Your MyResipi.com has been updated. To get started with new version of MyResipi.com, Reset Your Account Password using Forget Password
If you face any problem, please contact us at support@myresipi.com
Creme Caramel

Resepi Creme Caramel

 Submitted By On 15 September, 2009
Category: 
Cuisine: 
Preparation time: 
Servings: 
0 Persons
Description

Resepi ni diambil dari internet tapi dah di'adjust. Ini bukan karamel melayu, tapi dia lembik-lembik sikit macam creme brulee. Lembut dan wobbly..

Ingredients
  • <b>Caramel:-</b>
  • 1/4 cwn gula
  • vanilla
  • 1/4 cwn air
  • <b>Creme:-</b>
  • 4 telur
  • 1 telur kuning
  • 3 cwn susu UHT
  • 3/4 gula
Instructions
  1. Masukkan bahan caramel dan air dalam pinggan pie 9", masukkan dalam microwave selama 6 minit 'high'. Tengok sampai dia warna golden kat tengah-tengah. Jangan tunggu sampai semua warna golden.. nanti pahit

  2. Pukul telur.. taklah sampai kembang tapi sampai sebati dan tak nampak putih telur.. nanti caramel tak cantik.. macam kena panau!

  3. masukkan susu dan gula dalam adunan telur.. kacau rata pakai whisk. Masukkan semua dalam pie dish yang dah ada gula hangus tu..

  4. Bakar dalam oven 160 c selama sejam.. Letakkan pie dish dalam loyang, masukkan dalam oven, tambahkan air panas dalam loyang (BUKAN DLM PIE DISH TAu! ha ha) = steam bake atau bain marie la tuh!

  5. Kalau nak kukus pun boleh.. tapi kalau kukus kena api kecil dan tak boleh lama sangat.. nanti tekstur dia berbiji-biji.. kureng le sedapnya..

  6. still tak boleh nak upload gambar... gambar ada kat www.strictlybeginnerbakers.blogspot.com.. p/s kalau nak kecikkan gambar camne ya.. nina pakai picasa.. tapi memang x boleh nak upload sebab besar dari 200 x 400.. :(

Tags 
Who has tried this? See their cooking reportSee All
Related RecipesSee All
Recipes You May LikeSee All
Comments