Google+

oleh: minami133 Ikan Masak Taucu

Dscf5486

mudah disediakan..


Created on : 24-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi minami133




Bahan-bahan ( 4 orang )

  • 2 ekor ikan (ikan pape pon bole)
  • 1/2 labu bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • 2 hiris halia(potong panjang2)
  • 3 biji cili api(nak pedas tambah lg)
  • 2 sudu besar taucu
  • air asam jawa
  • serbuk kunyit
  • minyak
  • garam
  • 1 sudu besar gula
  • 3 cawan air

Cara-cara

  1. goreng ikan yg telah digaul garam dan serbuk kunyit
  2. sementara goreng ikan, boleh lah menyediakan kuah taucu. masukkan 1 sudu minyak masak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan. then, masukkan halia dan cili api.
  3. masukkan taucu dan kacau sekejap. masukkan air dan air asam jawa. tambah gula.(garam tak perlu sbb taucu dah masin)
  4. setelah ikan masak, masukkan ke dalam kuah tersebut. biar hingga mendidih, tutup api.

Tag

ikan








Laporan Masakan Bergambar (22)

Dscn6527
19-03-2007
first time masak taucu..sedap rupanya..simpan 1 mlm lg best!:)
Laporan oleh: joayee

haah, mmg pon.. tp tak sempat 1 mlm, dah licin.. hahaha

Img_1124
09-06-2007
Senang dan sedap. Kalau disimpan semalaman lagi bertambah sedap
Laporan oleh: Noreen

erm.. sume org nak simpan 1 mlm nih.. bole lah curi mlm nih

Cimg9495
24-07-2007
first time cuba masak taucu, sedap jugak tp kering sket tk byk kuah, mungkin terkurang taucunya...
Laporan oleh: atika

yeker.. len kali bole try lg.. ader kuah br sedap sket kot..

Step_by_step_226
03-08-2007
Baru masak sat tadi utk buka posa....bukan mat, tapi my mom yg posa....sodap uuu
Laporan oleh: Mat Gebu

dah lame i tak masak resipi nih mat.. teringin lah pulak..\(^_^)/

Dsc00733
27-12-2008
sedap.. tq
Laporan oleh: ifaz0212

tambah koleksi lauk tgh hari

Crop_ikan_taucu
03-04-2009
1st time buat....rasa oklah...not bad.
Laporan oleh: lisafiq

kalo selalu buat bole jd favorite nih

Ikan_taucu
21-04-2009
tgk ikan tu, mmg 2 ekor sungguh, 1 utk hubby, 1 utk sy.kalau nk masak taucu mmg resepi ni yg sy guna. tq.
Laporan oleh: cik aby

hahaha.. kalo minami curi 1 ekor, mesti ader yg merajuk tak dpt mkn ikan taucu nih...

Img_2619
28-04-2009
guna ikan cencaru.. untuk dinner... senang dn sempoi....
Laporan oleh: mama adam faris

lauk2 sempoi nih sesuai kalo penyakit M datang

Ikan_masak_taucu
19-06-2009
lauk hari ni. dah lama tak makan ikan masak taucu. buat kering2 jek... tQ minami133
Laporan oleh: 14sept

suke buat kuah byk, sbb hubby suke mkn kuah banjir..huhuhu

Picture_129
29-06-2009
Salam, malam ni bukak peti es, semua bhn ada so apa lagi...siaplah satu masakan yg paling senang, simple n sedap plak tuh, seumur hidup first time masak taucu, juri tetap kata...pass! hii..hii kena masak lagi lah tu tapi lain kali saya nak guna ikan sardin plak(orang kampung kami panggil ikan curut), utk mlm ni guna ikan tongkol aje..dah ikan tu yg ada pun....anyway trimas yer....
Laporan oleh: Cik Anie

amboi siap ader juri lg... bagus2, pemangkin utk masak

Dsc_5571
01-07-2009
senang disediakan dan sedap dimakan.....
Laporan oleh: zaina

pasni buat lauk sahur laks... senang gitu

108
09-07-2009
x selalu masak ni sbb sorang j suka..ni kira lepas hajat sendiri..tq minami
Laporan oleh: junjs11

hehehe... ubah angin sekali-sekala

P1020091
29-12-2009
salam sifu.ambo peminat taucu...tq ...resepi mu wenak banget....
Laporan oleh: Mariani(KT)

sama2... bertambah ilmu masak taucu..

Dsc_0164a
07-12-2010
my favourite...hubby mula2 kata x suka ikan masak taucu, tp bile dh masak, dia yg tukang perabis...smpai x cukup..
Laporan oleh: erynnzul

hahaha... baru tau bini masak sedap!

Image0494
10-04-2011
lama tak masak resipi ni..ingat zaman dulu2
Laporan oleh: surinah

dah lame tak masak ikan taucu ni... sbb tak suka goreng ikan nanti dapur cepat kotor...hehehe...

Img_0501
20-04-2011
yeay dah buat ,,simple je masak ,,, sedap rasa taucu ni , dah lama x makan ikan masak camni ,, thanks ya
Laporan oleh: waheefa lim

haah.. mmg simple...

Imag1001
25-05-2011
terima kasih atas resepi..mmg mudah..cuma tambah timun ja tadi..tgh tunggu cik abg rasa dan bg komen ... :)
Laporan oleh: iezaja

cik abg dah rasa belom?hehe

Photo1
06-08-2011
buat ngan hubby utk juadah berbuka ari ni... buat 3 ekor je.. tak cukup.. huhu.. dotter request buat lagi esok..! sedap resipi ni.., TQ ye tuan punyer resepi..
Laporan oleh: Raishan

sama-sama ^^

_image__920_
11-12-2011
Sesekali masak taucu sedap jgk,buh syur skt,xpyh dh msk syur!hehehe..sedap mkn dgn nsi pns,time msim ujan cmni.tq
Laporan oleh: Ain86

kreatif!

Dsc00264
18-01-2012
salam minami, bagi kami, org2 Jawa memang x bleh dipisahkan dgn taucu. slalu akk msk stail kering2, kalini ikut respi minami,bubuh kuah.. ternyata sedap jugak.. ada rasa unik dlm kuah taucu tu.. jazakillahukhairan minami..
Laporan oleh: kakbesah

style berkuah ni mmg en.hubby i suke mkn.. silap hb die hirup! kak besah masak apa2 pon, confirm menjadi n sedap...

2012-09-12_13
01-11-2012
sedap. first time buat. cuma kuah terbuat cair skit. ^-^
Laporan oleh: aniey_najihah
Dsc04312
23-03-2013
menu lunch..sedapp...mekasih ya :)
Laporan oleh: k.zila66

Komen (18)

25-01-2007, yani komen :

suka makan ikan masak taucu ni.. tapi tak pernah buat... err macam mana rupa taucu tu?.. minami beli kat mana?.. ke import dr Msia


25-01-2007, minami133 komen :

yani.. i import dr msia la.. sini tak jumpe.. skrang dah byk barang dah list, nak shopping kat msia blk cuti nanti.. especially bhn2 yg mat gebu gune tuh, macam tak jumpe ajer kat sini..=)


16-04-2007, suriHati komen :

suri baru buat minggu lepas. ok rasanya, tp cm ne nk kurangkan rasa masin yer. hubby suka yg x berkuah sgt, tp jd masin la kan.. suri guna taucu yg cap tamin tu


10-06-2007, minami133 komen :

suriHati.. kalo nak kurang masin, basuh dulu taucu tu.. kalo taucu baru bese tak masin sangat. i suke berkuah, so sedang elok masin taucu tuh.. isi air banyak2.. kurang lah masin.


10-06-2007, Noreen komen :

minami ... sejak dah keje nie dah jarang2 ye singgah MR nie


10-06-2007, minami133 komen :

noreen.. tulah pasal, jarang dah bole share resipi kat sini. kalo dulu rajin reka2 resipi.. sekarang main campak2 ajer.. insyaallah pasni i luangkan mase utk MR nih..\(^_^)/


27-01-2008, McKunas komen :

weh kengkawan, masak taucu tu masuk kan timun lg sedap! lg boh daun kesum skit! uurggghhhh.... pengsan guna pulak TAUCU BILAL.... (sy bukan promoter aaa )


28-02-2008, Cik Has komen :

Sedap.....senang dan ringkas! Baru jap tadi buat untuk mkn tengahari........1st time buat nie.....tak sangka pulak sedap. Thank U.............


04-03-2008, illa_noto komen :

taucu tu apa yer?saya kurang tahu


26-04-2008, atiraz komen :

sama la mcm resepi mak mertua. saya selalu buat. cuba la, sedap.......


27-08-2008, wan_aidaz komen :

emm....sedap, mmg sedap anak sy sampai 2 kali tambah. cuba la buat, sedap


15-06-2009, zlila komen :

he..heeee saya suka sgt masak ni, tp guna ayam yg telah digoreng lebih dulu. Goreng jgn terlalu garing, cara masak sama jer cuma saya buh serai yg diketuk2.


04-10-2009, awienur komen :

masak gune resepi ni best cuma decoration kurang..nak kena taruk bawang n carrot mcm gambau di atas


29-10-2009, 5634 komen :

dah try!!!! wow!!! sodapnya. ai maklumlah peminat masakan taucu.


11-12-2010, mas_johan komen :

Salam..selamat pagi semua..saya baru daftar MR.... Baru je try ikan masak taucu ni...bestnye...dah jadi...


19-05-2011, farahdieba komen :

Salam..nak tahu ikan ni kena goreng ke or x payah wat ape2?sbb dalam resipi ni kena gorengkan?tapi slalu sy mkn ikan ni x payah di goreng..erm mcm sdp nk tryla resipi ni...


02-08-2011, wani din komen :

hari ni nk cuba menu ikan masak taucu..mesti sedap kan..


27-11-2012, syaza_zallin komen :

jap lagi ja nak masak ikan masak taucu :)


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu