Google+

oleh: minami133 Keropok Lekor perantau

Dscf5548

special utk mereka yg teringin makan keropok lekor terengganu kat oversea..


Created on : 28-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi minami133




Bahan-bahan ( 15 batang(15 cm) )

  • 2 ekor ikan kembung/selayang(panjang 30 cm)
  • 100 gm tepung "warabi mochi ko" = tepung sagu
  • 30 gm tepung "katakuri ko" = tepung kanji (kalau xnak ltk pon xper)
  • 1 1/2 sudu kecil garam
  • sedikit ajinomoto
  • ***utk sos:***
  • 3 sudu besar cili blend
  • sedikit gula melaka
  • 1 sudu kecil asam jawa(bancuh dgn air)
  • 2 sudu besar gula
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar cuka
  • 1 sudu besar tepung jagung utk memekatkan sos
  • 2/3 cawan air

Cara-cara

  1. Ikan
    Bersihkan ikan.
  2. Koyak-ikan
    Buang kulit ikan dgn mengoyakkan kulit dr kepala hingga ke ekor. Ambil isi ikan sahaja.
  3. Isi-ikan
    Potong isi ikan kecil2 supaya mudah utk di blend. Blend isi ikan hingga hancur
  4. Selepas blend kesemua isi ikan, masukkan tepung sedikit2 ke dlm bekas yg mengadungi ikan. Gaul sehingga ke semua tepung abis.
  5. Masukkan garam dan ajinomoto.
  6. Lekor
    Ambil sedikit adunan keropok dan gentel di atas papan.Taburkan sedikit tepung "katakuri ko" di atas papan supaya tak melekat pada papan. Ulang sampai habis.
  7. Panaskan air di dalam periuk. Masukkan keropok setelah air mendidih.
  8. Rebus
    Angkat keropok setelah ia timbul pada permukaan.(bila timbul tandanya dah masak) keropok rebus boleh tahan lama kalo masuk peti ais.
  9. Keropok yg belum direbus td boleh juga digoreng terus tanpa merebusnya terlebih dahulu(terengganu style). Sedap dimakan panas2..
  10. utk sos: masukkan air ke dalam periuk dgn api yg perlahan. lps tu masukkan cili blend , gula melaka dan air asam jawa. bila dah mendidih, masukkan garam, gula dan ajinomoto. masukkan cuka... akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung utk pekatkan sos.

Tag

keropok









Laporan Masakan Bergambar (14)

Keropoklekor
29-01-2007
guna ikan saba.. kurang ikan sikit tapi rasa tetap sedap.. lain kali nak try ikan aji pulak.
Laporan oleh: yani

tahniah..kerana dah berjaya buat keropok lekor..!tumpang gumbira tgk keropok tu.. nampak sedap ajer...

Dsc04318
05-03-2007
ingat tak jadi mula2 rupanya jadi jugak. tapi naper warna dia putih ye. tak coklat sgt.
Laporan oleh: hanis

agak nye u gune ikan jenis isi putih kot...

Keropoklekor
28-03-2007
lekor aku tak jadi.huhuhu aku guna tepung gandum
Laporan oleh: ramlah_2004

hehehe.. kelakarlah ramlah, apsal gune tepung gandum.. rase camner?

Photo-0014
07-07-2007
ada kesilapan teknikal berlaku. dah terebus ikan tu sekejap. hihihi. tapi ikut resepi cam biasa. sekejap aje licin. sedap!! thanks minami.
Laporan oleh: ina

la.. camner bole berlaku kesilapan teknikal tuh kak ina.. kene try lg sekali tuh.. hehe

Photo-0004
29-07-2007
nak tunjuk yang jadi punya. chanto ikut resepi. banyak kali dah buat nih. suka sangat sebab simple resepinya.
Laporan oleh: ina

kak ina... amboi, nampak sedap nyer keropok tuh.. terliur lah saye.. uuwwaaaa... mintak sket!!!

Dsc07857
26-08-2007
kurang menjadi..jadik keras kat luar...tp nk try wat lagi lepas ni..
Laporan oleh: syafiah

u kurang kan tepung katakuri ko or tepung kanji, lembut lah die..

100_3629__wince_
01-08-2008
thanks minami133 atas resepi ni...dah lama nak makan keropok lekor, saya kat N.Z dah 3 tahun tak balik msia...tak jumpa tepung2 tu...cuma guna tepung kanji jer..
Laporan oleh: Wati_Eltham

tepung kanji pon ok.. belasah ajer.. janji sodap!

Img_4375
08-08-2008
xjmpa tpg sagu kat sini so pk je tpg ubi sume n 2 ekor ikn kmbung.tp dpt sket je.tp mmg sdap!tenkiu.=)
Laporan oleh: zatiMJ

sekadar pengubat xdpt mkn keropok lekor kat msia

Img_2585
14-08-2008
suspen jek memula igtkan tk jd...tp alhmdulillah menjdi juga akhirnya! sedap! pas nih leh wat lagik! tQ ye!
Laporan oleh: hana6877

wah, byk buat.. berapa org dapat mkn tu..

Img_5178
05-01-2009
Keropok lekor sedap - guna ikan mackerel dengan starch+tapioca flour..... sedap rasa macam terengganu punye :)
Laporan oleh: minyak_wangi

dah siap goreng yer.. mana pencicah nyer... nak rasa nih

Img_5167
05-01-2009
Keropok lepas rebus.. belum goreng lagi.. tapi bau nya... hahhhhhhhh.. minggu ni nak buat lagi :)
Laporan oleh: minyak_wangi

bau keropok ker bau u minyak wangi.. hehehe.. jgn mare... cantek keropok u.. macam keropok losong

Dsc_0042
25-02-2011
dah lame tak buat.. nih version tanpa tepung kanji(katakuriko)
Laporan oleh: minami133
191406_205170249512812_100000595153057_707073_4640124_o
01-04-2011
tgk kat peti ais ade sepotong haddock, sepotong salmon.. campo dua nie tambah dengan tuna tin... sedappp nye..aira guna tapioca starch je.. kalau lah tau selama nie buat keropok lekor sangat senang...! ala2 buat cekodok je kan... time kasih minami...!
Laporan oleh: Eraina

mmg mcm cekodok.. tp kalo gune fresh fish mmg x mcm cekodok! ambik masa sket..

2012-05-07_14
07-05-2012
akhirnya menjadi juga keropok lekor ikan tamban . . sedap dn senang prosesnya . . terima kasih minami
Laporan oleh: nor89s

Komen (63)

28-01-2007, yani komen :

uih minami keropok lekorlah pulak.. meh pos kat sini cket.. eh warabi mochi ko tu yg mana ek?..


28-01-2007, minami133 komen :

nanti i ambik gambar.. tgk kat glosari yer..


28-01-2007, yani komen :

thanks... nanti nak try buatlah.. lama dah tak buat ni.. sebelum ni main buat je takde sukatan.. kekadang menjadi.. kekadang x jadi..


28-01-2007, zara_klate komen :

wah minami.. walaupn i nie asal dari kelantan, i tak reti pun nk uat keropok lekor nie.. tahu makan yg da siap goreng je.. malunye..


28-01-2007, minami133 komen :

yani.. i buat kalo dah teringin sgt nak mkn... nak buat punye lah ambik masa.. mkn kejap ajer dah abis...


28-01-2007, minami133 komen :

zara_kelate.. dulu i pon tak ambik kisah.. dah dok luar msia kene ambik kisah.. sekali-sekali mesti rasa nak mkn.. btui tak..


28-01-2007, Mat Gebu komen :

kita kalau dok luar negara nie, asal ada je bhn semua leh jadi kan minami.....kalau kat malaysia senang, nak kopok leko gi je beli... zaman sekarang kat pasaraya pun ada jual... tapi buat sendiri puas hati laaa makan pun rasa macam kenyang semacam.....


28-01-2007, zara_klate komen :

btul tuu minami!


28-01-2007, hby(v) komen :

minami..kembung/selayang tu ape dlm nihongo nyer..?hehe..saye ni bute ikan.. ;p


28-01-2007, minami133 komen :

hby... kembung= saba, selayang= aji.. td pegi supa jumpe ikan besau2.. tuh pasal terlintas nak buat keropok lekor tu...


28-01-2007, minami133 komen :

Mat Gebu.. sokong mat!!


28-01-2007, umi_e komen :

minami... apa nama tepung tu dalam BM atau BI? kalau guna tepung ubi boleh tak? - umi pernahlah buat tapi guna ikan tuna dlm tin (ikan tuna tu dah masak) yang ini mesti best sebab ikan mentah kan minami...


28-01-2007, minami133 komen :

umi_e.. katakuri ko= tepung ubi, warabi mochi ko= tepung sagu kot.. sbb bese kat trg org buat keropok gune 2 tepung tu. cume bape banyak tpg sagu ngan tpg ubi bergantung keropok kat mana.. saya suke keropok losong, so kene byk kan tpg sagu.. ader tpt buat keropok byk gune tpg kanji(ubi)...keropok yg byk tpg kanji bese liat sket..


28-01-2007, Noreen komen :

minami, kalau tak letak ajinomoto tak apa ke sebab since duduk UK memang tak pernah letak ajinomoto in any of my cooking. ikan kembung tu kalau pakai ikan mackerel boleh ke?


28-01-2007, minami133 komen :

n0reen... erm, ikan mackerel rase nye kurang sesuai,, struktur isi die keras sket.. tp maybe noreen bole mencube nyer.. mane tau lg sedap...(^_^)


28-01-2007, minami133 komen :

noreen.. lg satu, kalo tak letk ajinomoto pon tak pe.. saye gune pon x byk...secubit ajer..tp kalo tgk yg kat tmpt org buat keropok mmg byk die gune...


29-01-2007, yukidome komen :

bestnye keropok lekor.mm nanti buleh try wat ni..nyum2..:D


29-01-2007, minami133 komen :

yukidome.. i letak nih special utk yumidome, lps nih sile buat yer..=)


30-01-2007, sayang79 komen :

waduh minami keropok leko lah pulak...macam nie bila cuti leh ah sayang cuba resipi nie pulak...


30-01-2007, nieta76 komen :

minami nak tanya nie, kalau kita guna tepung gandum untuk mengantikan tepung warabi mochi ko boleh tak?


30-01-2007, minami133 komen :

sayang.. jgn tak buat.. nanti letak gambar kat sini..tq..=)


30-01-2007, minami133 komen :

nieta... rase nye tepung gandum tak sesuai la.. kalo lebih kan tepung kanji pon takper..


30-01-2007, nieta76 komen :

kalau macam tu, saya akan cuba buat mengunakan tepung kanji, thank you minami.


30-01-2007, shinchan komen :

kalau guna mochi-ko ganti warabi mochi-ko bleh ke?


31-01-2007, minami133 komen :

shinchan pon nak mkn keropok?? hehehe.. tak bole la.. mochi ko tak sama ngan warabi mochi ko.. mochi ko= tepung pulut, warabi mochi ko= tepung sagu...


04-02-2007, Noreen komen :

minami, kalau tak ada tepung sagu tak apa ke sebab cuma dpt tepung ubi je. tak tau in english tepung sagu apa ke bende.


04-02-2007, minami133 komen :

noreen..kat sane tak de ker makanan yg lembik2 mcm sagu tu? kalo ader, u tgk ingredients die tulis tepung aper die pakai.. i rase kalo gune tepung ubi ajer tak jd sgt kot...


08-02-2007, Noreen komen :

minami, kalau tak ada tepung sagu ok ke buat keropok lekor nie? memang favourite tu pasal nak buat. kalau sagu tu diblend sampai jadi tepung ok tak?


08-02-2007, minami133 komen :

noreen.. tak tau lah.. u kene try kot.. hehehe.. tp jgn ltk byk.. sagu ngan tepung sagu tuh tak same.. u lebih kan tepung kanji lah...


14-02-2007, fizsha komen :

minami,lepas kite blend ikan tu,gaul dgn tepung smp hbs tu,mksdnye cmpur trus eh dua2 tpung tu???


17-02-2007, minami133 komen :

haah.. campur ajer semua bhn tuh


23-03-2007, JBob komen :

nak tanya sikit. kita ni dah 2 thn tak makan keropok likur. is tepung sagu = tapioca flour (in english) and is tepung kanji = glutenous flour (in english).sebab kita kat USlah..kena beli tepung dlm bahasa org putih.can someone verify for me? please...gua dah lama mengidam.


28-03-2007, admin komen :

ramlah_2004, utk gambar keropok lekor u tu, i dah upload kat sini..


28-03-2007, ramlah_2004 komen :

maksih banyak2 admin muahhhhh


28-03-2007, aby komen :

ramlah_2004 rasanyer macam mana guna tepung gandum..still ada rasa keropok lekor tak?


28-03-2007, ramlah_2004 komen :

aby lain rasa dia tak sama.sbb ikan diapon i guna ikan tuna tin.masa tu kat umah tak ada bahan2 jadi aku agak2 jer.hihiihi,nanti ada masa aku nak cuba cam resepi minami133.


28-03-2007, aby komen :

oic,ingt nak cuba gak buat kopok lekor ni tepung ubi dah ada tapi tepung sagu pulak tak ada,ingt nak ganti ngan tepung gandum.. tapi mesti tak sama kan rasanyer :(


30-03-2007, aby komen :

dah buat dah tapi guna tepung ubi jer,tapi still sedap di makan panas2.. bagi yg still tak jumpa tepung sagu leh lah try guna tepung ubi jer kalu dah terigin k..


30-03-2007, aby komen :

Jbob, kita rasa tepung kanji/ubi=tapioca flour and tepung sagu=sago flour..rasanye lah tapi x tau tul ke tak sebab kita pun terbaca dari resepi kat internet je hari tu..


01-04-2007, femme82 komen :

kitorang pakai tepung ubi jek. ngan ikan tuna fresh. COOL! thx 4 the recipe. terubat rindu ;p


09-06-2007, minami133 komen :

betui tuh aby.. tpg kanji= tapioca, tpg sagu tak sure, tp i pon pernah dengar sago flour.. nanti i try cari.. gune tepung ubi pon ok ajer


29-06-2007, uyoi komen :

Minami!!! mekasih la letak resipi ni!! memang teringin sangat nak makan kerpok lekor ni!! dah lama sangat tak makan!!!! rasa nak nangis je dapat resepi ni!! arigatou!!!


06-07-2007, minami133 komen :

dah dpt resepi tuh dah buat ker belom uyoi!! mane bukti nyer.. tunjuklah gambar.. hehehe


12-07-2007, ina komen :

minami, nak bagitahu. dah buat dah kali ke-2 semalam tak salah resepi dah. bereh.. menjadi!! kalau balik tunjuk kat abang ipar i sempai u tuh.. sure terbeliak dia, dah la dia orang terengganu. hehehe.


12-07-2007, pulutpanggang komen :

gne ikan saba bleh x?


12-07-2007, ina komen :

meh saya tolong jawabkan. jawapannya boleh pulut. Saba = ikan kembung, Aji = Selar/Selayang


12-07-2007, minami133 komen :

ina.. caya lah kak ina.. mane gambar nyer.. hehe.. org nogori pon dah pandai buat keropok lekor erk.. nanti soh kakak kak ina buat laks.. hehe


12-07-2007, minami133 komen :

pulut panggang.. betui kata kak ina tuh.. ikan aper2 pon bole.. kat terengganu sume ikan die gune.. cume rase die lain ikan lain rasa..


28-09-2007, nszmy komen :

tepung sagu = tapioca flour tepung kanji/uba = potato flour


03-05-2008, nurul1971 komen :

aduh.sedapnya. bila di oversea ni,tringin nk makn kropok lekor. anak2 pun.


16-10-2008, MARRA HELLO komen :

Salam minami..ko ni mmg betul la ader ker pakai bahasa jepun lak.nama tepung tuh...ader percanggahan ulama pasal tepung ni...Susah gak klu dok oversea ni... Mana satu betul ni...translate Arab klu ader yg tau..Adoiii kecurrr ...my water saliva already coming out


25-11-2008, ramlah_2004 komen :

minami133 masa itu tak ingat kat umah dah abis tepung lain yg ada cuma tepung gandum..sbb nak teringin sgt kita buat jer ehehe....rasa dia sedap juga tapi keras ahaha..nanti kita cuba dan tepek hasilnya


28-12-2008, kaizer komen :

salam....da cube buat ponn....tp die jd keras kt luar bila lepas goreng...mcm dalamnye lembut aje tp luar die agak keras...sy hanya guna tepung kanji aje...camane nk setabil kan yer????tlg gtau...nk wat lg ni...huhuhu


28-12-2008, kaizer komen :

salam....da cube buat ponn....tp die jd keras kt luar bila lepas goreng...mcm dalamnye lembut aje tp luar die agak keras...sy hanya guna tepung kanji aje...camane nk setabil kan yer????tlg gtau...nk wat lg ni...huhuhu


09-06-2009, minami133 komen :

kaizer... kalo gune tpg kanji sahaja mmg keras sket...kalo nak gune tepung kanji sahaja xpayah gune byk tepung... kurangkan sukatan tepung, atau lebihkan isi ikan


27-08-2009, kuramlah komen :

Thank u..besuk off nak buat..lama dah tak makan keropok ni..Jadi belum tentu..Dah order ikan kat fishery


17-03-2011, luansandini komen :

kalau guna ikan bawal bolehkah?


23-03-2011, apizikram komen :

slm dan sya ada 2 soalan 1-.mmg kna guna tpg kanji ke?bleh pkai tpg gandum x?saya x tau nk cari katner tpg kanji.. 2-ikan apa paling sesuai buat keropok thanks anyway..


03-04-2011, nor62 komen :

sy gna tepung ubi sepenuhnya.. liat la..xbest...


03-04-2011, normieza komen :

mnx share ye ..ada ms nti iza nak buat la...anak2 suka..


01-06-2011, moshaf komen :

pernah cuba guna isi ikan siakap...boleh tahan gak rasa nyer.


03-06-2011, perantau cari makan komen :

salam akak..kenapa yer masa goreng keropok tu melekat sesama dia...sama ada uli tak lama atau kurang ikan atau kurang gandummsy nak masa goreng tu kopok tu mengembang dan tak melekat sesama mrk..tolong2


08-09-2011, jebatgt80 komen :

salam...aaa memang menjadi saya cuba..saya pakai tepung sagu.nyam3...sedap...buat kawan2 yang dok oversea yang susah nak dapat tepung sagu, klu nak minta tolong, boleh saya poskan. kawasan saya bnyak orang buat tepung sagu. guna untuk kueh.. tapi kosnya tanggung sndiri lah..hehhe. klu betul mau, email saya..jebat_gt80@yahoo.com.sg


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd