehe


25-10-2010, zee_arifin komen :

semua komen sedap...bleh cuba ni tp guna inti peanut butter jer la...tq


11-02-2011, fae93 komen :

ehh..nmpak cm sedap jek..nk try buat jugak ler..hikhikhikhik^_^


23-02-2011, tasha azry komen :

goreng dia x payah letak minyak ke?


23-02-2011, tasha azry komen :

sorry x perasan!


10-03-2011, ibu-akram komen :

sori, nak tnya skit.sukatan bhn2 dia eg : ½ sudu kecil esen vanilla, nak guna measuring spoon ke sudu makan kita tu...


08-06-2011, dakbarubelajar komen :

camaner nak buat inti kacang merah tu...??? kat maner der jual..? huhuh


28-07-2011, sam_syira komen :

nampak senang je, nanti ada masa nak terai juga, anak2 pasti suka, kuih kegemaran doremon...


21-12-2011, alimah mohd yusof komen :

menarik perhatian ku gmbr dorayaki tu....nak cuba buat ler....huby n anak-anak pasti suka...inti lain pun sedap gak...tu..tq for the resepi.


22-02-2013, shidazaid komen :

i nak try la.. sky i nk aletak inti Coklat heheeheh


27-02-2013, Snur komen :

da buat b'fast td..berebut ank2 mkn sbb lmbuttt...& menarik.!blh buat lg len kali..tq.:)


04-03-2013, Snur komen :

Dgn mnggunakn rsipi ni,saya tambah bijirin nestum & oat..hmm..yummy,yummy..ttp lembut,gebu...tq skali lg..


22-12-2013, ruhmadeny komen :

assalamualaikum. dah buat.sedap..terima kasih.... :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd