Google+

oleh: m3rni3 Dadih Coklat

Dadih_coklat

Lembut! Nyaman bila dimakan sejuk2!


Created on : 19-01-2007

Print

E-mail kepada kawan

Tulis Laporan

Hubungi m3rni3




Bahan-bahan ( 15 small plastic containers )

  • 1 ltr chocolate milk
  • 1/2 cup water
  • 1/2 cup evaporated milk
  • 4 tbsp sugar
  • 1 3/4 tsp jelly powder

Cara-cara

  1. Put all the ingredients in a pot over a medium fire.
  2. Stir well to ensure that jelly powder does not settle at the bottom of pot. Once mixture starts to boil, switch off fire.
  3. Pour liquid mixture in little containers. Place in fridge for a couple of hours till jelly is set. Serve chilled!








Laporan Masakan Bergambar (0)


Komen (17)

20-01-2007, umi_e komen :

m3rni3... jelly powder tu sama ke dgn serbuk agar2? sebab umie ada jelly perasa oren dan strawberry... so kalau sama bolehlah umie cuba... satu lagi... boleh tak lain kali terjemahkan ke dalam BM sebab lebih mudah difahami... TQ m3rni3


20-01-2007, m3rni3 komen :

Salam umie .. jelly powder nie serbuk agar2 yang warna putih dan tidak berperisa. ianya senang didapati di pasaraya. InsyaAllah murnie akan gunakan bahasa BM bila nak share resipi lain kelak.


20-01-2007, umi_e komen :

Terima kasih murni... rasanya umie tak ada dalam simpanan umie serbuk agar2 tu sebab umie kalau buat agar2 guna yang panjang2 tu dan masak sampai cair. Insyaallah murni gunakan BM bila hantar resepi. ..


20-01-2007, ctjuliez komen :

dadih i tak menjadi..mgkin sbb i guna jelly perasa strawberry.i tak penah jumpa serbuk agar2 yg warna putih & tak berperisa.klu guna agar2 yg umie ckp,bleh tak murni??


20-01-2007, umi_e komen :

ct... nasib baik umie tak try lagi sbb umie pun tak jumpa serbuk agar2 camtu... yg ada agar2 biasa je.. u kat mana ni ct?


20-01-2007, skyblue komen :

I think jelly powder dgn agar-agar powder tak sama. Dulu pernah buat jelly dgn jelly powder, jelly lebih lembut berbanding dgn agar2 walaupun dia tu nampak cair tapi boleh juga set. kalau agar2 cair macam jelly, takleh set. Jelly has smoother texture when eat.


20-01-2007, m3rni3 komen :

hi ctjuliez .. thanks for trying the resepi. saya rasa tak boleh kalau guna jelly strawberry tu. later, saya akan ambil gambar pack jelly powder tu. Bila saya dah tempekkan gambar tu at glossary, saya leave comment lagik ye.


20-01-2007, minami133 komen :

i rase bole ajer gune serbuk jelly stawberi ker, aper2 ker.. sbb my resepi "dadih" tuh actually i gune ajer jelly oren sbb tuh ajer stok yg ade kat umah. bile dah buat, tak rase oren pun sbb kite buat dadih gune banyak air, melebihi sukatan yg ade pada pek jelly tu. so, kalo nak buat dadih coklat, just tukar fresh milk kepada chocolate milk.. sekian time kasih.


20-01-2007, ctjuliez komen :

umie,i kt bahrain.kt cni susah skit nk cri benda2 utk memasak.pak arab cni lbh suka mbeli dr buat sdr! :)kebykkan benda yg ada kt rumah,i suruh my mother krm dr malaysia.


20-01-2007, ctjuliez komen :

minami133,brp u guna sukatan utk jelly powder?


20-01-2007, minami133 komen :

ctjuliez... sila rujuk resepi "dadih" yg saye masuk tu. 1 paket 11 gram..


21-01-2007, m3rni3 komen :

Gambar serbuk agar2 yang m3rni3 gunakan telah pun saya update di glosari. Boleh lah rujuk ke sana.


22-02-2007, buruklantak komen :

Thanks for the recipe. Rasa cam puding je, tapi sedap sangat. Memang lembut dan nyaman. Boleh dipotong dengan pisau, bukan jenis lembut sangat yang kena makan dengan sudu. Saya guna serbuk agar-agar je, ikut sukatan yang diberi. Pas tu sebab tak de susu coklat, saya guna susu segar biasa dan campurkan coklat syrup Hershey's.


11-02-2010, gg86 komen :

smlm ade cuba buat..tetapi knape jadi cairnye ye? nak tahu la susu choc ape yg sesuai untuk buat dadih coklat?


30-11-2010, aisyah_95@yahoo.com komen :

eerrmm..nk gna skatan cawan lg snang... 1cwn agar2 1cwn susu pekat 1cwn gula pasir 2cwn susu tpng(susu cap apa pon x pa) 11cwn air utk 1 cwn agar2 nk sdp mskkn 1 cwn coffeemate cara2 msak agar2,,dalam 9 cwn air td dgn gula..pnaskn 2 cwn air...kemudian..bancuh susu pekt,,susu tpung n klaw nk boh coffeemate dgn air 2cwn td apabla agar2 sdah msak msukkn susu yg dibancuh td ke dalm agar2 yg dimsak..tutup api dan jgn biarkn ia terlalu lma di ats api...angkt agar2 yg dimskkn susu td..dn jgn lpa mskkn sedikit garm supaya berasa lmak... lpas 2,,ikt la nk msukkn wrna apa wrna pon...sma ada penceluk merah kew apa kew..... slamat m'cuba...klaw x faham...sila komen di blok ini.....


25-03-2011, ku.zaiza@gmail.com komen :

Saya peminat dadih... penah try buat sendiri tapi tak menjadi sbb sukatan air tak betul.. biasa wat agar2 jer. agar2 tak sama dgn dadih. pastu akak ipar bgtau cara & pakai serbuk agar2 yg dia biasa gunakan... dah try baru menjadi... puas ati dpt makan dadih buatan sendiri. http://www.elinkmart.my/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=1991&category_id=32&option=com_virtuemart&Itemid=75


28-03-2011, syaz92 komen :

guna serbuk dadih boleh jew kan??


Untuk komen, perlu login terlebih dahulu