Google+

oleh: fendi Garlic bread

Garlic-bread

Garlic butter tahan 2 minggu kalau simpan dalam peti ais


Created on : 11-06-2006

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi fendi




Bahan-bahan ( 15 keping )

  • roti france
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar mentega
  • parsley kering secukupnya

Cara-cara

  1. Kupas kulit bawang dan bersihkan. Balut dengan aluminium foil. Bakar dalam oven pada suhu 180 degree selama 15 minit. Atau boleh juga bakar guna oven toaster.
  2. Bila dah siap bakar, masih lagi dalam aluminium foil, ketuk-ketuk dengan hulu pisau atau lesung sehingga hancur. Masukkan pula ke dalam butter.
  3. Kemudian cairkan butter dengan microwave. Siap untuk di sapu pada roti. Kalau buat banyak boleh simpan di dalam peti ais. Boleh tahan sampai 2 minggu.
  4. Potong roti setebal 7mm-10mm. Sapukan dengan garlic butter . Lepas tu taburlah daun parsley. Bakar dalam oven selama 10-15 minit pada suhu 150C

Tag

roti garlic

Laporan Masakan Bergambar (18)

Garlicbread
12-06-2006
lepas ni tak payah beli garlic butter yg dah siap.. boleh buat sendiri!
Laporan oleh: choppy

lagi jimat buat sendiri.. dan takde bahan pengawet

Garlic_bread
23-11-2006
sedap2...rs mcm yg beli kat kedai..tq fendi
Laporan oleh: nure

welcome nure

Creamsoup
31-01-2007
buat garlic bread dengan roti biasa dan makan dengan cream soup (gambar 2 in 1)
Laporan oleh: umi_e

kenalah tu dgn cream soup.. ;)

Dsc00183
09-04-2007
Nie la dia hasil Garlic bread,tapi guna Gardenia bread jer..
Laporan oleh: abbyrosley

gardenia bread pun orait je.. janji sedap

Copy_of_imgp3731
05-12-2007
i pon guna roti biasa jer.... sedap jugak!
Laporan oleh: tuberose78

ok lah tu ;)

Dsc00155
05-04-2008
parsley susah nak dpt..suprmkt jauh..sy gantikan ngn daun sup n duan bwg yg dipotong halus..bau n rasenye pn sdp..menjadi jgk garlic bread 'ala kampung' ni..:)
Laporan oleh: farhanis

ok tu.. adjust ikut citarasa sendiri

Img_5070
28-05-2008
dah lama resepi ni ader kat sini.. baru cuba semlam, memang perghhh sedap la..
Laporan oleh: umiaiman

terima kasih sudi try resipi ni

07-06-08_1004
09-06-2008
cepat jer abis..Hubby memang suke garlic bread ni.nak2 kalau makan denag mushroom soup.
Laporan oleh: ida rahayu

sesuai benrlah tu dgn mushroom soup

Img_0255_1_
16-06-2008
Sedap... tapi saye tak letak parsley pun.. Thanks sebab share resepi ni...
Laporan oleh: ahhami

tak letak pun takpe.. takde beza sgt..

Copy_of_dsc00144
19-09-2008
hello, saya ahli baru di sini. dah cuba ni 2 kali utk berbuka puasa. not bad...
Laporan oleh: stilton
18012009543
18-01-2009
oleh krn nak cepat, sy tumbuk garlic & gaul dgn butter, terus sapu kt roti & bakar( x de parsley). mcm tu pun sedap. tq fendi
Laporan oleh: baya74
A
22-06-2009
thx fendi..mmg layan!
Laporan oleh: farihafaizal
Bread
26-02-2010
thanks senang nak buat.. suami suka sangat
Laporan oleh: juwitajamaludin
Photo0267
12-03-2011
btw..thanks a lot 2 fendi...lepas nixpayah beli lagi..buat sendiri je..
Laporan oleh: izzalicious
Dsc06427
19-05-2011
sedap!!...mmg best dh selalu wat...nk jgk antor laporan bergmbr heee...dan kali bubuh parsley..tq
Laporan oleh: k.zila66
Dsc03850
04-12-2011
Tak sempat nk snap pic yg guna roti france..tu da abis dulu..yg tggl roti biase je... Sedap banget...!!!
Laporan oleh: tashaf
1351847265493
02-11-2012
wt minum ptg time ujan2..best.. slain mushroom soup, nk mkn ngn ape erk?
Laporan oleh: nurulano
Dsc02709
21-11-2012
selalu wat..lawan ngn mushroom sup.. BeSt SgT2... mekasihhh.. :)
Laporan oleh: k.zila66


Komen (62)

22-06-2006, hanis komen :

daun parsley tu nak cari kat mana ek kat sini. xtau la pulak. hehehe


22-06-2006, yani komen :

Hanis kalo kat supa tu bahagian rempah ratus. Mana2 supa pun ada.


10-07-2006, ifa komen :

kulit bawang tu untuk ape?knp perlu bubuh dlm tu?


11-07-2006, yani komen :

kulit bawang tu buanglah. amik isi je


13-09-2006, UMI komen :

butter tu boleh pakai apa2 jenama ke umi nak pakai butter bunga matahari boleh?


13-09-2006, fendi komen :

apa-apa butter pun boleh umi


13-11-2006, falhany komen :

ayyyaaaa ini loti pun ada syidapppp juga la banyak syinanggg bikin samada dia, ini hali guwa boleh bikin sendili laaa...hali-hali makan bubur....sudah jemu looo


15-11-2006, emy_den komen :

nak try bt lah hari ni...suka sgt mkn garlic bread ni...


30-01-2007, mrs shieza komen :

knape perlu bakar bwg putih tuh?sebab senagn utk diketuk bg hancur ke?


05-02-2007, abbyrosley komen :

kalu nak pakai fresh parsley leh ker?


02-03-2007, puterikurekure komen :

hmm..i lurrvvee garlic bread!! x sabar nak try balek keje nanti..


24-07-2007, hanim406 komen :

bestnya nak cuba buat juga lah


02-08-2007, mikicawa komen :

humm...memang fav. ni lama dah cari ...thanx 4 d resepi..


26-11-2007, khai komen :

bestnya nak cubalah.....


06-12-2007, nani95 komen :

klu x nk letak parcelbleh x?


06-12-2007, nani95 komen :

opsss sory.parcely....


06-03-2008, yatiezaini komen :

garlic bread ni nak kena bakar dlm oven ke?? kalau bakar kat non stick pan blh x ???


12-04-2008, capuraboyz komen :

guna pembakar roti biasa pun boleh...tak payah guna oven...guna pembakar roti sekejap jer masak...tapi jangan sapu garlic butter banyak-banyak...


12-04-2008, capuraboyz komen :

kalau nak guna pembakar roti, pastikan roti tu dipotong muat-muat ya...kalau sapu garlic butter banyak nanti cair meleleh....


12-04-2008, capuraboyz komen :

nama lain roti france ialah Baguette


17-04-2008, kak noor komen :

lama dah cari, baru dapat. thanks banyak. sesuai sangat utk. breakfast.


23-05-2008, ika_88 komen :

hehe.. sy baru je bwat~ sedap sgt!!! rase cm garlic bread kt pizza hut~! thank you!


09-06-2008, onnie1970 komen :

Akum. Boleh tak bakar bawang putih dalam microwave . Thanks


09-07-2008, alimatrix82 komen :

1) bawang Balut dengan aluminium foil.....lepas tuh bakar guna dapur gas jerk bleh? Braper lamer? 2)Then lps ketuk2....dan mix ngan butter...bleh tak panaskan dlm kuali jerk?


16-07-2008, adek eka komen :

kalau nk cairkan butter kt dalam kuali boleh ker?


23-07-2008, zila66 komen :

fendi..apa beza parsley ngan basil..sy tersalah beli...bleh x guna basil ???...nk buat nee..


23-07-2008, fendi komen :

zila.. kalau takde parsley.. tak payah letak.. cukup dgn bawang putih dan butter je.. kalo letak basil nanti jadi lain pula rasanya. Dry parsley ni tak rasa sgt.. kalau tak letak pun takde bezanya.. cuma nak bg nampak cantik je.. lain halnya dgn dry basil.


23-07-2008, zila66 komen :

tq reply..fendi..resipi ne selalu sy buat ..konon2 nk try rasa pakai parsly rupanya salah terbeli lain pulak huhu.... sedihnya......


25-07-2008, zila66 komen :

buat lagi...utk anak ke sekolah sedap...thanxx...fendi.


23-08-2008, edmya komen :

fendi, nak tanya ler, bleh guna butter cup kuih yg lambang butterfly tu. oven xde, bleh guna microveoven utk bkr bwg putih?


17-12-2008, ratnasari komen :

mmg sedap pon. da cube da. thanx 4de resipi


16-01-2009, nora79 komen :

kte nak tnya ni,goreng je tnpa mnyak bwg putih 2 x leh ke?


11-02-2009, budak_baik05 komen :

emm dak baik nih amatur lg...tp nk sgt wat roti sndiri yg lambut 2....pnah cbe..tp x pndai lol....tq fendi...dak baik mmg ske garlic bread nih..hehe


02-03-2009, lonereen96 komen :

apa tu parsley??


28-03-2009, zila66 komen :

wat lagi ...selalu gak buat..bekfas tadi tq ....


09-04-2009, eyah komen :

wow.. dh try td..huuu...x sangka..abg ak yg slma ni asyik komplen mskn ak..tba2 bg statement yg positif...smgt nk wat lg taw..hhahah


18-06-2009, ayu_ayuni komen :

Hubby kata...Superb!!!:)


26-07-2009, azarulyashid komen :

boleh tahan tapi kat kedai lagi best kot


14-08-2009, malazr komen :

kalau oven yg tak ada suhu macam mana kira ek? dia pakai nombor je 1..2..3..


15-08-2009, yani komen :

malazr.. yg no. 3 tu mesti paling panaskan.. u try guna yg no.3 dulu tengok cam mana?.. kalau terhangus tu.. kena tukar yg np.2 or no.1 pulak..


20-08-2009, ruza adip komen :

FENDI, bawang putih 2 kalau panaskan dalam kuali boleh tak ?


05-09-2009, penyebok_rahsia komen :

saja tanye boleh buatkn x


05-09-2009, penyebok_rahsia komen :

saja tanye boleh buatkn x


29-11-2009, yaaNa komen :

yaaNa dah try buat.. mmg btul2 menjadi gaRLic bREad tp..maSin ckit..


03-12-2009, k.zila66 komen :

buat lgi..lama gak xbuat....besttt...sgt2..tq fendi..


17-12-2009, k.zila66 komen :

buat lagi..mmg dh jadi kesukaan anak2..m'kasih ya fendi..


05-01-2010, finieisnajla komen :

sy wat garlic bread bwg putih sy goreng dgn kulit2nyer skali n then kupasla..sy tumbuk kt lesung mix dgn lada putih n garam cket jer..after that baru gaul dgn butter..sy taburkn daun thyme n mozarella cheese kt atas roti yg dah di spread with garlic td..pastu bakar kt oven.. cecah dgn mushroom atau chicken soup..


23-07-2010, khay64 komen :

wow fini, mmg sedap tu. kalu rosted galic pun boleh gak cuma bau dia strong sikit ler but rasanya agak lemak dan texture dia halus. bagi yang nak kurangkan kolestrol elok makan rosted garlic ni hari2.


16-12-2010, cahaya hana komen :

yes..memang super duper best..thankz coz kongsi resipi..lagi2 tuk sy yang baru2 nak belajor masak nie..tqvm..


16-01-2011, okinawa komen :

butter jenis apa yang boleh diguna dan lama mana nak kena panaskan butter yg dah digaul garlic kat oven tu?tq


03-02-2011, prince_army komen :

ley thn gak nih....ley le lwn ngn roti kt piza uhh..hahaha


17-02-2011, Aida Rosedi komen :

mmg sedap... mkn pulak ngan Mushroom Soup... pergghh!!!! Fav anak2...


05-03-2011, azmida as komen :

sy dh buat garlic bred ni,tp sy adjust dgn mnambah prmesan cheese pd grlic buter..mmg nice,siap ada bau cheese..


23-03-2011, anie7278 komen :

selalu makan kt kedai je....mahal lak tu....nk try wat la....mcm senang je...tq fendi


06-04-2011, sukina komen :

sedapnya..nak try la


06-04-2011, zachoes komen :

sedap, bnyk kali buat tp tak sempat tgkp gmbr dh kena ngap. hehe.. kdg2 letak topping mozzarella cheese mkn dgn mushroom sup, sedapnyeeer..


12-04-2011, jomkongsi komen :

tengok gmbar pun dah berair mulut..i memang peminat garlic bread...mesti cuba ni


14-04-2011, cupid88 komen :

kalo daun pasley digantikan dgn daun oregano ok x....


27-10-2011, akma84 komen :

i very2 like garlic bread........... nak cuba nnti.... :)


28-10-2011, ayu anaqy komen :

nak try gak ptg ni...


28-11-2011, skoolrocka komen :

mne nk cri roti france ek...


27-02-2012, rosmawani komen :

nak tanya .dimana nak dapatkan daun parsley di supermarket. bahagian mana ye...


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd