Google+

oleh: lubnarif Creme Caramel

No picture

Resepi ni diambil dari internet tapi dah di'adjust. Ini bukan karamel melayu, tapi dia lembik-lembik sikit macam creme brulee. Lembut dan wobbly..


Created on : 15-09-2009

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi lubnarif




Bahan-bahan ( 10 orang )

  • Caramel:-
  • 1/4 cwn gula
  • 1/4 cwn air
  • Creme:-
  • 4 telur
  • 1 telur kuning
  • 3 cwn susu UHT
  • 3/4 gula
  • vanilla

Cara-cara

  1. Masukkan bahan caramel dan air dalam pinggan pie 9", masukkan dalam microwave selama 6 minit 'high'. Tengok sampai dia warna golden kat tengah-tengah. Jangan tunggu sampai semua warna golden.. nanti pahit
  2. Pukul telur.. taklah sampai kembang tapi sampai sebati dan tak nampak putih telur.. nanti caramel tak cantik.. macam kena panau!
  3. masukkan susu dan gula dalam adunan telur.. kacau rata pakai whisk. Masukkan semua dalam pie dish yang dah ada gula hangus tu..
  4. Bakar dalam oven 160 c selama sejam.. Letakkan pie dish dalam loyang, masukkan dalam oven, tambahkan air panas dalam loyang (BUKAN DLM PIE DISH TAu! ha ha) = steam bake atau bain marie la tuh!
  5. Kalau nak kukus pun boleh.. tapi kalau kukus kena api kecil dan tak boleh lama sangat.. nanti tekstur dia berbiji-biji.. kureng le sedapnya..
  6. still tak boleh nak upload gambar... gambar ada kat www.strictlybeginnerbakers.blogspot.com.. p/s kalau nak kecikkan gambar camne ya.. nina pakai picasa.. tapi memang x boleh nak upload sebab besar dari 200 x 400.. :(

Tag

dessert

Laporan Masakan Bergambar (1)

1360763077492
13-02-2013
Buat ni tadi untuk makan dgn cream puff. Sedap le sesangat....
Laporan oleh: maladong


Komen (0)

Untuk komen, perlu login terlebih dahulu





Part of Dua Marhalah Sdn Bhd