Google+

oleh: joayee Kerabu sotong Thai style

Resize_of_dscn4747

Pedas..masam...n healthy


Created on : 25-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi joayee




Bahan-bahan ( 2-4 people )

  • satu mangkok Sotong
  • 2 biji limau nipis
  • Daun ketumbar
  • 1-2 bawang besar
  • 3 sudu besar fish sauce
  • 1 sudu besar gula
  • 1 sudu kecil garam (ikut rasa)
  • 5-10 Cili padi (ikut rasa)
  • NB: bole juga taruk tauge & tomato, n seafood cocktail..

Cara-cara

  1. Bersihkan sotong.
  2. potong bulat2, masukkan kedalam bowl. then tarukkan boiling water dlm bowl. rendam selama 5min..so sotong tu masih lembut. separuh masak
  3. Potong cili, daun ketumbar(segenggam), bawang besar.
  4. campur semua bahan..dan rasa.. and ENJOY!!
  5. NB: after step 2: jangan lupa sejat sotong..buang air...









Laporan Masakan Bergambar (16)

Kerabusotong
02-02-2007
terbanyak taugeh sampai tak nampak sotong.. kes nak abih stok..
Laporan oleh: yani

ok la tu..yg penting rasa :)

Img_0397
07-05-2007
Thanks Jo
Laporan oleh: Noreen

laparla pulak jo tgk sotong ni..

Photo2720
13-10-2008
sotong mmg my favorite hehe.. nice recipe, thanks :)
Laporan oleh: sunkist
Dsc00493
15-11-2008
dah jadik peberet nih.. senang n sedap!
Laporan oleh: ieyra
Dsc02408
29-12-2008
Ini kerabu sotong saya...diadaptasi oleh resepi joey...tp saya masukkan sos ikan sikit...letak serai dan hirisan bunga kantan...rasa ...perghh....bg saya sedap la...tp dianya warna cam x brapa menarik sbb saya kurang bahan...Asalkan dgn bantuan resepi Joeyee, saya dah leh buat kerabu sutun favourite saya seniri!Thx Joeyeee!
Laporan oleh: nurlisha
Kerabu_sotong
25-01-2009
Memang sedap. Thanks for the recipe.
Laporan oleh: hazila
Kerabu_sotong
02-02-2009
sedap dan menyelerakan...
Laporan oleh: nor_67
Snapshot_20090518
18-05-2009
memang sedap.bila tgk resipi, blik terus je buat..tapi sotong ada 3 ekor je..takpe la yang penting dapat makan..yummy...
Laporan oleh: nzriah
Img_3925c
25-05-2009
mula2 ingatkan susah nak buat kerabu ni..rupanye resepinye simple jer..saya tambah kelapa goreng sikit..sedaaap..tq ye
Laporan oleh: zurinkz
18102009249
29-11-2009
Mmg mabeles.Kejap ajer licin.Elin siap berebut lagi dgn hubby coz tak cukup he he.Ni dah pegnant,lagi tingin nak makan lagi.:)
Laporan oleh: elin8888
15122009351
21-12-2009
Wat lagi.Dah jadi mak yong ni tingin plak nak makan..
Laporan oleh: elin8888
Dsc_0003
05-12-2010
sedap..enak dimkn begitu saje..
Laporan oleh: idash868
Krabu_stg
28-03-2011
dah try..tp agak lama jugakla..hihi...senang & sedap..lembut sotong tu kan...tq share rsp mudah..saya campur ulam2...
Laporan oleh: naa_q
Kerabu_sotong_princess_2_edit
16-04-2011
alhamdulilah saya dah dapat buat kerabu ni, tapi saya tambah daun kantan sikit...sedap gak.
Laporan oleh: putri_ari
Kerabu_sotong_ala_thai
18-04-2011
kerabu sotong sy..sy tmbh hirisan serai, sket hirisan kantan, timun dan mangga muda..huhu..menarik tertarik sungguh resepi ni..mekasih ye..
Laporan oleh: saida_wati
Dsc01580
11-07-2012
sedap dn menyelerakan..tenkiuuu..
Laporan oleh: k.zila66

Komen (34)

25-01-2007, umi_e komen :

wow... dalam masa sibuk2 sempat gak jo buat kerabu sotong...


25-01-2007, joayee komen :

simple jer..tak payah tumis2...10min dah siap..:)


25-01-2007, minami133 komen :

meleleh air liur tgk kerabu nih.. nak buat tapi bhn2 nye ade yg tak der.. dugaann...


25-01-2007, senduk komen :

memang sedaplah..


25-01-2007, Mat Gebu komen :

hmm sedapnya... kalau mat tambah lagi cili padi 10 biji biar berair mata dan merah cuping telinga......aisey terliur leerr.....


25-01-2007, ADILLA komen :

Npk mcm ada udang kering tapi tak tulis pun dlm senarai bhn.nak try......


25-01-2007, faziah komen :

Kalau jenis kerabu ni keluarga akak suka sangat. Terimakasih Joeyee.Bahan tak susah cari... malam ni boleh buat .


25-01-2007, d3sign3r komen :

aa ahhh la adilla....ada udang kering....maybe missed nak tulis kot...nampak sedap jer.....nk trylah...tapi.....sy allergic seafood... ;-(


25-01-2007, joayee komen :

adilla n designer.. tu bukan udang kering, Jo tambah seafood cocktail ready cooked( dlam tu ader udang, mussle, n crab cake) saje being creative..sorry lupa.


26-01-2007, faziah komen :

Malam tadi dah cuba buat tapi akak addtional dengan udang kering sikit ..sedapnya


26-01-2007, ADILLA komen :

Mlm ni nak try buatlah.Jo kalu ada lg resipi ala-ala thai yg senang-senang bagilah.dilla suka sgt. nak cuba.tqvm Jo


23-02-2007, wisha komen :

nak tanya fish source jenama apa yang halal? takut la nak beli setengah tulisan siam je...........


23-02-2007, zara_klate komen :

kalo i guna brand "knife".. ade logo halal.. sori joayee.. i tolong jawabkan..


07-08-2007, dilla1516 komen :

haritu dilla dah buat resepi nih... tp xde camera nak ambil gmbr.. sedap sgt.. tunang dila pun tegur.. blajar mana nih... hehehehe... thanks mr.. seronok mencuba.. then org plak suka makan.. mak dilla pun tanya belajar mana.. hehehe..


10-08-2007, rosnani komen :

sedapnyer..kalau gantikan daun ketumbar dgn daun limau purut bersama hirisan serai...mak mertua tabik beb! lagi2 makan dgn nasi panas.


10-08-2007, norainitailor komen :

saya ada resepi macam ni cume ganti sotong dgn telur mata gula d ganti dgn air gula lastly add ikan bilis goreng resepi ni saya dpt semasa ke satun umah kwn


07-11-2007, drila komen :

cam wisha gak, nak tanya pasal fish source. Brand apa yg ok? byk tulisan siam je. ada yg takde tanda halal pun.pernah terbeli botol besar kat giant tapi kenapa tah bau busuk giler. terus buang. Tolong ek bagi tips. if nak buat siakap kukus pun boleh pakai.


10-11-2007, RZR08 komen :

Memang sedap, senang pulak tu! Hari tu buat .. licin habis.


05-06-2008, honeyBEE komen :

x penah try lg,tp igt nk masak untuk tunang tsyg


09-07-2008, untielong komen :

senang dan simple... tp nak tanya..?? klo kita letak sesudu kelapa goreng bleh x... mesti lg sedap...


09-09-2008, ikanbiru komen :

yummmi...peberet nii...mmg suke tul..!blik keje nanti leh try..dah lama cari resepi famili pun suke sesgt...t.q


05-02-2009, miszkiah komen :

fish souce tu bole tak gantikan dgn benda2 lain yg sng d cari..??


15-04-2009, seken123 komen :

baru buat utk makan tgh ari tadi,bini ambe puji sedap n menjadi ambe add lagi dgn serai dan asam limau kasturi,sedap wehh


19-04-2009, thumbelina komen :

nak try gk la...kat rmh ade byk sotong..tp xde idea nk msk pe...huhu


14-05-2009, mek90 komen :

ye dah try..wah~sdap maa.. thanx ya joayee


14-05-2009, mek90 komen :

ye dah try..wah~sdap maa.. thanx ya joayee


18-05-2009, nzriah komen :

bleh bg resipi lain ala thai. mesti best kan kalu kita masak sedap n best..yummyyyy.terima kasih...


12-07-2009, cik09 komen :

saya baru nak cuba 4 pok lak kat ofis


15-04-2010, cikgusharri komen :

mmg sdap.....katenye...berapi mulut..tq ye joayee.........


15-05-2011, dberingin komen :

saya dh cuba..mmg menjadi..sedap sgt...tq joayee


19-05-2011, 280179 komen :

br nk cube..sbb br jumpa resepi ni....terliurnya.....


05-09-2011, mazra5592 komen :

SELAMAT HARI RAYA. Kejap lagi nak try buat kerabu sotong ni. Mesti sedap sbb tengok gambar je dah kuar air liur. Apa2 pun time kasih atas resepi ni.


24-09-2011, akilahzaini komen :

Dah buat


17-11-2013, zackzain komen :

Mmmmmm......... Pekena dgn Nasi panas pergghhhh.... Thx


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu




Part of Dua Marhalah Sdn Bhd